Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.

Att välja rätt – vad säger eleverna?

Det är inte lätt att välja rätt, men Michelle Torres började sitt första år på Hedda i augusti 2020 och känner sig idag nöjd med sitt val. Det är mycket man vill veta och fråga om, och i år har det varit särskilt svårt eftersom skolan inte har kunnat genomföra varken skuggningar eller öppna hus på plats. Michelle svarar på frågor hur hon upplevt sitt första år på Hedda och som kan hjälpa just dig att välja rätt.

– Det var väldigt nervöst att börja gymnasiet. Jag tror att de flesta är lite nervösa för sin första dag eftersom man är van vid sin trygga grundskola, men man ska inte vara allt för rädd. Man lär sig att socialisera mer under gymnasietiden, det har jag gjort i alla fall. Kanske gör man det extra mycket på Hedda eftersom det är en liten skola där det är lättare att lära känna elever på andra program. Det är verkligen jättekul för jag känner att jag utvecklats mycket över lag trots att jag bara gått på Hedda i ett halvår, säger Michele.

Ung kvinna med lockigt mörkt hår och mörka glasögon tittar upp mot olika texter ovanför sitt huvud. Där står exempelvis "Vad passar mig?".
Michelle Torres

Vad är det bästa med att gå på Hedda tycker du?

– Det bästa med Hedda skulle jag nog säga är min klass och våra stöttande lärare. Men hela skolan är bra, liten men lugn och mysig och det är bra stämning. Jag tror det blir så just av att alla kan prata med alla. Går man på en väldigt stor skola får man inte chansen att lära känna och träffa på andra utanför sin klass så ofta, men på Hedda vet nästa alla vem alla är.

Är det mycket skillnad från grundskolan tycker du?

– Ja det tycker jag faktiskt. Jag märker mycket skillnad på lärarna framförallt. På gymnasiet har jag upplevt att de ger mer stöd. Jag vet inte om det kanske bara är på Hedda, men jag har i alla fall upplevt att jag fått otroligt stöd av mina lärare om jag behövt så det känns jättebra. Sedan har man mer egenansvar för sina studier på gymnasiet.

Är det mer plugg på gymnasiet?

– Jag tycker att det beror lite på, mycket tycker jag att det beror på hur man lägger upp sin tid och kanske vilken linje man går. Jag och de flesta andra som också går natur skulle nog säga att studierna ta upp ganska mycket av vår tid, men om man bara organiserar sin dag så att det inte blir överväldigande så klarar man det och får kvällarna lediga. Till exempel sätta upp tider för när man ska plugga vad och sådär. Gör man det så får man tid över till att hinna göra annat när det är klart!

En del av tiden har inneburit distansundervisning, hur har det varit för dig?

– Jag tycker ändå att det funkat bra. Ibland har man blivit distraherad av annat, men jag pluggar oftast bra hemifrån. Samtidigt tycker jag också om att sitta på skolan vid ett bord där och plugga med klasskompisarna. Lärarna tycker jag också gjort ett bra jobb under den här tiden! Jag har bara behövt skicka iväg ett mail med mina frågor så har jag fått hjälp snabbt. De har varit lika hjälpsamma, aktiva och velat det bästa för oss på distans som på plats.

Vad tycker du om Heddas arbetssätt med mycket fokus på att jobba i projekt, med entreprenörskap och kreativitet?

– Jag tycker det är trevligt och roligt. Under de två projektveckorna i höstas blandades vår naturklass med en teknikklass och det var faktiskt väldigt roligt för då fick vi även lära känna elever från en annan klass och deras lärare. Det var en liten icebreaker skulle jag säga, det gjorde det lättare att inte bara hålla fast vid de man kände i sin egen klass utan även lära känna andra. Jag gillar det, jag vet ju inte exakt hur andra gymnasieskolor jobbar, men jag tycker Heddas sätt skiljer sig mycket från grundskolan.

Till sist vill Michelle dela med sig av några goda råd till dig som går i 9an och som ska välja till gymnasiet i år. Tänk på vad du vill uppnå och vad dina intressen är, det är viktigt för din motivation och trivsel under tre år.

– För mig var det ganska lätt att välja linje. Jag visste att jag ville gå natur för att förbereda mig för vad jag vill jobba med i framtiden och jag gillar verkligen biologi och kemi. När jag skulle välja så hade jag redan en vän som gick på Hedda och som jag frågade vad hon tyckte om skolan. När hon berättade att hon gillade skolan så började jag undersöka Hedda lite mer och försökte få tag i så mycket information om skolan som möjligt. När jag gjort det så insåg jag att Hedda nog skulle passa mig bra. Och det gjorde det verkligen!

Michelles tips till dig som snart ska välja till gymnasiet:

  • Research.
    Kolla upp vad varje linje innebär, så att du förstår vad det handlar om och att du gillar ämnena. Ta reda på vad man läser och vad man egentligen förbereds för inför framtiden om man går natur, teknik, samhälle eller ekonomi.
  • Välj efter dina intressen och ambitioner.
    Ta reda på vad det innebär för just dig att gå till exempel natur eller samhäll? Vad vill du göra med din tid och vad prioriterar du?
  • Fråga mycket!
    Fråga mycket, var inte rädd för det. Det är viktigt för att veta vad som verkligen passar sig så att du kan göra rätt val. Var nyfiken och öppen så kommer du hitta både den skola och det program som passar dig bäst.

Här hittar du utbildningarna på Hedda Anderssongymnasiet.

Uppdaterad:

Dela sidan: