Länk till startsidan

MÅNGMILJONARV TILL VÅRA ELEVER

I dagarna blev det klart att Katedralskolans elever än en gång är förmånstagare för en stor och generös donation. Det är en före detta elev som i sitt testamente har skrivit in att Katedralskolans elever ska erhålla en betydande andel av hans och hustruns kvarlåtenskap efter bådas bortgång. Denna andel är i dagsläget värd mer än nio miljoner varav en miljon kommer att utbetalas redan nu under våren.

Donatorns intention var att personligen få dela ut den första summan före sin bortgång, men då döden kom snabbare än väntat blev så inte möjligt. I stället har hans änka upprättat ett gåvobrev där en miljon kronor ges till Katedralskolan, som förskott på arv. Denna gåva mottogs av Kommunstyrelsen igår och den kommer att betalas ut till Katedralskolan under våren 2023.

Donatorn skrevs in vid Katedralskolan höstterminen 1964, på Reallinjens matematiska gren, och tog studenten 1967. Därefter fortsatte han med studier på LTH och blev civilingenjör 1973.

– Det var en mycket korrekt man som ringde mig i maj ifjol, en typisk ingenjör om man får säga så, säger Ingalill Fritzon, Katedralskolans rektor. – Han berättade hur viktiga åren på Katedralskolan hade varit för honom i hans kommande yrkesliv och att tiden både här och på grundskolan i Harlösa, hade format honom till den han blev. – Samtidigt nämnde han ganska lite om sitt liv efter studierna. Jag förstod att han drivit olika företag och bl.a. arbetat med hållbarhetsfrågor, fortsätter Ingalill.

Enligt en bilaga till testamentet, som upprättades redan 2020, så ska arvet användas för stipendium till elever på Naturvetenskapsprogrammet som uppvisat särskilt stora färdigheter och engagemang inom Matematik och Fysik.

– Intentionen med den miljon som kommer till skolan redan denna termin, är att den ska kunna användas till studieresor för elever på Naturvetenskapsprogrammet. Detta har änkan angett i gåvobrevet. Donatorn berättade också för mig, med stort engagemang, hur viktig en studieresa som han gjorde under sin skoltid här, var för honom, säger Ingalill.

– Det är en fantastisk gåva som Katedralskolans elever har fått. Det enda som är ledsamt är att vår generöse gåvogivare inte kunde komma hit och överräcka den första delen personligen. Vi talade om det före sommaren, men sedan blev han betydligt sämre och krafterna räckte inte till, tillägger Ingalill.

– Denna gåva visar, på samma sätt som den fick av Claes Henrik Dohlman för drygt ett år sedan, hur betydelsefull tiden på gymnasiet är för många, och även att Katedralskolan levererade förstklassig utbildning – precis som idag – på såväl fyrtiotalet som sextiotalet. – Som rektor är jag på våra elevers vägnar otroligt tacksam över dem som visar sin uppskattning med den generositet som vår donator har gjort, avrundar Ingalill.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?