Länk till startsidan

Kontakta företagslotsen och näringslivsenheten

I Lund finns allt stöd du behöver för att ditt företag ska få kloka råd och kunna utvecklas. Här finns också de bästa förutsättningarna för innovativa bolag genom närheten till universitet, teknisk högskola, inkubatorer och science parks.

Företagslotsen – guidar dig rätt

Företagslotsen kan guida dig rätt i när det gäller tillstånd, regler och företagande och är en given första kontakt. Du kan kontakta Företagslotsen i olika frågor eller om du inte vet till vilken förvaltning du ska vända dig. Det kan till exempel handla om bygglov och tillstånd för uteservering, eller kring att sälja livsmedel, alkohol och tobak. Ibland kan du behöva flera tillstånd. Du kan också kontakta Företagslotsen om du behöver hjälp om hur du hittar en lokal eller kommer i kontakt med ett företagsnätverk. Företagslotsen fattar inga beslut, men behöver du mer information, tips, råd och hjälp om vem du ska kontakta och vilka tillstånd din verksamhet kan tänkas behöva — då är det Företagslotsen du ska kontakta.

Kontakta Företagslotsen

Telefon: 046-359 70 00
E-post: foretagslots@lund.se
Besök: Kristallen, medborgarcenter, Brotorget 1, Lund

Öppettider: måndag–torsdag klockan 8–17, fredag klockan 8–16, dag före röd dag klockan 08–15.

Näringslivsenheten i Lunds kommun

Näringslivsenhetens uppgift är att hjälpa näringsverksamheter att växa i Lunds kommun. Hos oss finns ett antal näringslivsutvecklare som är till för dig. som har funderingar kring etablering i Lund eller frågor om vårt lokala näringsliv Du är alltid välkommen att kontakta oss med dina frågor.

E-post: naringsliv@lund.se

Aktörer som kan stötta dig som vill starta ett företag

Det finns flera aktörer som kan hjälpa dig som funderar på att starta företag eller är redo att utveckla ditt bolag. Här listar vi några av dem du kan höra av dig till för råd och stöd. Lycka till med företagandet!

Verksamt – samlad information

Verksamt.se är en tjänst som drivs gemensamt av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här samlar myndigheterna information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

Webbplatsen verksamt.se

Almi Skåne – rådgivning och finansiering

Almi Skåne erbjuder kostnadsfri rådgivning, praktiskt stöd samt finansiering till dig som vill starta nytt företag eller redan driver företag. Almi Skåne har sitt kontor i Malmö.

Almi Skånes webbplats

Future by Lund – innovation för smarta städer

Future by Lund är en plattform för utveckling av miljömedvetna, attraktiva städer. Har du en klimatsmart innovation som du vill sjösätta? Här får du hjälp vid varje steg – från idé till lansering och vidareutveckling. Future by Lund drivs av Lunds kommun tillsammans med 25 partner från näringslivet, akademin och den offentliga sektorn. Arbetet koordineras av Lunds kommun och delfinansieras av Vinnova.

Future by Lunds webbplats

Ideon Science Park – var med och skapa framtiden

Ideon Science Park är platsen där skarpa sinnen skapar framtiden. Ideon har 35 års erfarenhet av att hjälpa företag att växa. I dag finns där över 400 företag, med fler än 9 000 energiska medarbetare och entreprenörer.

Ideon erbjuder infrastruktur, nätverk och affärsutveckling för kunskapsintensiva företag. Beroende på var du befinner dig i utvecklingen av ditt företag erbjuder Ideon olika typer av support för att du ska kunna skapa – och fortsätta skapa – tillväxt i ditt företag.

Ideon Science Parks webbplats

Ideon Innovation - hjälper startups att växa

Har du en affärsidé eller är du redo att skala upp din verksamhet är det inkubator Ideon Innovation du ska vända dig till. De erbjuder professionell rådgivning och resurser för dig som vill utveckla ditt företag.

Besök Ideon Innovations webbplats

Ideon Open – experter på öppen innovation

Du som befinner dig i ett etablerat företag och behöver förstärka innovationsarbetet kan vända dig till Ideon Open med behovsstyrda projektidéer som behöver finansiering och kompetens. Du kan också ta hit färdiga projekt med tydlig kommersialiseringspotential som behöver bli hopkopplade med akademin, drivna entreprenörer eller offentliga verksamheter.

Besök Ideon Opens webbplats

Lunds NyföretagarCentrum – för dig som har en affärsidé

Om du vill starta eller nyligen har startat företag i Lund kan du vända dig till Lunds NyföretagarCentrum. Tillsammans går ni igenom alltifrån affärsidé och affärsplan till marknadsföring och kapitalbehov. Lunds NyföretagarCentrum håller regelbundet starta-eget-kurser för alla som är nyfikna på vad det innebär att driva företag.

Lunds NyföretagarCentrums webbplats

Medicon Village – samarbeten inom life science

Medicon Village är ett område i östra Lundvid kunskapsstråket där företag och organisationer som är specialiserade på biovetenskap finns samlade. Om du arbetar inom biovetenskap finns här utmärkta möjligheter till samarbeten och rådgivning. Här erbjuds en miljö med möjlighet att stanna länge och samverka med ledande aktörer från akademin, näringslivet samt offentlig verksamhet.

Medicon Villages webbplats

SmiLe Incubator – nya företag inom biovetenskap

SmiLe Incubator är en företagsinkubator som hjälper nya företag inom biovetenskap. SmiLe Incubator är en del av Medicon Village. På SmiLe finns ett så kallat makerspace för livsvetenskap, life science, vilket innebär att det finns gemensamhetslaboratorier med cirka 400 instrument, teknik, kompetens och ett nätverk av specialister. Här får den som bär på en idé eller ett forskningsresultat möjlighet att utveckla sin tanke till konkret handling.

SmiLe Incubators webbplats

WIN Water – vattenrelaterade innovationer

WIN Water är ett företagsnätverk med syfte att snabbt föra ut vattenrelaterade innovationer på marknaden. Tanken är att åter göra Sverige ledande inom vatteninnovationer. Har du en vattenidé som du tror på och vill utveckla till ett företag? Hör av dig till WIN Water.

WIN Waters webbplats

VentureLab – ny generations innovatörer

VentureLab är universitetets plattform för dig som är student och funderar på att starta eget. VentureLab erbjuder gratis idé- och affärsutveckling, gratis kontor för studentföretag, gratis inspirationsföreläsningar, event och workshoppar. Sedan starten 2001 har VentureLab hjälpt hundratals studenter att gå från idé till verklighet. Oavsett idé eller utbildning är du välkommen!

VentureLabs webbplats

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?