Gör din anmälan i god tid
Anmälan om registrering ska göras i god tid innan verksamheten påbörjas. Registreringen är knuten till livsmedelsföretagaren och kan inte överlåtas.
Förväxla inte kravet på registrering av livsmedelsverksamhet med det bevis som du får från exempelvis arrangörer för evenemangen i kommunen.
Du får inte starta verksamheten utan registrering
Notera att det är straffbart att påbörja en livsmedelsverksamhet utan att registrera verksamheten. En sanktionsavgift, som baseras på 1 procent av verksamhetens omsättning, tillfaller staten (livsmedelslag 2006:804, § 30a).
Hur lång tid tar registreringen?
Din verksamhet kan starta efter att anmälan har registrerats. Verksamheten får påbörjas två veckor efter att anmälan kommit in till miljöförvaltningen, även om vi ännu inte har registrerat anläggningen.
Vad kostar det?
Timtaxan för livsmedelskontroll är 1 400 kr per timme för 2024. För registrering debiteras en avgift motsvarande två timmars kontrolltid.
Kostnad för riskklassning
Efter att verksamheten har registrerats kommer en riskklassning av verksamheten göras vid den första kontrollen. Vid riskklassningen fastställs en kontrollfrekvens som anger det antal kontrolltillfällen som kommer att genomföras på en verksamhet under fem år. En administrativ avgift motsvarande en timmes kontrolltid tas ut för riskklassningsbeslut.
Kontroll av verksamheten
Miljöförvaltningen har rätt att kontrollera din verksamhet och dina rutiner som säkerställer livsmedelshanteringen. När du har verksamheten i gång måste du alltid kunna visa ett giltigt beslut om registrering. Om det vid kontroll visar sig finnas brister som vi måste följa upp tar vi betalt för merarbetet. Vi har även rätt att förbjuda din verksamhet vid konstaterade allvarliga brister.
När miljöförvaltningen utför livsmedelskontroll utgår de från riktvärden som Livsmedelsverket har tagit fram.
Det är riktvärden för hur lång tid en genomsnittlig kontroll tar om inga avvikelser hittas. Den faktiska kontrollen kan ta både längre och kortare tid än riktvärdet.
Du som företagare betalar i efterhand för den faktiska tid som kontrollen av just din verksamhet har tagit.
Ett riktvärde för kontrolltid består av flera olika delmoment som följer av ett kontrollbesök. I riktvärdet ingår tid för: förberedelser, administration, själva genomförande av kontrollen och dess efterarbete.