Länk till startsidan

Rökfria miljöer

Rökförbud gäller i alla offentliga lokaler dit allmänheten har tillträde, som till exempel restauranger och serveringar såväl inomhus som utomhus. Det gäller även e-cigaretter och örtprodukter för rökning.

Här är det förbjudet att röka

  • Områden i anslutning till perronger, busshållplatser och taxizoner.
  • Uteserveringar.
  • Inhägnade idrottsplatser, lekplatser och badplatser.
  • Entréer till restauranger, butiker, tågstationer samt lokaler för hälso- och sjukvård.

Skolgårdar och lokaler för barnomsorg, kommunala färdmedel, restauranger och andra serveringsställen, lokaler avsedda för hälsa och sjukvård samt lokaler eller bostäder avsedda för gemensamt bruk, ska sedan tidigare hållas fria från tobaksrök.

Vem ansvarar för att förbudet följs?

Den som äger eller disponerar över lokalen, uteserveringen eller ett område utomhus ska genom skyltning tydligt informera om förbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser. Det är dock endast poliser och ordningsvakter som har rätt att avvisa personer.

Läs mer om rökfria utomhusmiljöer hos Folkhälsomyndigheten

Förbjudet att röka på allmän plats

Lagen om rökförbud på allmänna platser infördes 2019. Lagen innebär bland annat att det är förbjudet att röka på allmänna platser som till exempel uteserveringar, lekplatser, busskurer och perronger.

Rökförbudet gäller också utanför lokaler som allmänheten har tillgång till, som till exempel butiker, biografer, bibliotek och vårdcentraler. Sedan tidigare är det förbjudet att röka på mark som tillhör förskolor och skolor.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?