Lundaföretag - AQ Elautomatik

30 september, 2019

I mer än trettio år har de producerat elektrisk utrustning och elskåp till den krävande industrin, både i Lund och runt om i världen. Ändå är det sällan som den breda allmänheten utanför branschen hör talas om AQ Elautomatik. Orsaken är att AQ är underleverantörer till stora och i många fall välkända maskin- och processleverantörer.

AQ Elautomatik har kontor och tillverkning på Gastelyckan i östra Lund. I lokalerna konstrueras och monteras elskåp till industrin. Elskåpen kan till exempel vara delar av maskiner och processer, men kan också användas på olika delar till livsmedelsindustrin. Hos företaget finns också ett design- och engineering-kontor som kan hjälpa till med elkonstruktion av elskåp.

– Med hjälp av vår engineeringavdelning kan vi gå från en idé och plocka fram prototyper till våra kunder, säger Patrik Olsson, marknadskoordinator på AQ Elautomatik. Prototyptillverkningen kan sedan skalas upp till mer volymtillverkning när det behövs. Vi har väldigt många olika sorters kunder och har gjort många typer av arbete genom åren.

Bodil Parfors och Patrik Olsson På AQ Elautomatik visar ett elskåp som används för demonstration.

AQ Elautomatik har både svenska och internationella kunder och har i över trettio år varit med om att skapa många produkter – ändå hörs sällan företagsnamnet. Orsaken är att de flesta kunderna är skyddade genom en överenskommelse om att kund och projekt inte ska nämnas. En av AQ Elautomatiks kunder som själva berättar om samarbetet är ESS.

– Vi har varit med i ett projekt där vi tillverkat en klystronmodulator till partikelacceleratorn. Där ska man accelerera partiklar i 540 meter på ett kontrollerat sätt. Där var vi med och gjorde den första prototyptillverkningen av acceleratordelen. Prototypen kommer att finnas kvar som ett referensprojekt, berättar Patrik Olsson.

Några kunder i den akademiska världen kan AQ Elautomatik också avslöja.

– Vi jobbar med LTH för att dra vidare projekt från idéer till prototyper, berättar Patrik Olsson. Ibland jobbar vi direkt med studenter för att realisera maskiner och processer. Det är intressant att fånga företagare och företagsverksamhet i tillväxtorter, i Lund såväl som hela Öresundsregionen.

Ett viktigt grönt framtidsområde är att fordonsindustrin elektrificerar. Det innebär att AQ kan vara med och bygga batterier men också konstruera kraftdistribution till olika elektriska fordon. Sedan länge gör AQ transformatorer för europeiska och asiatiska tåg och kommer nu att leverera andra produkter till bilar, lastbilar samt båtar.

Hur är det att på det här viset få vara delaktig i den tekniska utvecklingen?

– Det är fantastiskt kul och intressant att få vara med innovationsbolag från starten. Det är många kunder som vi har följt på den långa resan från prototyp till att skala upp. Även befintliga kunder får ofta gå tillbaka till ritbordet för att vidareutveckla för att hitta innovativa lösningar för att driva deras bolag framåt.

AQ Elautomatik är en del av AQ Group med 6 500 anställda i 40 företag fördelade på 16 länder. Företagen i gruppen är specialiserade på olika delar som förutom elskåpen är till exempel formsprutning, induktiva komponenter, kablage och plåtbearbetning. Det betyder att gruppen kan koordinera tillverkningen av många olika produkter eller olika typer av maskiner till exempel komplexa mat- och dryckesmaskiner. Hela gruppen har 3000 kunder världen över inom allt från fordon, elektronik och verkstadsindustri till livsmedel, medicin och telekom och en omsättning på 4,7 miljarder kronor.

Till AQ Elautomatik >>

ESS om samarbetet med AQ Elautomatik (på engelska) >>

Kontakt

Näringslivsavdelningen

Besöksadress: Ekska huset, Sankt Petri Kyrkogata 4
Postadress: Näringslivsavdelningen, Lunds kommun, Box 41, 221 00 Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00 
E-post: Näringslivsavdelningens medarbetare >>

Miljöförvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon: 046-359 52 61
E-post: miljoforvaltningen@lund.se

Tekniska förvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Stadsbyggnadskontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: stadsbyggnadskontoret@lund.se

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se