Från och med läsåret 2024/25 inför vi en ny rutin för specialkost och anpassad måltid från förskoleklass och uppåt.
Förhoppningen är att den nya rutinen ska göra det smidigare för dig, som vårdnadshavare, att lämna in ansökan och intyg samt att bedömningen ska bli likvärdig oavsett vilken skola ditt barn går på.
Observera att ansökan om anpassad måltid hanteras av respektive skola. Läs mer längre ner på sidan!
Elever som av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras, till exempel vid allergi eller överkänslighet kan ansöka om specialkost. Ansökan behöver i många fall styrkas med ett intyg från sjukvården eller ett utdrag ur journal.
Om barnet har två vårdnadshavare behöver båda godkänna ansökan.
Måltidsservice erbjuder inte specialkost för någon form av så kallad diet.
Forskning visar att de flesta med laktosintolerans kan tolerera upp till 12 g laktos per dag och att det för de flesta är en fördel att tillföra en mindre mängd laktos via kosten då det upprätthåller produktionen av laktas. Att helt sakna laktas är extremt ovanligt, och drabbar enbart ett fåtal i världen.
Hur mycket laktos som tolereras är individuellt. Eftersom 3-gramsgränsen utgår ifrån en normalportion, behöver det tas i beaktande vid intag av större portioner. Anpassning kan behöva göras genom att ta mindre av den komponent som innehåller laktos och mer av någon annan.
Det är viktigt att inte blanda ihop laktosintolerans med mjölkproteinallergi. Vid mjölkproteinallergi är det proteinet i mjölk som ger en allergisk reaktion. Reaktionen kan komma från hela kroppen allt från nässelutslag till en allvarlig allergisk reaktion. Alla mjölkprodukter behöver då uteslutas från kosten till skillnad från vid laktosintolerans.
Varje dag serveras ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ, och du behöver inte ansöka om denna kost.
Du behöver ansöka om vegansk mat. För detta skäl behövs inget läkarintyg. Ansökan godkänns automatiskt och skolpersonalen får normalt informationen två arbetsdagar efter att ansökan godkänts. Det är du som vårdnadshavare eller myndig elev, och inte skolan, som ansvarar för att komplettera maten med kosttillskott och berikade livsmedel i sådan utsträckning att ett tillräckligt totalt näringsintag säkerställs.
Om du som vårdnadshavare misstänker en allergi/överkänslighet, men inget medicinskt underlag finns kan du ta kontakt med elevhälsan eller med vården för utredning och bedömning.
Om du gör en ansökan om specialkost under en utredningsperiod är det viktigt att du i ansökan anger önskat stoppdatum. Om andra livsmedel ska uteslutas under en ny testperiod behöver du skicka en in en ny ansökan.
Om ditt barn har ett nytt eller förändrat behov behöver du göra en ny ansökan och ladda upp nya intyg.
Viktigt – Är ansökan en förändring eller komplettering av tidigare ansökan ska alla aktuella allergier uppges i ansökan samt medicinskt underlag som styrker detta.
Många allergier växter bort under barndomen och bör därför följas upp regelbundet så att mat inte utesluts i onödan. Intyg för celiaki är däremot livslångt.
För specialkost och anpassad måltid inom förskolan, kontaktar du ditt barns förskola.
Ja, du behöver informera köket om ditt barn med specialkost eller anpassad måltid är frånvaroanmäld.
Om en elev ska byta skola till annan kommunal skola ska du som vårdnadshavare eller myndig elev göra en ny ansökan via kommunens e-tjänst.
Om en elev under två veckors tid inte hämtat ut sin specialkost eller anpassad måltid, utan att frånvaro meddelats, ska elev och/eller vårdnadshavare informeras om att specialkosten/den anpassad måltiden kommer att upphöra om den efter ytterligare en vecka fortfarande inte hämtats ut. Efter dialogmöte kan specialkost/anpassad måltid åter bli aktuell.
Är eleven frånvaroanmäld fortsätter kökspersonalen att tillaga måltiden så fort köket får information om att eleven är tillbaka.
En anpassad måltid är avsedd för elever som på grund av olika funktionshinder inte kan tillgodogöra sig behovet från ordinarie måltid, exempelvis vid neuropsykiatrisk funktionshinder (NPF).
I första hand görs en översyn av måltidssituationen och därefter kan oblandad mat eller en rullande veckomatsedel komma att erbjudas. Observera att den anpassade måltiden inte har ett näringsmässigt säkerställt innehåll.
Vi ser positivt på att barn och elever med behovsanpassad måltid väljer att äta av den ordinarie serveringen.
Vårdnadshavare eller elev kontaktar aktuell skola för att inleda samtal om anpassad måltid.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?