Vi stannar hemma siste april

6 April, 2020

Lunds kommun uppmanar alla som har planerat att komma till spontanfesten i Stadsparken siste april att stanna hemma på grund av risken för smittspridning med coronaviruset Covid-19. I år välkomnar vi våren på andra sätt, Stadsparken ligger kvar och vi välkomnar våra besökare nästa år!

Valborg i stadsparken 2019Det traditionella firandet på valborgsmässoaftons kväll den 30 april är inställt och det ges inget tillstånd för musik från Vita scenen. Det spontana firandet som sker under dagen kan inte formellt ställas in eftersom det saknas arrangör, men Lunds kommun och Polisen uppmanar var och en att följa folkhälsomyndigheternas rekommendationer och stanna hemma.

I vanliga fall samarbetar Lunds kommun och Polisen med en rad samhällsaktörer för att skydda parken och ta hand om de 25 000 - 30 000 besökare som brukar komma. I år ändras förutsättningarna på grund av coronaviruset Covid-19. Spontanfesten omfattas inte av förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 personer eftersom det saknas arrangör.

Lunds kommun och Polisen fokuserar på förebyggande insatser utifrån folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska antalet besökare till Stadsparken.

– Vårt gemensamma mål är att minimera smittspridning, skydda riskgrupper och att inte överbelasta sjukvården. Det här handlar om att ta hand om varandra. Nu ställer vi om vår planering och fokuserar på att nå så många som möjligt med budskapet om att stanna hemma, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.

Målet är att minska antalet besökare och samtidigt skydda Stadsparken. Det kan till exempel handla om att ömtåliga delar av parken spärras av, dock i mindre omfattning än tidigare. Det kommer även att finnas viss grundberedskap för extra renhållning. Tidigare års bemannade informationspunkter där man bland annat kunde fylla på vatten etableras inte i år.

Hur påverkas Polisens uppdrag kring säkerhet och ordning utifrån de nya förutsättningarna? 
Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund:

– Utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska smittspridning ser vi inga möjligheter att underlätta för stora folksamlingar såsom vi har gjort under många år. I nuläget är hindrande av smittspridning vår högsta prioritet och det är viktigt att alla respekterar detta och inte samlas i stadsparken i år.