Ung Företagsamhet läsåret 24/25

Hedda Anderssongymnasiet tillhör en av landets gymnasieskolor som har Ung Företagsamhet på schemat och vi 100 UF-företag på Hedda!

Alla elever i årskurs 2 på Hedda driver UF-företag. Detta innebär att läsåret 24/25 är 326 elever entreprenörer till 100 UF-företag som driver företag genom Ung Företagsamhet.

Läsårets rivstart

I år rivstartade läsåret med en kick off med Anna Graci – tidigare vinnare av årets socialt hållbara företag i Skåne samt UF:s egna ”start up” på Sparbanken arena. Under vecka v43 fick eleverna träna sina pitchar med och inför externa aktörer. Veckan kulminerade med ”Heddas draknäste” inför diverse drakar ifrån näringslivet och universitetet. Vinnarna kommer att ställas mot vinnarna från draknästena på Katedralskolan och Polhemskolan, vår första pitchbattle! I år tog Polhemskolan hem vinsten men Hedda är taggade för revansch nästa år!

UF-företagens utställningsmässa

Den 24 april arrangerar våra UF-företagare en mässa på Hedda, där alla intresserade och nyfikna får komma och ta del av våra unga entreprenörers företags versioner och ambitioner. Företagen kan också nomineras och vinna pris i olika kategorier som bland annat årets ekologiska hållbarhet, årets monter eller årets innovation.

Här är två av årets nominerade företag:

collage av två bilder på två UF-företag.

Blomsterbiets Julia, Anna, Melodi och Happyglass Oliver och Fabian. 

UF-företaget Blomsterbiet vill mer än bara sälja – de vill rädda bina. Bakom företaget står eleverna Anna Rune, Julia Janson och Melodi Kezhavarz, på Hedda Anderssongymnasiet som valt att kombinera hållbarhet, kreativitet och miljömedvetenhet i sitt UF-projekt.

– Vi ville göra något som var enkelt och betydelsefullt som kunde engagera många, berättar Julia Jansson. Intresset för odling och natur fanns redan, och när vi började läsa på om bristen på pollinatörer blev det självklart – vi ville bidra, fortsätter hon.

Från idé till produkt

Företagsidén är att sälja handgjorda fröpåsar med blomsterblandningar särskilt utvalda för att gynna bin och andra pollinerande insekter. Produkterna är enkla att använda – fröbomber och fröpåsar som kan planteras i trädgården, på en balkong eller i en blomlåda.

– Vi ville att alla skulle kunna vara med och göra skillnad, oavsett om man bor i lägenhet eller har en trädgård. säger Anna.

Under året har de anpassat produkterna efter säsong. På skolans julmässa sålde de fröpåsar tillsammans med amaryllis. Under våren har fokus legat på blomsterbomber och blandningar för vårsådd.

Stöd från Botaniska trädgården

För att säkerställa kvalitet och rätt växtval har företaget samarbetat med en universitetslärare i biologi som även arbetar i Botaniska trädgården. Han har fungerat som rådgivare i valet av frön och blandningar.

– Vi har till och med fått en egen odling i Botaniska trädgården där våra fröblandningar växer. Det känns både symboliskt och konkret, säger Melodi stolt.

Lärdomar och framtidstankar

Projektåret har bjudit på många lärdomar, allt från att skriva affärsplan och hålla budget till att hantera konflikter och samarbeta i grupp.

– Vi har verkligen fått känna på hur det är att driva företag. Det kräver uthållighet, kommunikation och ansvar, men det har också varit otroligt lärorikt, säger Julia.

Att skapa något meningsfullt tillsammans har gett mersmak. Efter månader av budgetmöten, fröpåsar och blommor ser de sig som framtidens entreprenörer, inte minst tack vare känslan av att kunna påverka världen i rätt riktning, även med små medel.

– Det är just det – att en blomkruka på en balkong faktiskt kan göra skillnad. Det är det vi vill visa med Blomsterbiet säger Anna.

När Fabian Eklund och Oliver Ljungqvist från Hedda Anderssongymnasiet startade sitt UF-företag, bestämde de sig för att lösa ett verkligt problem med en kreativ och hållbar idé.

Under sina arbetspass på en restaurang såg de hur mängder av glasflaskor slängdes varje vecka. I stället för att låta flaskorna gå till spillo, tog de saken i egna händer och började omvandla dem till handgjorda ljuslyktor.

Hantverk med omtanke

Fabian Eklund har en glasskärare hemma och tillsammans skär de flaskorna med hjälp av varmt och kallt vatten, slipar dem för hand på Lunds glasmästeri och diskar sedan varje del noggrant. Hela processen tar ungefär 15 minuter per lykta – från tom flaska till färdig produkt.

– Vi gör det för att det är kul, men också för att vi vill minska glasavfallet på vår arbetsplats, säger Fabian.

Trots tekniska utmaningar och ett pressat schema har de hållit fast vid sin idé och hittat lösningar längs vägen. När de upptäckte att ljusen inte brann ordentligt i lyktorna, löste de problemet genom att borra små lufthål i glasets botten.

Ett år av lärande

Under UF-året har Fabian och Oliver utvecklat sina färdigheter inom glasbearbetning, företagsekonomi och problemlösning. De har fått stöd från en mentor, men har själva drivit projektet – från idé till försäljning. På den välkända butiken Hasselgrens i Lund fick de till och med en egen plats för sina lyktor.

Framtiden för företaget är oklar. Produktionen är tidskrävande och svår att skala upp till lönsam nivå. Men erfarenheterna de har samlat är ovärderliga.

– Vi är typ experter på att hantera glas nu. Vi har till och med funderat på att göra en guide för andra som vill testa, säger Fabian med ett leende.

Idén kanske inte lever vidare som företag, men lärdomarna och engagemanget följer med in i framtiden.

Kommunens julmässa "Youth fair"

Den 29/11 ställde 20 av våra företag ut på kommunens julmässa ”Youth fair” vid Botulfs och stadshallen. Och samtidigt deltog ytterligare 20 företag i ”digimässan” på handelshögskolan med inriktning på digitalförsäljning.

Uppdaterad:

Dela sidan: