Länk till startsidan

Prao för dig som är arbetsgivare

Prao – praktiskt arbetslivsorientering – är en del av undervisningen i årskurs 8. I skolan utbildar vi framtidens arbetskraft. Genom prao minskar avståndet mellan grundskola och arbetsliv.

Handläggare och praoelev går i en korridor och samtalar.

Locka framtidens medarbetare

Vill din arbetsplats bidra till att visa yrkesvärlden för framtidens medarbetare? Vi söker arbetsgivare som vill inspirera ungdomar inför deras framtida yrkesval och erbjuda en prao att längta till och minnas. För eleverna är praon en första viktig kontakt med arbetslivet.

Få ungdomsperspektiv på din verksamhet

När du som arbetsgivare tar emot en praoelev ger du en ung människa insyn i och erfarenhet av arbetslivet. De som tar emot praoelever brukar uppskatta att få ett ungdomsperspektiv på sin verksamhet och många gånger kan praotiden innebära att man lockar nya, goda medarbetare till sin arbetsplats. Det går bra att ta emot fler praoelever samtidigt.

Ja, vi vill ta emot praoelev!

Praoveckor under vårtermin 2022

Så här är praoveckorna fördelade under vårterminen 2022

  • vecka 6-7
  • vecka 11-12
  • vecka 13-14
  • vecka 17-18
  • vecka 19-20

Du som arbetsgivare behöver kunna ta emot en praoelev minst en av perioderna under en termin.

Checklista för handledare

Det behöver finnas en handledare som ansvarar för eleven under praoperioden. Två veckor innan praoperioden ska eleven kontakta handledaren så ni har möjlighet att stämma av och gå igenom vad som gäller kring arbetstider, arbetskläder, lunch, med mera.

Handledaren introducerar eleven och berättar om de rutiner som gäller på arbetsplatsen, stämmer av förväntningar med eleven och följer upp att allt fungerar bra under hela prao-perioden.

Checklista för handledare

Ta emot en praoelev från högstadiet – information från Skolverket

Arbetsmiljö och försäkringar

En riskbedömning görs av arbetsplatsen tillsammans med Lunds kommuns praosamordnare och Lunds kommuns olycksfallsförsäkring gäller under praoperioden. Arbetstiden ska inte vara längre än 6 timmar när rasterna är borträknade. Praon får inte heller börja före klockan 06.00 och inte sluta efter klockan 20.00.

Så får barn och ungdomar arbeta – en broschyr från Arbetsmiljöverket

Lämpliga arbetsuppgifter

Det är bra om ni på arbetsplatsen i förväg har tänkt igenom vilka uppgifter som passar för eleven.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?