Lunds första spårvagn har kommit!

29 July, 2020

Nu är den första spårvagnen i Lund! Under onsdags morgonen rullades den första vagnen- Åsa-Hanna- in till depån i Lund. Nu ska spårvagnen först testas för att sedan provköras ute på spåret. De övriga sex vagnarna kommer under hösten.

I morse kom hon då äntligen till Lund – spårvagnen Åsa-Hanna. Vid sextiden på morgonen anlände spårvagnen till Lund efter att ha rest från spanska Zaragoza. Resan har gått med hjälp av båt och sista biten i en specialtransport på land mellan Göteborg och Lund. Under en vecka ska spårvagnen testas på spåren i depån och sedan ska den testas ute på spåret. Åsa-Hanna är 33 meter lång, väger 43 ton och fraktades på en 42 meter lång specialbyggd lastbil.

- Det är glädjande att den första spårvagnen nu kommit till Lund och att vi snart kan dra igång testkörningen. Lundaborna har väntat länge på trafikstarten nu! Med spårvägen får vi en klimatsmart kollektivtrafiklösning som binder samman Lund, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande Lunds kommun.

Namnet Åsa-Hanna kommer från romanen Åsa-Hanna som skrevs av författaren Elin Wägner som kommer från Lund. Boken kom ut 1918 och var Elin Wägners genombrottsroman. Elin Wägner var författare och journalist och satt även med i Svenska Akademin. Elin Wägner var pionjär i egenskap av kvinnosaksföreträdare, fredsaktivist och miljökämpe och kämpade för bland annat kvinnlig rösträtt och var med och grundade Rädda Barnen 1919. Elin Wägner levde stora delar av sitt liv i Småland men ligger begravd på Norra Kyrkogården i Lund

Om spårvagnarna

Linjen mellan Lund C och ESS kommer att trafikeras av sju nya spårvagnar. Sammanlagt har spårvagnen plats för cirka 200 resenärer, varav 40 sittande – ungefär samma kapacitet som fyra vanliga stadsbussar. Spårvagnarna drivs av grön el och har teknik för att återvinna bromsenergi. Spårvägen i Lund invigs den 12 december 2020.

Spårväg Lund C - ESS