Nu sår vi årets rolrosor

6 May, 2020

Under veckan som gått har Ola Drevås sått säckvis med solrosfrön runt om i kommunen. Till sensommaren kommer solrosorna blomma, till glädje för insekter och fåglar men också för Lundaborna. Även i år är den som vill välkommen att plocka med sig en bukett hem.

Traktor som kör över en åker.

Det är full fart som gäller för Ola Drevås, som den här dagen kör fram och tillbaka på ett fält vid Hasslanda i sydöstra Lund, på uppdrag av kommunen. Prognosen lovar regn, vilket gör det extra angeläget att få fröna i den torra marken

– Det behövs regn för att det ska gro, så nu passar vi på, säger Ola Drevås.
Blommorna odlas sedan några år på kommunala ytor som väntar på att bebyggas eller som är för små för att arrenderas ut till lantbrukare. Det handlar om sammanlagt 32 hektar, cirka 60 fotbollsplaner, spridda i utkanten av Lunds stad men också i exempelvis Veberöd och Stångby.

Nytt för i år är att det inte bara blir solrosor.

– På omkring hälften av ytorna sår vi en så kallad mångfaldsblandning med klöver, honungsört, bovete, malva och solrosor. Efter ett par år med solrosor krävs växelbruk för att jorden ska fortsätta att må bra. Det kommer blomma vackert i vitt, blått, rött och gult och insekterna kommer garanterat att gilla det, säger Ola Drevås.