Följ din ansökan, läs om hur ansökningsprocessen går till och när antagningen sker.
Du ansöker via vår ansökningswebb med din e-legitimation. Följ instruktionerna för att göra en komplett ansökan.
När du skickat in din ansökan kan du följa antagningsprocessen via ansökningswebben. Logga in med din e-legitimation, klicka på "Min sida" och därefter på "Visa studieplan".
Kommunerna i sydvästra Skåne samarbetar för att ge fler möjligheten att studera en yrkesutbildning. Du som vill läsa en gymnasial yrkesutbildning, fristående yrkeskurser eller yrkesutbildning med sfi, kan välja att söka en utbildning i vilken samarbetskommun du vill.
Kommuner i samarbete är Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge.
Du som är folkbokförd i någon av kommunerna ovan kan välja vilken ort du vill studera i. Gör din ansökan i god tid hos den aktuella kommunen.
Du som är folkbokförd i en kommun som inte ingår i samarbetet och vill läsa en yrkesutbildning i Lund ska kontakta studie- och yrkesvägledare i din hemkommun för mer information. Det är din hemkommun som beslutar om de kan finansiera din utbildning i Lund.
Har du frågor? Kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun!
För dig som är folkbokförd i Lunds kommun och vill studera en fristående kurs, som inte är ett yrkesämne i en annan kommun, gäller inte fritt sök. Fritt sök gäller inte heller om du vill läsa ett yrkesprogram eller yrkeskurs i en annan kommun som inte ingår i samarbetsområdet. Då behöver du följa anvisningarna nedan. Är du osäker på om den kurs eller utbildning du vill läsa omfattas av fritt sök kan du kontakta Lunds vägledningscentrum på vagledningscentrum@lund.se.
Börja med att ta reda på om samma eller likvärdig kurs eller utbildning finns att söka inom vuxenutbildningen i Lund. På vår ansökningswebb ser du vilka kurser och kurspaket vi erbjuder.
Om utbildningen du vill söka erbjuds i Lund kan du endast i undantagsfall få godkänt att läsa i en annan kommun. Du måste uppge särskilda skäl för att studera i en annan kommun (att du arbetar i sökt kommun kan vara ett särskilt skäl i vissa fall). Du har dock rätt att läsa kurser på grundläggande nivå i en annan kommun.
Kom även ihåg att ta reda på och kontrollera vilka förkunskapskrav som ställs och att du uppfyller de angivna kraven.
Ansök till en annan kommun genom att göra en ansökan på den aktuella kommunens webbsida eller ansökningsblankett för vuxenutbildning. Kom ihåg att skriva ut en kopia på din digitala ansökan eller ansökningsblankett.
En interkommunal ansökan görs för att Lunds kommun ska kunna besluta om du har rätt att studera på vuxenutbildningen i en annan kommun.
En fullständig ansökan ska innehålla följande bilagor:
Du skickar din ansökan med bilagor till Lunds vägledningscentrum: vagledningscentrum@lund.se.
Beslut tas utifrån de bilagor du bifogar i din ansökan. Det är viktigt att din ansökan är fullständig annars kan vi inte behandla den.
Du som är folkbokförd i en annan kommun och vill studera en fristående kurs som inte är ett yrkesämne i Lunds kommun, behöver följa anvisningarna nedan. Samma sak gäller för dig som bor i en kommun utanför samarbetsområdet och vill läsa en yrkeskurs eller yrkesutbildning i Lund. Är du osäker på om den kurs eller utbildning du vill läsa omfattas av fritt sök kontaktar du din hemkommun.
Är du nordisk medborgare eller EU/EES-medborgare utan svenskt personnummer behöver du ansöka via vår blankett. Du skickar den ifylld blanketten till Lunds kommun, antagningsenheten vux, Box 41, 221 00 Lund.
Ansökan till vuxenutbildningen Pdf, 3 MB.
Kom ihåg att bifoga en kopia på ditt pass och ett registerutdrag från Skatteverket som visar att du har en registrerad adress i Lund.
Har du frågor om schema, kursstart, studieuppehåll eller andra frågor som är kopplade till din sökta utbildning kontaktar du din skola eller utbildningsanordnare.
Har du frågor om behandlingen av din ansökan kontakta antagningsenheten för vuxenutbildning.
E-post: antagningenvux@lund.se.
Vuxenutbildningen i Lunds kommun erbjuder utbildningar från tre utbildningsanordnare.
På Komvux Glimmervägen studerar du sfi, grundläggande kurser och fristående gymnasiala kurser. På Komvux Vipan ges kombinationsutbildningar och yrkesutbildningar inom barn och fritid, vård och omsorg, automation, måleri, restaurang och servering. Komvux erbjuder när- och distansundervisning.
Telefon: 046-359 50 00
E-post: komvux@lund.se
Hermods ger fristående gymnasiala kurser på distans. Du bestämmer själv studietakt och när du vill starta en kurs. Du väljer själv studietakt och kan välja att läsa på 25, 50, 75 eller 100 procent.
Telefon: 046-631 67 31
E-post: marten.petersson@hermods.se
Movant erbjuder yrkesutbildningar på gymnasial nivå. I de flesta yrkesutbildningar ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Telefon: 072-206 42 02
E-post: magnus.ljungberg@movant.se
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?