Länk till startsidan

Starta hygienverksamhet

Planerar du att starta verksamhet med tjänster som fotvård, frisering, tatuering, akupunktur, solarium eller liknande? Dessa räknas till hygienisk verksamhet och behöver anmälas till miljöförvaltningen.

Planerar du att bedriva verksamhet som kommer att utföra behandlingar med någon form av stickande eller skärande verktyg? Då finns en risk för smitta och du behöver anmäla din verksamhet till miljöförvaltningen.

Vad är hygienisk behandling?

Verksamheter som erbjuder allmänheten någon form av behandling som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta genom användning av skalpeller, nålar, sprutor, lansetter, rakknivar, håltagnings- och piercingverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg räknas till så kallad hygienisk behandling. Dessa verksamheter är anmälningspliktiga och behöver anmäla sin verksamhet till Miljöförvaltningen sex veckor innan verksamheten är tänkt att starta.

Anmäl hygienisk verksamhet

Solarium

Solarieverksamhet räknas också till hygienisk behandling och är skyldiga att anmäla verksamheten till Miljöförvaltningen (i enlighet med strålskyddslagen).

Anmäl solarieverksamhet

Bassänger, pool

Även verksamhet som omfattar bassänganläggning för allmänheten ska anmäla hygienisk verksamhet.

Detta gäller för bad- och poolanläggningar

Driver du hygienisk verksamhet?

Då behöver du regelbundet göra egenkontroll.

Driva hygienverksamhet

Kontakta Miljöförvaltningen

Telefon: 046-359 52 61
E-post: miljoforvaltningen@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?