Nya Lerbäckshallen redo för idrottssugna elever

16 January, 2020

För Lerbäcksskolans elever började terminen med en ny idrottshall. Den efterlängtade Lerbäckshallen med rymliga och fräscha lokaler har nu börjat användas.

Lerbäcksskolans elever har fram till nu fått klara sig med två små idrottssalar och eleverna har ibland även fått ta sig ända till Viktoriahallen för sina idrottslektioner.

- Vi njuter av att få vistas i nybyggda och stora undervisningslokaler, berättar Jenny Ljungberg, idrottslärare på Lerbäckskolan.

De nya lokalerna med större ytor ger möjlighet att förändra undervisningen till det bättre. Det går att ha fler aktiviteter samtidigt och det blir större möjligheter att arbeta tillsammans över grupperna.

- Eleverna är också jätteglada över sin idrottshall. Första gången de kommer in i undervisningslokalerna springer de runt för att bara känna på golvet och rymden i salen.

En ny idrottsarena i Lund

Lerbäckshallen är en av Lunds största idrottshallar och kommer även att nyttjas av idrottsföreningar på kvällar och helger. Den har två hallar och den största hallen med cirka 300 sittplatser för publik kan användas som arena vid tävlingar.

Flera idrottsklubbar kommer att använda Lerbäckshallen för träning och tävlingar, bland annat innebandyklubben IBK Lund som nu kan samla mycket av verksamheten i Lund på ett ställe.

Genomtänkta lokaler

Lokalerna har planerats med noga eftertanke så att allt ska fungera praktiskt i vardagen och att de ska kunna användas så mycket som möjligt. En teorisal för idrottslektioner kommer under eftermiddagarna att vara fritidshem för de äldre barnen. Det finns ett kök där fritidshemmet ibland kan tillaga mellanmål och idrottsklubbarna sälja fika vid sina tävlingar.

- Här finns hela tolv omklädningsrum och duscharna är försedda med duschdörrar för elevernas integritet, berättar Marianne Jeppsson, lokalplanerare på barn- och skolförvaltningen.

- Vi har också jobbat mycket med akustiken för att få en bra ljudvolym.

Fasad av plåt och solceller på taket

Fasaden på Lerbäckshallen är av en speciell sorts rostfärgad plåt, Cortenplåt, som passar i stil mot Lerbäckskolan med sitt rödbruna tegel, byggd 1951. På taket finns solpaneler med en effekt på 150 kWh.

 

Fakta om Lerbäckshallen

Yta: 3200 kvadratmeter
Frihöjd inomhus: 8 meter
Läktarplatser: 300
Antal omklädningsrum: 12