Landskamp i handboll hålls i Lund i höst

2 July, 2020

Sveriges två enda matcher innan EM-truppen ska tas ut spelas i Lund den 1 oktober och i Ystad den 3 oktober. Polen står för motståndet för det svenska damlandslaget i handboll.

– Det är glädjande att landskampen mellan Sverige och Polen kommer till Lund. Oavsett om det blir med publik eller utan i detta speciella läge är det bra att spelandet i Arenan återupptas. Många handbollstalanger odlas och har vuxit upp i det starka föreningsliv som kretsar kring handbollen i vår kommun, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Lugi HF har varit starkt representerat i de svenska damlandslagsuttagningarna de senaste åren. Sabina Jacobsen, Anna Lagerquist, Nathalie Hagman, Hanna Blomstrand, Melissa Petrén, Jessica Ryde och Clara Lerby, som alla har blivit uttagna i landslaget det senaste halvåret, har ett förflutet i Lundaklubben. 

Det har även damernas nya förbundskapten Tomas Axnér, som nyligen lämnade uppdraget för Lugi HF:s herrlag i Handbollsligan för att leda Sverige fram till och med OS i Paris 2024. 

Hans första match som huvudansvarig för Sverige kommer att spelas i just Lund den 1 oktober och för motståndet står Polen, VM-semifinalist 2013 och 2015. 

– Det är naturligtvis otroligt häftigt att min första landskamp sker på min gamla hemmaplan och jag hoppas samtidigt att Lundaborna sluter upp och stöttar oss i den mån det är möjligt, säger Tomas Axnér. 

Förhoppningen är att matcherna kommer att spelas inför publik och biljettförsäljningen kommer i så fall att öppna efter sommaren. 

– Det är ett svårt läge för alla arrangörer, men vi följer utvecklingen i samhället och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och det finns därmed i beräkningarna att det eventuellt kan bli matcher med begränsad publik eller helt utan. Oavsett så går hälsan först och vi kommer inte att ta några risker om det finns risk att sprida covid-19 ytterligare, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB. 

På handbollslandslagets webbplats kan du läsa mer om landskampen.