Lunds renhållningsverk erbjuder anpassade lösningar, allt från full källsortering med fastighetsnära insamling eller hämtning av olika materialfraktioner. För att utforma lösningen ger vi gratis rådgivning och går igenom de behov och önskemål som finns.
För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat att landets kommuner har ansvaret för insamling av hushållens förpackningar från den 1 januari 2024. I Lund är det Lunds renhållningsverk som ansvarar för detta.
Det ansvar som kommunen fått är ett insamlingsansvar för förpackningar. Producenterna för förpackningar ska stå för kostnaden för en basservice för fastighetsnära insamling. Tidigare har kravet endast varit att producenterna samlat in via återvinningsstationer därför har man som fastighetsägare behövt betala mellanskillnaden för fastighetsnära insamling. Från 2024 kommer Lunds kommun att få ersättning av producenterna för fastighetsnära insamling vilket innebär att kommunen kan sänka taxan för flerfamiljsfastigheter.
Ersättningen utgår dock från en basservice vilket gör att det inte blir helt kostnadsfritt för Lunds fastigheter.
De flerfamiljsfastigheter som redan har fastighetsnära insamling av förpackningar från Lunds renhållningsverk kommer inte märka någon skillnad. För flerfamiljsfastigheter som anlitar en annan entreprenör kommer ansvaret och insamlingen gå över till Lunds renhållningsverk. Du som ägare av flerfamiljsfastighet behöver säga upp ditt avtal med din entreprenör och kontakta oss för att få ett förslag på lösning.
De fastigheter som saknar fastighetsnära insamling behöver se över hur de kan bygga till eller om för att kunna erbjuda sina boende full sortering, eller frigöra plats utomhus. Detta måste vara klart senast 2027. Lunds renhållningsverk kan bidra med råd och hjälp. Kostnader för eventuella förändringar måste dock fastighetsägaren själv stå för.
Sedan 1 januari 2024 ansvarar kommunen för insamling av förpackningar från bostäder och från samlokaliserade verksamheter, det vill säga verksamheter som delar avfallskärl för förpackningar med hushållen i en fastighet.
En samlokaliserad verksamhet är en verksamhet som använder samma avfallskärl för förpackningar som hushållen i en fastighet. Det kan till exempel vara en frisör eller restaurang som bedriver verksamhet i samma fastighet som hushållen i ett flerbostadshus eller småhus. Om verksamheten däremot har egna sopkärl (även om de finns i samma miljörum som de boendes kärl) räknas verksamheten inte som en samlokaliserad verksamhet.
Varje sådan verksamhet måste välja om den vill vara samlokaliserad och därmed ha insamling av förpackningsavfall via Lunds renhållningsverk eller om den vill anlita en privat entreprenör vilket innebär egna avfallskärl. För att ha insamling via Lunds renhållningsverk måste du anmäla samlokalisering till oss. Det gör du i vår e-tjänst. Du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i fastigheten.
Tänk på att du innan du väljer måste ha en dialog med din fastighetsägare, bostadsrättsförening eller samfällighet som avgör vad det finns utrymme till i miljörummet.
Avfallspåsar till de boende körs ut till överenskommen plats.
Beställ matavfallspåsar flerbostadshus
Beställ matavfallspåsar 45 liter - för restauranger och andra verksamheter
Vi erbjuder dig anpassade lösningar för ditt avfall. Med hjälp av våra rådgivare kan du få en anpassad lösning som ser till utrymmet för kärl, vilket avfall som uppstår och hur ofta det behöver tömmas.
Restavfall och matavfall får enbart hämtas av Lunds renhållningsverk.
Företag, verksamheter och föreningar är välkomna till Sysavs återvinningscentraler på Gunnesbo och Gastelyckan. Du behöver betala för att lämna avfall och du behöver följa särskilda regler.
Sortera och lämna ditt avfall
Företag faktureras varje månad om årskostnaden överstiger 7 000 kr (exkl. moms). På månadsfakturan samlas alla dina tjänster och läggs under respektive fastighetsbeteckning. Fakturan framställs när månadsskiftet är avslutat.
Serviceavgifter avfall 2024 Pdf, 545 kB.
Vi tycker det är viktigt att avfallshanteringen blir rätt från början. Det ger bättre sortering och underlättar i avfallsutrymmen. Med bra sortering blir avfallshanteringen billigare och når upp till en miljöriktig behandling. Detta tycker vi är så viktigt att vår rådgivning är helt kostnadsfri för dig.
Vi erbjuder nu e-postaviseringar vid avvikelser så som felsorterade eller överfulla kärl. För att få aviseringarna behöver du lägga kontaktuppgifter. Om detta är första gången du loggar in behöver du kontakta kundtjänst på 046-359 53 28 för att få åtkomst.
Ta kontakt med våra rådgivare, så går vi igenom sortering och hantering. Samtidigt får du information om vilka regler som gäller för ditt avfall.
E-post: renhallningsverket@lund.se
Telefon: 046-359 53 28
Telefon: 046-359 57 23
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?