Reglerna för skyltar är olika om din fastighet är inom eller utanför detaljplanerat område. Du som vill måla på fasaden, sätta upp eller förändra en skylt behöver söka bygglov om fastigheten ligger inom detaljplanerat område. Utanför detaljplanerat område är det oftast bygglovsfritt.
För gatupratare krävs inte bygglov, men däremot tillstånd från polismyndigheten och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Det är mycket som räknas vara en skylt enligt plan- och bygglagen. Olika typer av anordning som med hjälp av bild, text, logotyper eller symboler förmedlar information, budskap eller reklam. En skylt kan vara av alla typer av material. Vanligast är en hård skiva men kan också vara tygvepor eller banderoller. Även skyltar med neonrör, LED och ljusprojektioner anses vara skyltar.
Men om platsen du tänker sätta upp skylten på är utpekad som värdefull ur ett historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv krävs alltid bygglov.
Karta som visar var det finns kulturmiljö i kommunen.
Inom detaljplanerat område men utanför kulturmiljö finns det kategorier av skyltar som är bygglovsfria.
Utanför detaljplan krävs inte lov för skyltar om det inte finns områdesbestämmelser med utökad lovplikt.
Ta reda på om din fastighet ligger inom detaljplan eller områdesbestämmelser.
Utanför detaljplan styrs också markanvändningen av väglagen och lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.
Du kan läsa mer om dessa lagar på Boverkets webbplats (boverket.se)
Som vägledning för dig som tänker söka bygglov för att sätta upp en skylt har tidigare stadsbyggnadskontoret (numer samhällsbyggnadsförvaltningen) tagit fram ett skyltprogram.
All skyltformgivning måste göras med omdöme och omsorg. Skyltar ska underordnas byggnader och gatumiljö så att de inte dominerar stadsbilden. Det är viktigt att skyltars material och konstruktion tål väder och vind. Skyltar ska kunna åldras vackert.
Skyltprogram – råd och riktlinjer för skyltning i Lunds kommun Pdf, 11 MB.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?