Svenska för invandrare är till för dig som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. Lundavälkomsten hjälper dig med ansökan till sfi.
Svenska för invandrare är för dig som är bosatt i Sverige och saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. Du har rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare från och med 1 juli det år du fyller 16 i den kommun du är bosatt eller i den kommun du arbetar dagligen.
På utbildningen i svenska för invandrare, får du grundläggande kunskaper i svenska språket. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardags- och arbetslivet. Efter avslutad kurs får du betyg. All undervisning är gratis.
Du anmäler ditt intresse för SFI-studier genom Lundavälkomsten. Vi bokar då ett möte med dig för att hjälpa dig att hitta rätt kurs att söka.
E-post: lundavalkomstenvux@lund.se
Lundavälkomsten bokar då ett möte med dig där du får berätta om din bakgrund, arbetslivserfarenhet och tidigare utbildning. Sedan kan en individuell bedömning göras av vilken studieväg inom sfi som passar bäst för dig. Har du kunskaper i svenska sedan tidigare kommer du även att få prata med en lärare och eventuellt göra ett nivåtest som visar vilken sfi-kurs du ska påbörja.
Ska du gå svenska för invandrare 2 eller 3 har du möjlighet att välja skola. Se vilka skolor det finns i tabellen nedan.
Det kan förekomma väntetider och du hamnar då i kö till en utbildningsplats.
Du som har en funktionsnedsättning och behöver extra stöd för att studierna ska fungera, kan ange detta i samband med anmälan till kurs. Om du har frågor kan du ringa eller mejla oss.
Dessa sfi-skolor har du möjlighet att välja mellan om du går Svenska för invandrare 2 eller 3.
Skola | Adress |
---|---|
Glimmervägen 12, Lund | |
Lilla Fiskaregatan 1A, Lund | |
Skomakaregatan 8, Lund |
En prövning i sfi innebär att du ska visa dina kunskaper i alla delar av kursen. Det ingår inte handledning eller undervisning. Vid prövningen gör du flera skriftliga och muntliga uppgifter. Det nationella provet är en del av prövningen. Du ska göra flera prov vid olika tillfällen.
Du kan anmäla dig till prövning i sfi-kurs B, C och D, men du kan inte göra en prövning i den kurs du är inskriven på.
För att anmäla dig till prövning mejlar du till Lundavälkomsten.
Se avvikande
E-post: lundavalkomstenvux@lund.se
När du har mejlat kommer du att bli kallad till ett möte på Lundavälkomsten för att göra en anmälan och få mer information. Vid mötet behöver du visa fotolegitimation och betyg på tidigare kurser om du har studerat sfi i en annan kommun än Lund. Du måste vara minst 16 år gammal.
Du kan anmäla dig till prövning året runt men du kan behöva vänta på att din prövning startar.
En prövning kostar 500 kr per kurs. Du får inte pengarna tillbaka om prövningen inte fullföljs. Du får mer information om detta på Lundavälkomsten.
Inbetalningen gör du via din bank till Bankgiro 991-1355.
I meddelandefältet på inbetalningen skriver du: 3582.3399.4716 samt kurs (B, C eller D) namn och personnummer på den som ska genomföra prövningen.
När betalningen är genomförd tar du med din betalningsbekräftelse/kvittens till Lundavälkomsten
för att visa att betalningen är genomförd.
Telefon: 046-359 60 88
Telefontider: måndag–fredag 11.00–12.00.
E-post: lundavalkomstenvux@lund.se
Vi talar svenska och engelska.
Besöksadress: Mellanvångsvägen 10 C
Postadress: Lundavälkomsten Box 41, 221 00 Lund
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?