Storslam för Lund i Lilla Ekomatsligan

13 November, 2020

Byskolan i Södra Sandby är återigen bäst i Sverige på ekologiska livsmedel – tätt följd i Lilla Ekomatsligan av 34 andra skolor och förskolor i Lunds kommun!

På torsdagen redovisade Ekomatcentrum sin årliga statistik över enskilda köks insatser för att främja inköp av ekologiska livsmedel. Listan domineras av kök från Lunds kommun, som lade beslag på de 35 översta platserna. 

– Att Lunds skolor toppar de första 35 placeringarna i Lilla Ekomatsligan är ett bevis på vi ligger långt i framkant jämfört med andra kommuner. Varje dag får våra barn och elever en vällagad mat från grunden, med många närproducerade råvaror gynnar vi också det lokala näringslivet och svensk livsmedelsproduktion, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i servicenämnden.

Hårt arbete som nu gett resultat

Håkan Olsson, skolkock står i köket på Byskolan

Bäst av alla var Byskolan i Södra Sandby, där 99 procent av livsmedelsinköpen 2019 var ekologiska.

– Vi är stolta över placeringen i Lilla Ekomatsligan som visar att vårt målmedvetna arbete ger resultat. Vi arbetar och strävar efter vår vision som också pryder matsedeln – hos oss skiner alltid solen och maten kryddas med kärlek och en rejäl dos humor!”, säger Håkan Olsson, köksansvarig på Byskolan. 

Nyvångsskolan bäst på svekologiskt

Nyvångsskolan i Dalby prisades för att köket hade högst andel ”svekologiskt”, det vill säga svenskproducerade ekologiska livsmedel - 66 procent.

– Nyvångsskolan visar vägen genom bäst resultat på två av Lunds målsättningar för att nå en hållbar kommun! Med hög ekologisk andel gynnas den viktiga biologiska mångfalden och inhemska näringslivet gynnas då svenska livsmedel köps in. Vi ska lära oss mer av Nyvångsskolans inköp och sprida till resten av organisationens kök, konstaterar måltidschef Birgitta Mårtensson Asterland.

Framgången i Lilla Ekomatsligan var inte helt oväntad eftersom Lunds kommun i år även dominerade den ”stora” Ekomatsligan, som mäter och jämför kommunens sammanlagda livsmedelsinköp.

Så här arbetar Måltidsservice, Lunds kostpolicy

Se prisutdelningen för Lilla Ekomatsligan på YouTube