Hedda Makes! Självklart har Hedda ett eget makerspace. Men vad är ett makerspace för någonting?
Platsen där makers träffas och skapar kallas Makerspace, men kärt barn har många namn: Hackspace och FabLab är också vanliga beteckningar. Det är helt enkelt en lokal för praktiskt skapande.
Här testar vi både ny teknik och traditionellt hantverk som tillsammans leder till spännande resultat. Därför har Heddas makerspace plats och utrustning för många sätt att skapa, som i lera, papper och textil till trä, metall och plast. För att skapa i den verkliga världen finns utrustning för allt från lödning, limning och laminering och symaskiner till oscilloskop, laserskrivare, 3D skrivare och laserskärare. För att skapa i den digitala världen använder vi professionella program som Autodesk Inventor för CAD och Adobes program Photoshop, Premiere, InDesign och Illustrator.
För Hedda Anderssongymnasiet är innovation och entreprenörskap viktiga ledord. Det syns till exempel i våra projektveckor och kursen Entreprenörskap som alla elever deltar i.
Innovation och entreprenörskap kräver en teoretisk förståelse, men i ännu högre grad kreativitet och skaparglädje. Det ligger väl i linje med John Deweys pragmatiska pedagogik från slutet av 1800-talet, där learning by doing var ett centralt begrepp. Learning by doing modell 2021 heter The Makers Movement, en global subkultur som växer explosionsartad ur dess vagga i USA. Rörelsen omfamnar alla former av DIY (do-it-yourself) och DIWO (Do-it-with-others) och handlar om en vilja att praktiskt förstå hur saker fungerar och skapa själv, tillsammans med andra. Dewey mitt-i-prick, alltså!
Gränslandet mellan den verkliga och den digital världen utforskar vi bland annat med plattformarna Arduino, Raspberry Pi och ESP32, till exempel i det spännande framtidsområdet Internet of Things. Vad ska vi skapa och undersöka i vårt makerspace härnäst? Kläder med sensorer? Drönare? Ska vi skaffa overlock symaskin, storformatskrivare, ugn för att bränna lera? Det bestämmer våra makers. Vår utrustningspark och material växer hela tiden, styrt av behov och intresse.
Läs mer om makerspace och makers kulturen på:
Makers of Sweden
Artikel från Stockholm Makerspace: Makers på frammarsch
Ulf Jonsson, ansvarig lärare
E-post: ulf.jonsson@lund.se
Uppdaterad: