Om du ska leverera rapporter eller andra handlingar som ska publiceras i Lunds kommuns digitala kanaler, måste de följa tillgänglighetskraven. Offentliga verksamheters tjänster och information i digitala kanaler, som webbplatser och appar, ska vara tillgängliga för alla. Detta finns beskrivet i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Digital tillgänglighet innebär att ingen ska hindras från att använda digital service på grund av funktionsnedsättning. Det betyder att innehållet på vår webbplats måste vara skapat så att det är tillgängligt för alla. Genom att uppnå kraven i WCAG 2.1 AA uppfylls också kraven för dokument i lagen.
Du kan läsa mer om lagravet hos myndigheten för digital förvaltning, DIGG.
Om lagen om tillgäglighet till digital offentlig service (DIGG.se)
Dokument som publiceras i våra digitala kanaler ska följa tillgänglighetslagen. Om dokumenten inte är tillgänglighetsanpassade kan vi inte publicera dem. Detsamma gäller för filmer.
Dokument som levereras till kommunen ska ha gått igenom en tillgänglighetskontroll. Använd till exempel PAC (Pdf accessibility checker) eller Acrobat Pro för att kontrollera att en pdf klarar WCAG-kraven.
Några exempel på vad du behöver tänka på för att skapa ett tillgängligt dokument:
Tänk också på att använda en layout som är anpassad för läsning på skärm och som inte är onödigt komplex – då blir tillgängligheten bättre.
Skapa tillgängliga pdf-dokument (DIGG.se)
Filmer behöver vara utformat på rätt sätt så att även personer med syn- eller hörselnedsättningar kan ta del av innehållet. Därför ska de filmer vi publicerar vara textade och om det behövs även syntolkade. Ljudinspelningar, som poddar, ska ha en kompletterande textversion.
Tips om att skapa tillgängliga filmer (DIGG.se)
Flera företag arbetar med att ta fram mallar och att tillgänglighetsanpassa befintliga dokument. Andra företag är experter på att texta och syntolka filmer.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?