Lund bäst på ekomat – igen!

13 October, 2020

Med en andel på 83,4 procent är Lunds kommun återigen bästa svenska kommun när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. Detta framgick på onsdagen vid EkoMatCentrums årliga prisutdelning.

Förra året vann Lunds kommun tre av klasserna: högst andel ekologiska livsmedelsinköp, högst andel svenskproducerat ekologiskt ”svekologiskt” och högst andel ekologiskt bröd.

Under 2019 ökade den ekologiska andelen inköp från 82,0 procent till 83,4, vilket innebär att Lunds kommun försvarade sin förstaplats vid Ekomatsligans årliga prisceremoni, som i år genomfördes digitalt. Lund kammade dessutom hem ytterligare tre kategorier:

  • Bästa Svekologiska kommun (högst andel svenskproducerade ekologiska livsmedel)
  • Vinnare av det nyinstiftade priset Klimatekoligan (lägst andel klimatpåverkan i kombination med högst andel ekologiska livsmedel)
  • EkoMatCentrums spjutspetskommun 2020

– Jag är otroligt stolt över det arbete våra medarbetare lägger ner. Varje dag gör vi vårt yttersta för att kunna servera vällagad god mat från grunden med en mycket hög andel ekologiska råvaror och visar år efter år att vi ligger i framkant i Sverige ekologiskt, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L), nöjd ordförande i servicenämnden, som genom Måltidsservice ansvarar för störst volym livmedelsinköp inom Lunds kommun.

Långsiktigt arbete bakom framgångarna

Den årliga statistiken från EkoMatCentrum visar tydligt att kommunens långsiktiga arbete med ekologiska livsmedel fortsätter att ge resultat även om Lunds politiker förra hösten valde att ta bort målet om att nå 100 procent ekologiskt:

  • 2013: 49 procent (2:a)
  • 2014: 50 procent (2:a)
  • 2015: 55 procent (2:a)
  • 2016: 68 procent (2:a)
  • 2017: 74 procent (2:a)
  • 2018: 82 procent (1:a)
  • 2019: 83,4 procent (1:a)

– Det är fantastiskt kul att Lund håller ledningen i toppen även i år. En stor eloge till alla kommunens engagerade medarbetare. Engagemanget i verksamheterna kring ekologiska råvaror är stort och viktigt för en hållbar framtid. Vinsten är ett bevis på att en tydlig målsättning skapar resultat, säger Linda Sandgren, upphandlingsansvarig på Måltidsservice, som under 2019 ökade sin andel ekologiskt från 87 till 88,8 procent, vilket är en imponerande bra siffra.

Ekomatsligan 2020

Bildtext: Glada miner i Österskolans kök. Från vänster: servicenämndens ordförande Inger Tolsved Rosenkvist, Emmelie Andersson, Johan Nilsson och Samir Lahridi.

Av köken inom Måltidsservice var det Österskolan i Södra Sandby som nådde högst – hela 95 procent – vilket till viss del beror på att det är en liten skola med bara hundratalet elever. Men den småskaliga matlagningen är inte hela förklaringen:

– Utmaningarna är många. De krävs en annan typ av planering om vi inte får hem vissa livsmedel, konstaterar enhetschefen Johan Nilsson.

– Det kan även vara så att vi måste ta hem stora förpackningar och får även då planera om och välja andra livsmedel, som är ekologiska och i mindre förpackningar. Ett exempel på det kan vara en låda med 5 kilo frysta grönsaker; då väljer vi 1 kilo färska istället. På så vis höjer vi också smaken och kvaliteten!

Utmaning att hålla budgeten

Att ha en budget i balans, trots en hög andel ekologiska livsmedel, är en utmaning på Österskolan precis som för alla andra kök.

– Fördelen med ett mindre kök är att vi kan styra mer själv vad vi vill servera, jämfört med större kök som har utskick. Just till denna termin ser vi ett mindre behov av specialkost, vilket gynnar andelen ekologiskt eftersom en del av de livsmedel som används för specialkost inte finns som ekologiska, exempelvis glutenfritt bröd.

Den dag vi samlades för fotografering hördes ett nöjt sorl från matsalen, där det just då serverades mellanmål. Och det brukar mestadels vara glada miner bland eleverna, uppger Johan.

– Intresset från våra gäster är stort, vilket vi tycker är kul! Vi har elever som är yngre och nyfikna på maten. Vi kan till exempel få frågor som var olika livsmedel kommer ifrån och var vi gör av matsvinnet.

Läs pressmeddelande från EkoMatCentrum om Ekomatsligan 2020