Stadsparkens soffor håller än!

28 May, 2020

Bänkarna i Stadsparken ställs vanligen ut den första maj när valborgsfirandet i parken är över, men eftersom det inte blev något firande i år, ställdes de ut redan innan valborg. Parkens besökare kunde därmed njuta av bänkarna tidigare än vanligt.

 

Stadsparkens soffor uppfräschning

Några av de 58 bänkarna har förmodligen stått där ända sedan parkens invigning 1911. Hemligheten med att få bänkarna att hålla sig i gott skick så länge grundar sig dels i ett gediget hantverk, och dels i den omsorg som bänkarna får varje vår i form av reparation, tvättning och målning. I år användes dessutom en ny lift till målandet som är framtagen av Markentreprenads smed Lars-Åke Olofsson och målare Stig Svensson. Liften både effektiviserar målandet och gör att bänkarna kan målas i en mer ergonomisk arbetsställning.

Anders Persson på Markentreprenad tror att bänkarna är mycket uppskattade av Lundaborna.

– Jag tror att många tycker om att vi behåller de ursprungliga bänkarna. På Markentreprenad kallar vi bänkarna för ”Stadsparkssoffor”. Mina favoritsoffor i Stadsparken är de vid fontänen. Där är det extra skönt att sitta en solig dag, konstaterar Anders.

Vilken är din favoritbänk i parken?

 

Stadsparkens soffor uppfräschning

Inför säsongen fick alla sofforna omvårdnad för att kunna hålla ännu längre.