Driver du ett företag som bedriver verksamhet som är att betrakta som miljöfarlig? Tänk på att företaget är tillstånds- eller anmälningspliktig. Till farligt avfall räknas avfall där det ställs särskilda krav på insamling och bortskaffande då det kan skada miljön.
Företag som bedriver miljöfarlig verksamhet är tillstånds- eller anmälningspliktig. Det innebär att tillstånd ska finnas, eller att en anmälan ska ha gjorts, innan man börjar anlägga, bygga eller driva verksamheten. Detta gäller även ändringar.
Miljöfarliga verksamheter är indelade enligt följande:
A- och B-verksamheter är alltså tillståndspliktiga, medan C-verksamheter är anmälningspliktiga.
Om verksamheter och klassningar i miljöprövningsförordningen på riksdagens webbplats
Om din verksamhet är tillståndspliktig ska du också lämna en miljörapport till din tillsynsmyndighet via Svenska Miljörapporteringsportalen (SMP).
Miljörapporteringsportalen på Länsstyrelsens webbplats
Farligt avfall är till exempel olja, lösningsmedel, bekämpningsmedel, färg-, lim- och lackrester, batterier, medicinska produkter, elektronik, lysrör/lampor och vitvaror.
Farligt avfall ska samlas in och tas om hand på särskilt sätt. Detta sker utifrån vilken sorts avfall det är. Olika metoder används som till exempel förbränning med energiåtervinning, neutralisation/våtkemisk behandling, återvinning.
För att du som företagare ska ta hand om ditt avfall på bästa sätt och få det transporterat rätt kan du ta kontakt med oss på Lunds Renhållningsverk. Vi går igenom behoven och hur det ska sorteras samt knyter kontakten med SYSAV Kemi.
Telefon: 046-359 53 28 eller 046-359 57 23
Farligt avfall ska förvaras i tättslutande emballage som inte påverkas av innehållet. Varje enskild förpackning ska märkas med uppgift om innehåll. Märkningen ska vara beständig och väl synlig.
Det är i normalfallet förbjudet att blanda olika typer av farligt avfall, eller att blanda farligt avfall med övrigt avfall. Det finns möjligheter till undantag om syftet är att förbättra säkerheten vid transport eller förbättra möjligheterna till återvinning, eller om det görs på ett sätt som kan godtas ur miljöskyddssynpunkt.
Farligt avfall ska förvaras i särskilt utrymme och på särskilt anpassad plats där eventuellt spill eller läckage inte kan nå avlopp, dagvatten, vattenrecipient eller mark. För övrigt gäller samma krav på försiktighet som vid förvaring och hantering av kemikalier.
Förvaring och lagring av kemikalier
Den som utövar verksamhet där farligt avfall uppkommer ska föra journal om:
Anteckningarna ska sparas i minst 5 år.
Den som mellanlagrar farligt avfall som inte har uppkommit i den egna verksamheten ska anmäla detta till miljönämnden.
Om det rör sig om stora mängder ska tillstånd sökas hos länsstyrelsen. Lagring av farligt avfall som uppkommit i den egna verksamheten är inte anmälnings- eller tillståndspliktig. Slutligt omhändertagande av avfall kräver alltid tillstånd från länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen.
Transport av farligt avfall som uppkommit i yrkesmässig verksamhet får endast utföras av den som har länsstyrelsens tillstånd. Det är dock tillåtet att transportera mindre mängder farligt avfall som uppkommer i den egna verksamheten om detta anmäls till Länsstyrelsen. Anmälan ska göras vart femte år. Vissa typer av farligt avfall klassas även som farligt gods. Det omfattas då av ett särskilt regelverk, som innehåller föreskrifter om transport, förpackning och märkning.
Följande mängder farligt avfall får transporteras efter anmälan till Länsstyrelsen:
Det är inte tillåtet att själv transportera farligt avfall som innehåller:
Den som har en verksamhet där farligt avfall uppkommer och som lämnar farligt avfall för transport och omhändertagande, ska se till att både transportören och mottagaren av det farliga avfallet har de tillstånd som krävs. Ett transportdokument för det farliga avfallet ska upprättas.
Länsstyrelsen Skåne om farligt avfall
Naturvårdsverket om hantering av farligt avfall
För att kunna förebygga och begränsa skador vid kemikalieolyckor ska kommunen informera allmänheten om vilka anläggningar som hanterar farliga ämnen.
I Lund finns tre så kallade Seveso-klassade företag i den lägre kravnivån.
Farlig verksamhet – Räddningstjänsten Syd
Länsstyrelsen utövar tillsyn av Sevesolagen. Ofta görs denna tillsyn tillsammans med räddningstjänsten och miljöförvaltningen i den kommun där verksamheten ligger.
AB Sydsten (Hardeberga) är tillverkare och leverantör av fabriksblandad betong, torrbruk, krossprodukter och grus. Verksamheten hanterar brandfarliga och explosiva varor i sådan mängd att anläggningen omfattas av den lägre nivån i lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Hardeberga 481, 247 91 Södra Sandby (Lunds kommun)
Tel. 040-31 19 00
Bulkemulsion: Explosiv, brandunderstödjande, brandfarlig
ANFO: Explosiv, brandunderstödjande, brandfarlig
Om okontrollerad explosion eller brand uppstår frigörs brandgaser och nitrösa gaser. Dessa och tryckvågen bedöms främst ge påverkan på de personer som vistas inne på anläggningen.
Dalby Sydsten AB är tillverkare och leverantör av fabriksblandad betong, torrbruk, krossprodukter och grus. Verksamheten hanterar brandfarliga och explosiva varor i sådan mängd att anläggningen omfattas av den lägre nivån i lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Önneslöv 141, Dalby (Lunds kommun)
Tel. 040-31 19 00
Om okontrollerad explosion eller brand uppstår frigörs brandgaser och nitrösa gaser. Dessa och tryckvågen bedöms främst ge påverkan på de personer som vistas inne på anläggningen.
Verksamheten omfattar brytning av berg i dagbrott, tillverkning av krossprodukter i fabriks- och mobilanläggningar samt tillverkning av asfaltsprodukter och återvinning av returasfalt.
I brytområdet sprängs råberget till en hanterbar storlek. Från området där brytning sker transporteras det sprängda råberget in till krossanläggningen med bergtruckar. Efter krossning och siktning i krossanläggningen transporteras makadamen i olika sorteringar för sten med dumprar ut till försäljningsområdet.
Verksamheten hanterar sprängämnen i sådan mängd att anläggningen omfattas av den lägre nivån i lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Adress (verksamhetsplats): Hardeberga 171, 247 91, Södra Sandby (Lunds kommun)
Alla ämnen ovan är explosiva, brandunderstödjande och brandfarliga. På anläggningen hanteras även diesel/lätt eldningsolja, vilken är brandfarlig.
Om okontrollerad explosion eller brand uppstår frigörs brandgaser och nitrösa gaser. De explosiva ämnena kan också ge upphov till massexplosion. Gaserna och tryckvågen bedöms främst ge påverkan på de personer som vistas inne på anläggningen.
Om fara hotar och människor snabbt måste varnas hör du VMA-larmet. Larmet låter i 7 sekunder, tyst i 14 sekunder och låter i 7 sekunder.
Då ska du:
Anmälan av miljöfarlig verksamhet - e-tjänst
Anmälan om avhjälpandeåtgärder - e-tjänst
Anmälan om lagring av farligt avfall som en del av att samla in avfall – kod 90.60
Anmälan om lagring av icke-farligt avfall som en del av att samla in avfall – kod 90.40
Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål – kod 90.141
Telefon: 046-359 52 61
E-post: miljoforvaltningen@lund.se
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?