På grund av stor brandrisk är det inte tillåtet att elda utomhus.
Läs mer om vad det innebär:
Eldningsförbud i Lunds kommun
Bekämpningsmedel är framtagna för att förebygga eller motverka skador från djur, växter och mikroorganismer. Många av produkterna innehåller miljöfarliga ämnen som är svåra att bryta ned.
Undvik därför, så långt det är möjligt, att använda bekämpningsmedel. Om du ändå ska använda bekämpningsmedel ska de vara godkända av Kemikalieinspektionen och ha ett registreringsnummer samt användningsvillkor som ska följas.
Bekämpningsmedel delas in i växtskyddsmedel och biocidprodukter.
Växtskyddsmedel är ett kemiskt eller biologiskt bekämpningsmedel som används för att skydda växter och växtprodukter mot skadedjur, svampangrepp eller konkurrerande växter. Ogräsmedel och insektsmedel är två exempel.
Kemikalieinspektionen om växtskyddsmedel
Biocidprodukter är bekämpningsmedel som används för att bekämpa och kontrollera skadliga organismer. Bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel räknas som biocidprodukter. Exempel på biocider är råttgift, insektsmedel, desinfektionsmedel och båtbottenfärger.
Det kan krävas dispens, tillstånd eller anmälan för att få sprida bekämpningsmedel. Du får inte heller använda exempelvis salt eller ättika mot ogräs.
Inom vissa områden är det förbjudet att använda växtskyddsmedel både som privatperson och yrkesmässigt.
Växtskyddsmedel får inte spridas på följande områden:
Växtskyddsmedel vars verksamma ämnen endast bedöms innebära en begränsad risk för människors hälsa och miljön är undantagna från förbudet.
Vilka ämnen som är undantagna från förbudet går att läsa på Kemikalieinspektionens hemsida. Tänk på att användningsvillkoren måste följas.
Inom följande områden krävs tillstånd för att yrkesmässigt använda växtskyddsmedel:
Tillstånd söks hos miljöförvaltningen. Tänk på att skicka in ansökan i god tid innan planerad bekämpning.
Vissa växtskyddsmedel med begränsad risk för människors hälsa och miljön är undantagna tillståndsplikten. Vilka verksamma ämnen som är undantagna kan du läsa om på Kemikalieinspektionens hemsida. Tänk på att användningsvillkoren måste följas.
Inom följande områden krävs en skriftlig anmälan för att yrkesmässigt använda växtskyddsmedel:
Vissa växtskyddsmedel med begränsad risk för människors hälsa och miljön är undantagna anmälningsplikten. Vilka verksamma ämnen som är undantagna går att läsa på Kemikalieinspektionens hemsida. Tänk på att användningsvillkoren måste följas.
Kemikalieinspektionen om undantagna ämnen i växtskyddsmedel
Anmälan görs till miljöförvaltningen. Anmälningspliktig verksamhet får som huvudregel påbörjas tidigast fyra veckor efter det att anmälan har gjorts.
Det finns mycket att tänka på när det gäller yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel.
Jordbruksverket om krav för att hantera och förvara växtskyddsmedel
Du som ska sprida växtskyddsmedel på områden där allmänheten får färdas fritt (med undantag för åkermark) ska senast en vecka före spridningen informera om den på väl synliga anslag. Anslagen ska ha minst A5-format och vara av väderbeständigt material. Anslagen ska innehålla följande information:
Anslagen ska sitta kvar minst en månad efter spridningen.
Vid yrkesmässig spridning av vissa biocider på platser där allmänheten har tillträde till ska miljöförvaltningen informeras om det. Informationen till förvaltningen ska ske i samband med spridningen eller omedelbart efteråt.
Exempel på biocider är råttgift, insektsmedel, desinfektionsmedel och båtbottenfärger.
Det är förbjudet att sprida växtskyddsmedel på tomtmark för bostadshus eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljöer samt på växter inomhus.
Växtskyddsmedel vars verksamma ämnen endast bedöms innebära en begränsad risk för människors hälsa och miljön är dock undantagna förbudet. Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida om vad som gäller för privatpersoners trädgårdar.
Inom vattenskyddsområde ska särskild försiktighet iakttas och för att yrkesmässigt få sprida kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde krävs tillstånd från miljönämnden. Om du bor inom ett vattenskyddsområde bör du kontakta miljöförvaltningen innan någon användning av bekämpningsmedel sker.
Det är den som utför växtskyddsarbetet som är skyldig att känna till hur man ska agera vid ett olycksfall. För att kunna agera tillräckligt snabbt behöver du vara påläst innan olyckan sker. Tänk på följande:
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?