Markanvisning är ett av Lunds kommuns verktyg för att fördela kommunal mark till intressenter inför ny bebyggelse. Markanvisning kan göras i form av direktanvisning, jämförelseförfarande eller markanvisningstävling. Här hittar du information om aktuella och avslutade tävlingar.
Markanvisningstävling och jämförelseförfarande innebär att företag som vill bygga i kommunen lämnar in ansökningar som bedöms utifrån markanvisningspolicyn och de kriterier som gäller för det aktuella projektet. Kriterierna kan gälla till exempel upplåtelseform (hyresrätt, bostadsrätt, äganderätt), arkitektur eller hållbarhet. Det kan även vara en ren anbudstävling om marken ska säljas till högstbjudande.
Markanvisningstävlingar annonseras på webbplatsen, men vi har även en intressentlista som används för att informera byggföretag när det finns mark att anvisa.
Kontakta mark-och exploateringsavdelningen via mejl om du vill anmäla dig till intresselistan.
E-post: tekniska.forvaltningen@lund.se
Kommunens markanvisningstävling för fastigheten Najaden 1 i Södra Råbylund i Lunds tätort har avslutats. Tävlingen pågick under 2023 och i januari 2024 utsåg kommunstyrelsen ett vinnande förslag framtaget av Riksbyggen.
Ett boende för äldre i form av fem huskroppar med inslag av gröna torgytor och innergårdar samt med naturlig koppling till den nya Kajpromenaden längs Råbysjön. Det ska Riksbyggen skapa på fastigheten Najaden, sedan kommunstyrelsen utsett företaget till vinnare av en markanvisningstävling för området.
Vinnarbidraget är ett koncept där fokus ligger på boende för äldre med utökad service. Bland fem inskickade tävlingsbidrag bedöms detta förslag bäst motsvara kriterierna inom områdena boendekoncept för äldre, arkitektur, klimatneutralitet, blandstad och genomförbarhet. I juryns motivering beskrivs det som ett genomarbetat förslag, med långsiktigt tänk och konkret nytta för det framtida boendet. Vidare har Riksbyggen ett beprövat koncept för bostadsrätter - Bonum - som erbjuder attraktiva och tillgängliga bostäder, kombinerat med en värd som anordnar aktiviteter och erbjuder individuellt anpassade tjänster.
Fastigheten har en markareal om cirka 4 370 kvadratmeter med möjlighet till cirka 8 150 kvadratmeter så kallad bruttototalarea. Köpeskillingen för fastigheten blir 52 miljoner kronor.
Riksbyggen Ekonomiska förening
Juryns motivering
Ett genomarbetat förslag, med långsiktigt tänk och konkret nytta för framtida boende som bedöms realiserbart. Riksbyggen har ett beprövat koncept Bonum, som erbjuder både attraktiva och tillgängliga bostäder, såväl som en värd som anordnar aktiviteter och erbjuder individuellt anpassade tjänster. Fördelningen mellan boende i Bonum-konceptet och en vanlig BRF (som vänder sig till ett bredare spektrum av boende) bedöms bidra till blandstaden på ett positivt vis.
Med de olika lösningarna för att nå halverad klimatpåverkan och de många typerna av återbrukat material får Najaden en livfull variation med synligt hållbarhetsfokus på en viktig plats. Fasaden har stark karaktär med spaljéer och uppstickande fasaddelar på takvåningen. Förslaget innehåller en lokal och uteplats som i samarbete med SPF Seniorerna inte bara skapar gemenskap för de boende, utan även för Södra Råbylund och Lund.
Riksbyggen bedöms ha såväl stark genomförandekapacitet som ett övertygande finansiellt upplägg, där projektet finansieras med eget kapital och visar på ett långsiktigt åtagande med förvaltning.
Juryn ser fram emot att besöka torgytan mot kajpromenaden, som är en fin del av förslaget och som bjuder in till stadslivet för fler än de boende inom Najaden.
I december 2023 avslutades kommunens markanvisningstävling för ett nytt mobilitetshus i Norra Nöbbelöv i Lunds tätort. Tävling pågick från augusti 2022 till november 2023. I december 2023 utsågs ett vinnande förslag framtaget av Vivero Management AB i samarbete med arkitektbyrån Fojab.
Målet med tävlingen var att skapa en helhetslösning för områdets parkeringsbehov och andra mobilitetstjänster. Förutsättningarna för tävlingen var att Mobilitetshuset skulle rymma parkeringsplatser, bilpool, laddplatser och någon form av verksamhetslokal. Huset utmed Kävlingevägen ska rymma cirka 530 parkeringsplatser för områdets bostäder, verksamheter och bilpool samt verksamhetslokal för exempelvis en cykelverkstad. Laddinfrastruktur för elbil och cykel ska ingå.
Tävlingsbidragen har bedömts utifrån arkitektur, hållbarhet, klimatanpassning och klimatpåverkan samt fastighetens innehåll. Vinnaren är fastighetsbolaget Vivero Management AB som bland annat driver mobilitetshus i Malmö i Västra hamnen och på Bulltofta, samt på nya Tuborgsområdet i Köpenhamn.
Vivero har tillsammans med arkitektkontoret Fojab arbetat fram ett förslag på mobilitetshus i Nöbbelöv som består av två långsmala huskroppar som ska spegla områdets gröna karaktär. Långsidorna består av veckade glaspartier som ger rum för klättrande grönska och gröna solceller.
Vivero Management AB i samarbete med Fojab.
2023 arrangerade Lunds kommun tävlingen STUD 23 - framtidens studentboende. I potten låg två byggrätter i centrala Brunnshög för studentboende om totalt ca 3 000 kvm BTA.
Lunds kommun beslöt att godkänna juryns förslag till vinnare: Lundabostäder tilldelades byggrätten Niels Bohr, medan Studentbostäder i Norden AB tilldelades byggrätten Snillet.
Genom att utlysa en tävling ville Lunds kommun fånga upp de senaste idéerna inom studentboenden. De vinnande förslagen präglas av höga ambitioner om att förverkliga framtidens klimatneutrala byggande och har ett starkt fokus på livet inuti och runt husen. Byggnaden som Lundabostäder planerar att uppföra har en lokal och en uteplats som inte bara skapar gemenskap för studenterna som bor i byggnaden, utan även för Brunnshög och Lund. Studentbostäder i Nordens förslag är en byggnad i trä och ljusgrått med flera ytor – som växthus, odlingsytor, växthus, yogarum och utegym – där studenterna kan mötas såväl inom- som utomhus.
Ett genomarbetat förslag, med långsiktigt tänk och konkret nytta, som känns realiserbart. Med Curi&Us får Brunnshög en välkomnande och noggrant gestaltad tegelfasad på en viktig plats, innehållandes en lokal och uteplats som inte bara skapar gemenskap för studenterna som bor i byggnaden, utan även för Brunnshög och Lund. Studenterna uppmuntras till att ta egna initiativ, där de boende ges stor möjlighet att utveckla sitt studentliv genom ett nationsliknande upplägg.
Juryn ser fram emot att som medborgare välkomnas till lokalen en kväll till en aktivitet som de boende i huset arrangerar.
Ett förslag för ett socialt studentliv, med en fin och välplanerad blandning av privata och gemensamma ytor – från tak, via loftgång, till gård. Taket ger plats för gemensam odling, den västligt riktade loftgången bjuder in boende att ta en egen del i anspråk och gårdens gym och växthus förlänger utomhussäsongen.
Juryn uppskattar det arkitektoniska spelet mellan konstruktionens fasta rutnät och studenternas möjlighet att, genom solpanelerna, påverka och forma en egen uteplats och skapa en varierande fasad.
Juryn ser fram emot att mötas av en byggnad som förändras och pulserar av liv och rörelse – i alla delar av huset.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?