Länk till startsidan

Läsa sfi på Komvux Lund

Svenska för invandrare, sfi, är till för dig som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. Lundavälkomsten hjälper dig med din ansökan till sfi.

Utbildningen i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som ger dig grundläggande kunskaper i det svenska språket. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardags- och arbetslivet. Efter avslutad kurs får du betyg. All undervisning är gratis.

Du som studerar hos oss

  • kan läsa samtliga studievägar i sfi.
  • kan få studiehandledning på ditt modersmål.
  • blir undervisad av legitimerade och behöriga lärare med lång erfarenhet av att undervisa sfi.
  • får regelbundna samtal om din utveckling och handledning av din lärare.
  • kan få utökade studier i svenska som andraspråk i olika orienteringskurser, som läs- och skrivträning.
  • får stöd av vår specialpedagog, kurator och bibliotikarie.
  • kan få studiestöd i Kompassen, vårt lärcentrum.

Studera sfi som det passar dig

På Komvux Lund kan du studera på heltid eller deltid. Du kan även välja om du vill studera på dagtid, kvällstid, distans eller flex (Kombi). Den studieform du väljer bestämmer hur många timmar i veckan du studerar. Det går bra att kombinera dina studier med arbete, praktik eller andra utbildningar.

Studier på dagtid innebär att du studerar 15 timmar varje vecka, tre timmar varje dag måndag till fredag, växelvis för- och eftermiddag. Skolan tillhandahåller kursbok och du har tillgång till ett digitalt läromedel. Du studerar i skolan tillsammans med din lärare och dina klasskamrater.

På studieväg 1 och studieväg 2 kan du vid behov blir erbjuden modersmålsstöd i arabiska, tigrinja, dari och somaliska.

  • Studieväg 1: kurs A, B, C, D.
  • Studieväg 2: kurs B, C, D.
  • Studieväg 3: kurs C, D.

Studier på kvällstid innebär att du har fem timmars klassrumsundervisning varje vecka, tisdagar och torsdagar klockan 17.30–20.00. Skolan tillhandahåller kursbok och du har tillgång till ett digitalt läromedel. Du studerar i skolan tillsammans med din lärare och dina klasskamrater två kvällar i veckan.

  • Studieväg 1: kurs C, D.
  • Studieväg 2: kurs B, C, D.
  • Studieväg 3: kurs C, D.

Distans - Studieväg 2: kurs C och D

Studier på distans, studieväg 2 kurs C och D, innebär att du studerar 5-15 timmar per vecka. Vi använder digitala läromedel och du behöver ha god datorvana och tillgång till dator. Du behöver kunna svara på mejl för kontakt med skolan och din lärare. Du har en studieplanering och studerar på egen hand. Var tredje vecka träffar du din lärare på skolan eller digitalt och däremellan får du återkoppling på ditt arbete via mejl eller chatt. Du kan också ta kontakt med din lärare via mejl eller chatt mellan träffarna.

Det är obligatoriskt att delta på nationella prov (NP) och de måste göras i Komvux lokaler.

Distans – Studieväg 3: kurs C och D

Studier på distans, studieväg 3 kurs C och D, innebär att du studerar åtta timmar per vecka. Vi använder digitala läromedel och du behöver ha god datorvana och tillgång till dator. Du har en studieplanering och studerar på egen hand. Varje kurs är indelade i tre moduler om tre månader med fasta start- och slutdatum. Du får regelbunden återkoppling på ditt arbete och har möjlighet att träffa lärare och andra elever online och i vissa fall på plats på skolan. Du håller kontakt med lärare via mejl, chatt och individuella samtal online.

Nationellt prov (NP) och förtester inför proven i kurs C och kurs D är obligatoriska och måste göras i Komvux lokaler.

Studier på halv- eller helfart innebär att du studerar mellan åtta och 15 timmar per vecka.

Flexstudier i Kombin är för dig som vill kombinera sfi med jobb, andra studier, praktik eller dokumenterad sjukskrivning. Vi använder digitala läromedel. Du har en individuell studieplanering. Du bestämmer själv vilka dagar och tider du kan komma, men du ska kunna komma till skolan minst sex timmar varje vecka. Kombin har öppet både för- och eftermiddagar.

  • Studieväg 1: Kurs C, D.
  • Studieväg 2: kurs B, C, D.
  • Studieväg 3: kurs C, D.

Anpassad sfi-undervisning, Insam

Du som nyligen flyttat till Sverige och har svårt att delta i sfi på grund av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD eller migrationsrelaterad ohälsa, kan studera på Insam.

På Insam sker undervisningen i små grupper i en lugnare miljö. Undervisningen anpassad med tydliga rutiner, korta lektioner med fler pauser. Samtidigt som du går en utbildning får du hjälp att förbättra din hälsa och att närma dig arbetslivet.

Våra lärare arbetare tillsammans med hälsocoach, arbetsmarknadskonsulent och arbetsförmedlare för att ge dig bästa möjliga stöd. Om du har behov av studier i lugnare miljö ange det i din anmälan till Lundavälkomsten.

Anmälan till sfi

Du anmäler ditt intresse för sfi-studier via e-post till Lundavälkomsten. Även du som tidigare studerat sfi i Lunds kommun och vill återuppta dina studier kontaktar Lundavälkomsten.

E-post: lundavalkomstenvux@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?