Självbetjäningsställ för reflexer – turné i de östra tätorterna

8 December, 2020

Med reflex syns man i trafiken på 125 meters håll i mörker. Annars syns man väldigt dåligt – till och med i områden med gatubelysning. För att uppmärksamma lundaborna på deras säkerhet när mörker och nederbörd försämrar synbarheten, kampanjar kommunen årligen med reflexutdelning och information.


Reflexställ för självbetjäning i Lund centrum

Självbetjäningsstället för reflexer i november i Lund var en coronaanpassning av den årliga Synbarhetskampanjen. Stället blev så uppskattat att tekniska förvaltningen tog beslut om en turné i de östra tätorterna också. Med start i Genarp 8 december kommer stället i tur och ordning att turnera vidare till Dalby, Södra Sandby och Veberöd.

Hur bra är vi skåningar på att använda reflexer?

– Allt fler använder reflexvästar på både sig själva och sina djur. Ungefär sju av tio använder reflexer av olika slag i Skåne, det är väldigt positivt. Samtidigt betyder det att tre av tio syns dåligt i trafiken, säger Helena Runesson, trafikmiljöhandläggare på Lunds kommun. Vi som jobbar med trafik vet att det på vintern sker fler allvarliga olyckor än på sommaren. Mörker och årstidens skånska väderlek spelar med andra ord stor roll. Klär man sig dessutom i mörka kläder, som många av oss gör under vintern, är det inte lätt för andra trafikanter att se och hinna reagera i tid. En bra reflex är en väldigt billig försäkring.

Reflexer är en färskvara!

Den reflex som redan ligger i fickan på vinterjackan kanske har sett sina bästa dagar. Alla reflexer har ett bästföredatum. En del håller bättre över tid än andra, men för att inte förlora sin optiska funktion ska reflexen förvaras där den inte repas eller utsätts för solljus. Det bästa är att byta ut sina reflexer med jämna mellanrum.

– Vikten av synas gäller såklart även cyklister. Alla de lundabor som cyklar året runt behöver tänka på att ha fram- och baklampa samt reflexer på cykeln, berättar Helena Runesson.

Kommunens arbete för ökad reflexanvändning

Lunds kommun brukar dela ut reflexer på ett antal ställen varje år. På grund av covid-19 prövas självbetjäning detta år. Ett självbetjäningsställ med reflexer har under en tid stått vid Lund C, men nu åker stället på turné. Först ut är Genarp, sedan åker vi vidare till Dalby, Södra Sandby och Veberöd.

– Vi prövar en ny lösning, men vi hoppas att detta ska fungera bra och att de reflexer vi sätter upp kommer att användas, säger Helena Runesson.

Plats och datum för reflexstället

  • Genarp, korsningen Bygatan/Slättvägen, 8–10 december
  • Dalby, korsningen Allégatan/Hällestadsvägen, 10–14 december
  • Södra Sandby, busstationen, 14–16 december
  • Veberöd, korsningen Sjöbovägen/Kyrkogatan, 16–18 december

Kör försiktigt och var rädda om varandra i vinter!

Related information