Länk till startsidan

Öppet program Forum Jämställdhet 5 februari

Välkommen till det öppna programmet på Forum Jämställdhet den 5 februari. Här kan du fördjupa dig i jämställdhetsarbete från universitet, näringsliv, ideell och offentlig sektor i Lund och Skåne. Programmet är kostnadsfritt, kräver ingen anmälan och är tillgängligt för alla.

Program 5 februari

Välkomna till Lund och Forum Jämställdhets öppna program

Tid: 09.00–09.15

Krisberedskap – en jämställdhetsfråga?

Det övergripande temat för Forum Jämställdhet 2025 är fredliga och hållbara samhällen, med fokus på hur jämställdhet kan göra våra samhällen mer resilienta inför kriser och krig. I detta samtal kan du lära dig mer om hur kommunens och länsstyrelsens arbete med krisberedskap påverkar och påverkas av jämställdhet. Hur kan vi säkerställa att krisberedskapsåtgärder är rättvisa och inkluderande för alla, oavsett kön?

Talare

Hanna Sandberg, beredskapssamordnare och Emelie Wictor, utvecklingsstrateg på Lunds kommun samt Johan Svensson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Skåne

Tid: 09.15–09.35

Hur kan chefer leda för jämställdhet?

Chefer har en nyckelroll i att skapa jämställda arbetsplatser och att säkerställa att organisationers verksamhet gynnar både kvinnor och män. Folke Bernadotteakademin – Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling – har nyligen lanserat ett unikt ramverk och praktisk handbok kring Gender-Responsive Leadership samt utbildat över hundra EU-, OSSE- och FN-toppchefer som jobbar med fred och säkerhet. Kom och ta del av våra lärdomar och praktiska övningar som vi har utvecklat för att utbilda och motivera chefer att agera för jämställdhet!

Talare

Gabriela Elroy, senior specialist kvinnor, fred och säkerhet vid Folke Bernadotteakademin

Tid: 09.35–09.50

Att bygga broar mellan hem och förskola/skola för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck

Sedan 2015 har förskolor i Lunds kommun arbetat med modellen Bygga broar, vars syfte är att stärka barnets rättigheter, främja integration och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Nu ska modellen även implementeras på flera grundskolor. Ta del av framgångarna, lärdomarna och utmaningarna från tio års brobyggande mellan pedagoger, barn och deras familjer.

Talare

Marina Gensmann, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck och Lotta Wemmert Lundin, barnrättssamordnare på Lunds kommun

Tid: 10.50–11.10

Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk: Arvsfondsprojektet "Stöd på dina villkor"

Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk erbjuder stöd till våldsutsatta döva, hörselskadade och dövblinda tjejer, kvinnor och ickebinära. Genom ett Arvsfondsprojekt arbetar vi för att utveckla metodstöd för tjejer och kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning. Vi har sett att ett splittrat stödsystem riskerar att öka våldsutsattheten i målgruppen, och genom projektet arrangerar vi tjejgruppsträffar och samarbetar med en teammedlem som själv har intellektuell funktionsnedsättning för att bättre möta målgruppens behov. Vi berättar om våra erfarenheter och lärdomar från projektet samt om vikten av förbättrad samverkan för att minska våldsutsatthet.

Talare

Julia Rask och Mia Modig från Nationell kvinnojour på teckenspråk (NKJT)

Tid: 11.15–11.30

Rätt till stöd – ett unikt projekt för våldsutsatta kvinnor intagna på anstalt och häkte

I ett unikt projekt, Rätt till stöd, utvecklar Kvinnojouren i Lund stödinsatser till kvinnor som är intagna på anstalt eller häkte och som utsatts för våld i nära relationer. Under ett år erbjuds kvinnor på Ringsjöanstalten i Eslöv och häktet i Malmö möjlighet att delta i stödsamtal i både grupp och individuellt. Hör Linn som är verksamhetsutvecklare på Kvinnojouren berätta mer om projektet.

Talare

Linn Andersson, verksamhetsutvecklare och projektledare på Kvinnojouren i Lund

Tid: 11.30–11.45

Social förtur: Lunds kommuns arbete med att förbättra tillgången till bostäder för våldsutsatta

Talare

Gemila Al Kuraishi, enhetschef boendeenheten på Lunds kommun

Tid: 11.45–12.00

Möt finalisterna till svenska jämställdhetspriset

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Syftet med priset är att uppmärksamma, belöna och sprida goda jämställdhetsinsatser och exempel på jämställdhetsintegrering och på så sätt inspirera fler organisationer att påbörja, utveckla och fördjupa sitt jämställdhetsarbete. Möt finalisterna och lär dig mer om deras jämställdhetsarbete.

Talare

Forum Jämställdhet

Tid: 12.20–12.50

Likarättsronder: en metod för att främja jämställda och inkluderande arbetsplatser

Likarättsronder är ett verktyg som Likarättsakademin vid Region Skåne har tagit fram, för att aktivt arbeta med åtgärder enligt diskrimineringslagen. Målet med Likarättsronden är att stötta verksamheten i deras likarätts- och jämställdhetsarbete samt ge konkreta tips och perspektiv på deras egen verksamhet, med medarbetarnas egna uppslag och erfarenheter i fokus.

Talare

Ola Björgell, regionöverläkare och ordförande i Likarättsakademin, Region Skåne

Tid: 12.50–13.15

Lise Meitner professuren – för en jämställd professorskår

Sedan 1999 är Lise Meitner-professurerna en del av LTH:s arbete för jämställdhet och mångfald. Genom gästprofessuren bjuds framstående forskare av underrepresenterat kön till fakulteten för att under en tid bedriva forskning och vara förebilder för yngre forskare, lärare och studenter.

Talare

Andrea Nord, administrativ koordinator och medlem i ledningsgruppen för jämställdhet, lika villkor och mångfald (JäLM) vid Lunds tekniska högskola.

Tid: 13.20–13.35

Hur påverkar kön våra attityder och kunskaper om arbetsmiljö?

Myndigheten för arbetsmiljökunskap presenterar resultaten från en enkätundersökning som genomförts under 2024, om attityder till arbetsmiljö bland sysselsatta i Sverige i åldern 20 till 65 år. I presentationen läggs särskilt fokus på skillnader mellan kvinnor och män – både bland anställda och chefer och hur dessa skillnader kan påverka synen på och engagemanget för arbetsmiljöfrågor.

Talare

Sverre Lundqvist, kommunikatör och Johan Stenmark, processledande analytiker på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Tid: 13.35–13.50

A pause for menopause in the workplace

Pilotprojektet A pause for menopause in the workplace förbättrar kunskapen om klimakteriet och främjar kvinnors hälsa på arbetsplatsen. Projektet drivs av Lunds universitet och Gerdahallen och inkluderar bland annat föreläsningar och träningspass anpassade för kvinnor i övergångsåldern. Målet är att minska stigmatiseringen, öka förståelsen och göra Lunds universitet till en bättre arbetsplats genom alla livets faser. I detta föredrag får du veta mer om projektet, klimakteriet, vanliga symptom och resurser för att förbättra välmåendet.

Talare

Cheryl Sjöström, centrum för miljö och klimatvetenskap vid Lunds universitet och Åsa Rippe, leg fysioterapeut på Gerdahallen.

Tid: 13.55–14.20

Duvan – en mångkulturell mötesplats som bryter och motverkar ensamhet för kvinnor

Föreningen Winnet Malmö har sedan 2019 drivit den mångkulturella mötesplatsen Duvan. Syftet är bland annat att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre, med ett särskilt fokus på utrikes födda kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden. Hälsa, integration och jämställdhet löper som en röd tråd genom verksamheten, och träffarna har teman som exempelvis mäns våld mot kvinnor, demokratisk delaktighet och kvinnor i kulturen.

Talare

Maria Pålsson och Lotta Ekelöw Nilsson, projektledare på Winnet Malmö

Tid: 14.20–14.35

Heltid som norm och sänkt sjukfrånvaro: nycklar för en jämställd arbetsplats

Kvinnor jobbar deltid och är sjukskrivna i högre utsträckning än män. Detta påverkar både kvinnors ekonomi och hälsa negativt, men även verksamheten de arbetar i som går miste om värdefull arbetskraft. I detta föredrag berättar Kerstin Döss och Susanne Pennsäter, HR-strateger på Lunds kommun om hur de framgångsrikt har arbetat både med att göra heltidsanställningar till norm och med att göra rehab-processen mer likvärdig för alla, för att på så sätt sänka sjukfrånvaron.

Talare

Kerstin Döss och Susanne Pennsäter, HR-strateger på Lunds kommun

Tid: 14.35–15.00

Hur står det till med den ekonomiska (o)jämställdheten i Skåne?

Under 2023 släppte Länsstyrelsen ny jämställdhetsstatistik för Skåne som visar på fortsatt stora skillnader mellan könen. Särskilt trögt går det med den ekonomiska jämställdheten. Det skiljer
63 000 kronor om året i medianinkomst för kvinnor och män och det är också stora skillnader mellan kommunerna. Fördjupa dig i ojämställdheten, dess orsaker och konsekvenser under ledning av Martina Skrak, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen i Skåne.

Talare

Martina Skrak, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Tid: 15.00–15.15

Statistik både möjliggör och osynliggör – hur kan vi använda statistik i jämställdhets- och jämlikhetsarbete?

Statistik är ett kraftfullt verktyg i arbetet för jämställdhet och jämlikhet, men att mäta är inte enkelt. I värsta fall kan statistik användas för att förstärka stereotyper och osynliggöra utsatta grupper. I detta föredrag presenterar Christina Ahlzén och Charlotte Ovesson konkreta tips och vanliga fallgropar. När är det relevant att mäta vad? Vad har statistik med makt att göra? Vilka principer bör vara vägledande i arbetet med jämställdhets- och jämlikhetsstatistik?

Talare

Christina Ahlzén, jämlikhetskonsult på Medida och Charlotte Ovesson, jämlikhetskonsult och statistiker på Inclusive Insights

Tid: 15.15–15.30

Kön, genus och (o)hälsa

Kön och genus spelar roll i vården, både för patienter och vårdpersonal. Vi utforskar hälsoparadoxen, hur kunskapsluckor om kvinnors sjukdomar påverkar diagnostik och behandling, och hur kvinnlig vårdpersonal drabbas av etisk stress, underbemanning och sexism. I detta seminarium får du patientperspektivet från Astma- och Allergiförbundet och Sköldkörtelförbundet, men även vårdpersonalens perspektiv från Kvinnliga Läkares Förening och Vårdförbundet.

Talare

Karin Neuhaus, generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet, Agnes Andreason, vice ordförande på Kvinnliga Läkares Förening, Anna Bergkvist, ordförande på Sköldkörtelförbundet och Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet.

Tid: 15.35–15.55

Bonusbarnbarn och bonusföräldrar – könade omsorgsrelationer mellan generationer

I en ny avhandling undersöker Linn Alenius Wallin relationer mellan bonusbarnbarn och bonusförföräldrar, det vill säga bonusmorföräldrar och bonusfarföräldrar. Syftet är att få ny kunskap om dessa relationers betydelse i vardagen och livet. Avhandlingen belyser bland annat hur könade normer och omsorgsideal påverkar relationen mellan generationerna. Detta kommer Linn fördjupa sig i under föredraget.

Talare

Linn Alenius Wallin, fil. dr. sociologi vid Lunds universitet

Tid: 15.55–16.15

Historiska Lundakvinnor – följ med på en virtuell stadsvandring

Se Lund med nya ögon! Följ med på en virtuell vandringen genom staden och hör guiden Agnes berätta om Lunds historia genom att belysa olika kvinnors öden.

Talare

Agnes i Lund, Skåneguide

Tid: 16.15–16.45

Femme o’clock – nätverksträff och AW

Välkommen att runda av första konferensdagen genom med denna nätverksträff och AW med fokus på jämställdhet inom ingenjörsbranschen – Femmegineering.

Under träffen samtalar Nercivan Mahmudovska, CEO, och Frida Tunca, Manager Mechanical Engineering, om sina framgångstips och karriärresor hittills. Du som deltagare får möjlighet att inspireras, knyta kontakter och mötas över intressanta diskussioner över lite god mat och dryck. Träffen äger rum mellan klockan 17 och 19, på samma plats som det öppna programmet.

Femmegineering är ett koncept skapat och utvecklat av Sigma, ett entreprenörsdrivet konsultföretag inom ingenjörsbranschen med en stark lokal närvaro. Alla är välkomna att delta på vår resa mot en mer jämställd bransch.

Talare: Nercivan Mahmudovska – CEO at Sigma Connectivity Engineering and Frida Tunca – Manager Mechanical Engineering at Sigma Industry South

Tid: 17.00–19.00

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?