Länk till startsidan

Program Forum Jämställdhet 6 februari

Välkommen till det öppna programmet på Forum Jämställdhet den 6 februari! Här kan du fördjupa dig i jämställdhetsarbete från universitet, näringsliv, ideell och offentlig sektor i Lund och Skåne. Programmet är kostnadsfritt, kräver ingen anmälan och är tillgängligt för alla.

Program 6 februari

Välkomna till dag två

Tid: 08.15-8.20

Tjejer i och omkring kriminalitet – varför ser vi dem inte och vad får det för konsekvenser?

Beskrivning: Trots den vetskap vi har om att även unga tjejer och kvinnor befinner sig i och omkring gängrelaterad kriminalitet tycks de gå under radarn. Vad får det för konsekvenser för såväl tjejerna själva som för samhället att vi missar eller inte fångar upp dem i tid? Under 2024 har Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol och narkotikafrågor synliggjort unga tjejer i och omkring kriminalitet inom projektet SNACK – en mötesplats för samverkan.Genom nätverksträffar och intervjuer med olika aktörer som möter målgruppen runt om i landet samlar projektet in kunskap om vad som görs, vad som behövs göras för att vända utvecklingen och hur en stärkt samverkan mellan samhällets olika sektorer kan se ut. Representanter från KSAN berättar mer om projektet och delar med sig av sina erfarenheter.

Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol och narkotikafrågor

Talare: Maria Ljuslin och Sara Heine på Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor (KSAN)

Tid: 08.20-08.35

150 år med kvinnor vid akademin

År 2023 var det 150 år sedan Sveriges riksdag beslutade att öppna landets universitet för kvinnor. Inledningsvis påverkade beslutet inte samhället nämnvärt, eftersom det var få kvinnor som hade möjlighet att läsa vidare. Idag, när fler än hälften av alla universitetsstudenter är kvinnor, är det svårt att föreställa sig hur samhället skulle ha sett ut utan lika rätt till högre utbildning. I Lund skrev de första studentskorna in sig år 1880. Lär dig mer om de första kvinnliga studenterna och deras kamp.

Talare

Fredrik Tersmeden, arkivarie vid Lunds universitet.

Tid: 08.35-08.50

Att vara kvinna och lokalpolitiker: hot och hat mot förtroendevalda i kommuner och regioner

Tillsammans med kommuner och regioner utvecklar SKR det förebyggande arbetet mot hot, hat och våld mot förtroendevalda. I detta arbete är jämställdhet särskilt viktigt, inte minst på grund av att förtroendevalda kvinnor är utsatta i högre utsträckning. Hör SKR berätta mer om hur de arbetar och vilka konsekvenser hot, hat och våld får för kvinnor, jämställdheten och demokratin.

Talare

Anna-Lena Pogulis och Ulrika Stöök, utvecklingsledare på Sveriges kommuner och regioner.

Tid: 08.50-09.15

Att uppnå jämställdhet genom jämställdhetsintegrering: möjligheter och utmaningar

När Sverige började arbeta med jämställdhetsintegrering under mitten av 1990-talet hade många jämställdhetspolitiska reformer redan genomförts och Sverige ansågs som ett av världens mest jämställda länder. För att ytterligare flytta fram positionerna i jämställdhetsfrågan beslutades att jämställdhet skulle integreras i alla beslut och i alla processer och på alla nivåer. Vad har hänt därefter och hur tar organisationer sig an arbetet med jämställdhetsintegrering, när ansvaret till stor del har förflyttats från politik till tjänsteorganisationen? Forskaren Malin Espersson studerar hur tjänstepersoner i kommuner och regioner tar sig an uppdraget och vilka utmaningar de möter. I det här föredraget lyfter hon några möjligheter och utmaningar med jämställdhetsintegrering och blickar mot framtidens jämställdhetsarbete.

Talare

Malin Espersson, fil dr. i sociologi vid Lunds universitet.

Tid: 09.20-09.45

Rättighetsbärarnas röster: delaktighet och mening inom äldreomsorgen

I rapporten "Hemma är någon annanstans" har institutet för mänskliga rättigheter samlat kunskap om äldre kvinnors och mäns rättigheter på särskilda boenden i Sverige. Under detta föredrag kommer institutets utredare Brittis Edman att berätta om de viktigaste resultaten från rapporten, och belysa dem utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Hemma är någon annanstans

Talare

Brittis Edman, utredare på Institutet för mänskliga rättigheter.

Tid: 09.50-10.05

Varför är jämställdhet en viktig funktionsrättsfråga?

Institutet för mänskliga rättigheters rapport "Allt ifrågasätts" bygger på en enkät där drygt 1 800 personer med funktionsnedsättning har svarat på frågor om sin kunskap och sina upplevelser av mänskliga rättigheter i Sverige. I föredraget fokuserar institutets utredare Emma Melander Borg på vilka hinder och utmaningar som särskilt påverkar kvinnor med funktionsnedsättning och deras liv.

Allt ifrågasätts

Talare

Emma Melander Borg, utredare på Institutet för mänskliga rättigheter.

Tid: 10.05-10.20

Hur jobbar olika aktörer med jämställdhet i Lunds idrottsliv?

Talare

Mats-Ola Nilsson, utvecklingsstrateg på Lunds kommun, IK Eos och Lugi.

Tid: 10.25-10.45

Plus 1000 Skåne – Skånes Fotbollsförbunds arbete för ökad jämställdhet

Skånes Fotbollsförbunds initiativ Plus 1000 syftar till att rekrytera och behålla så många kvinnor som möjligt inom fotbollsrörelsen. Detta gör vi genom att arbeta mot tre huvudmålgrupper – föreningar, tränare och domare. Genom att få in fler kvinnor som förebilder, tror vi att fler aktiva tjejer och killar kommer att stanna längre inom fotbollen.

Talare

Sara Olsson, fotbollsutvecklare på Skånes Fotbollsförbund.

Tid: 10.45-11.00

Vi lyssnade på anställdas och studenters erfarenheter - vad hände sen? Lunds universitets kunskapsbaserade arbete mot sexuella trakasserier

År 2018 initierade rektor vid Lunds universitet det forskningsbaserade projektet Tellus. Projektets syfte var att stärka det förebyggande arbetet mot trakasserier genom att säkra ett kunskapsbaserat arbete. Tellus inledde med att lyssna till anställda, doktorander och studenters erfarenheter och tankar om sexuella trakasserier. Individuella intervjuer och fokusgruppsdiskussioner genomfördes, och en enkät skickades ut till alla. Resultaten från Tellus har lett till flera viktiga insatser vid universitetet, inklusive utbildningsinsatser för att öka kunskapen om sexuella trakasserier, förbättrad hantering av rapporterade fall, samt specifika insatser riktade mot studenter. Universitetet fortsätter att driva ett långsiktigt och kunskapsbaserat arbete för att förhindra trakasserier.

Talare

Anette Agardh, professor i global hälsa och Lena Lindell, HR-specialist vid Lunds universitet.

Tid: 11.00-11.25

Studier på lika villkor? Lunds universitets arbete med jämställdhet och inkludering

Vilket arbete bedriver universitetets råd för jämställdhet och lika villkor? Vad är en studiesocial skyddsrond? Hur arbetar fakulteten med studenters arbetsmiljö? I denna programpunkt får du svar på dessa frågor och lära dig mer om hur Lunds universitet arbetar med jämställdhet och lika villkor för studenter.

Talare

Åsa K Nilsson och Marie Gruvhammar, arbetsmiljösamordnare för studenter vid Lunds universitet.

Tid: 11.30-11.50

Hedersförtryck – ett hot mot jämställdheten i Sverige

Talare

Varken Hora Eller Kuvad

Tid: 11.55-12.10

Vad har transporter med jämställdhet att göra? En resa genom normer, makt och möjligheter

Varför är det viktigt och intressant att prata om jämställdhet och transporter? I detta föredrag får du lära dig mer om hur våra resor och transportsystem påverkas av könade normer och värderingar. Hur kan vi skapa ett mer rättvist och inkluderande transportsystem där alla har lika mycket inflytande och makt? Julia Nyberg från Trivector delar med sig av insikter och konkreta exempel på hur vi kan främja jämställdhet i både nutida och framtida transportsystem.

Talare

Julia Nyberg, konsult hållbara transporter och fokusområdesansvarig för social hållbarhet på Trivector Traffic.

Tid: 12.10-12.30

Hållbart mode? Greenwashing och feminism i svensk modereklam

Vad är kopplingen mellan genus och hållbarhet, och hur påverkar detta konsumtion och reklam? I detta föredrag kommer vi diskutera den svenska modebranschen med fokus på hållbarhet och genus inom reklam och marknadsföring. Vi tittar på olika exempel av hållbarhetsnarrativ och feminism och hur de tillämpas av svenska modeföretag i sin kommunikation.

Talare

Mariko Takedomi Karlsson, postdoc vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds Tekniska Högskola.

Tid: 12.50-13.15

Folkbildningens betydelse för jämställdheten

I detta panelsamtal utforskas hur och varför folkbildning är en kraftfull motor för att främja jämställdhet i samhället. Representanter från ABF Malmö och Kvarnby folkhögskola delar med sig av sina erfarenheter och aktuella initiativ. Samtalet leds av Martina Skrak, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Talare

Boel Pettersson - Kvarnby folkhögskola, Frida Trollmyr - ABF Malmö och Martina Skrak - Länsstyrelsen Skåne.

Tid: 13.15-13.35

Kvinnor stöttar kvinnor - mentorprogram ska få fler att stanna i den mansdominerade byggbranschen

Hur lockar vi fler kvinnor till en av Sveriges mest mansdominerade branscher? Och hur ser vi till att de vill stanna kvar? Siri Hallberg Björklund från Byggföretagen och Linnéa Bengtsson från yrkeshögskolan KYH pratar om vikten av representation och möjligheterna att kunna spegla sig i sin framtida yrkesroll. För att öka incitamenten för kvinnliga byggstudenter har Byggföretagen och KYH gemensamt startat ett mentorprogram. Mentorprogrammet riktar sig till kvinnor som studerar till yrken inom samhällsbyggnadssektorn på KYH, som matchas med en kvinnlig mentor som arbetar i ett av Byggföretagens medlemsföretag. Hur skapar man en känsla av att inte vara så ensam, när man befinner sig utanför normen på en homogen arbetsplats? Vilka utmaningar finns i att driva den här typen av mentorprogram? Och vilken framtid hoppas de se för en av Sveriges mest mansdominerade branscher?

Talare

Siri Hallberg Björklund, expert inom kompetensförsörjning på Byggföretagen och Linnéa Bengtsson, utbildningsledare på KYH.

Tid: 13.55-14.10

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?