Lunds kommuns årsredovisning för 2019

20 May, 2020

På kommunfullmäktiges sammanträde i april antogs årsredovisningen för 2019. En årsredovisning tas fram varje år för att presentera vad som har hänt, hur kommunen och de kommunala bolagen har nått sina mål och hur pengarna har fördelats.

2019 var ett händelserikt år

Byggnationer präglade mycket av året. Det är fortsatt ett stort intresse för att bygga bostäder i Lund. 2019 är ett rekordår med närmare 1 300 påbörjade bostäder och över 1 600 färdigställda. De flesta påbörjade bostäderna återfinns i Lunds tätort inklusive Stångby, men ett stort antal bostäder har även påbörjats i Södra Sandby.

Under året invigdes världens största lågtemperaturfjärrvärmenät på Brunnshög i Lund och det nya mobilitetshuset Svane invigdes. Parkeringsanläggningen är unik genom att vara självförsörjande på el.

Större utredningar har påbörjats, såsom Program Stambanan och utredning järnväg i tunnel genom Lund. Spårvägsbyggnationen har avslutats och alla delar har öppnats för allmänheten.

 

Lunds kommun har tilldelats utmärkelser

Förutom att vara en av Sveriges främsta miljökommuner, utmärkte sig Lund inom flera områden under 2019. Här är några exempel:

  • Under 2019 har elever från Lunds kommuns gymnasieskolor vunnit priser i bland annat Yrkes-VM, Fysik-OS, Internationella biologiolympiaden, Språkolympiaden, årets UF-företagare och en nominering till Lilla Augustpriset.
  • 2019 års utmärkelse ”Skolbibliotek i världsklass” gick till åtta skolor i Lund, bland annat Spyken, Katedralskolan och Polhemskolan.
  • Lund placerade sig på förstaplats tillsammans med Paris, Köpenhamn och Florens i EU-kommissionens rapport ”The Cultural and Creative Cities Monitor”. Utmärkelsen delades ut till städer med störst kreativ och kulturell potential i Europa och speglar bland annat städernas kulturella, sociala och ekonomiska livskraft.

Se mer om årsredovisningen under ekonomisidorna

Ladda ner årsredovisningen som PDF