Skördefesten flyttar ut

22 September, 2020

Årets skördefest den 26–27 september blir inte i stadsparken som vanligt. I stället bjuder de medverkande in till sin hemmaplan eller digitalt, och besökarna får chansen att besöka gårdsbutiker och koloniområden och hälsa på hos honungsproducenter och keramiker. 

Morötter och rödbetor i närbild

Även i år har skördefesten ett innehållsrikt program tack vare ett 50-tal medverkande, som erbjuder allt från ekologiska grönsaker till bärbuskar, ost och delikatesser. De lokala arrangörerna ansvarar för att restriktioner och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten följs på plats.

– Vi är glada över att även i år kunna erbjuda en skördefest, trots att den – liksom mycket annat – blir annorlunda. Det finns ett stort intresse för ekologisk och närproducerad mat. Även stadsodling och reko-ringar engagerar. Vi hoppas att många ska göra en rundtur och få en härlig upplevelse. Till ett flertal medverkande kan du cykla eller ta bussen, säger Karl-Oscar Seth, stadsträdgårdsmästare.

Den som vill besöka Stadsparken kan också uppleva lite skördefest. Där stannar äppelmustningen kvar. Med anledning av coronaepidemin tillåts max 40 besökare samtidigt.

– Vi hoppas att 2021 års skördefest ska bli något alldeles extra, när årets version ju blir lite annorlunda på grund av coronan, säger kommunalrådet Jan Annerstedt (FNL). I år lär vi oss hur vi bäst utnyttjar digital information och ändå träffas i mindre skala. Den erfarenheten tar vi med oss till nästa år, när flera tusen lundabor och besökande kan njuta av skördefesten.

Fakta om skördefesten

Skördefesten vill lyfta fram både stadsparken och det stora odlingsintresset som finns i Lund. I år skulle skördefesten ha firat 10-årsjubileum med pompa och ståt. Nu blir det en annorlunda skördefest, men vi kan ändå handla bra och hållbara produkter och få med oss ny kunskap hem. Enskilda odlare, små föreningar och nätverk deltar på egna villkor. Alla medverkande på skördefesten ska ha sin bas i Skåne och dela med sig och lära ut det som de kan. Skördefesten är inriktad på ekologiskt och närodlat och passar bra ihop med Lunds kommuns hållbarhetsarbete.

Related information