Kulturchef lämnar för nytt jobb

23 June, 2020

Lunds kommuns kulturchef Annika Eklund slutar i höst. Istället ska hon bli kulturdirektör i Region Uppsala.

Annika Eklund, kulturchef i Lunds kommunI höst arbetar kulturchef Annika Eklund sin sista dag i kommunen. Efter tre och ett halvt år har hon valt att avsluta sitt uppdrag och gå vidare till tjänsten som kulturdirektör i Region Uppsala.

 –  Lund är en fantastisk stad att vara kulturchef i. Här finns ett genuint och brett intresse för kulturella och konstnärliga yttringar, som jag inte upplevt någon annanstans. Jag hade inga planer på att byta jobb, men när tjänsten som kulturdirektör dök upp kände jag att jag var tvungen att ta chansen. Dels kommer tjänster av den typen inte ut så ofta, dels är detta en unik möjlighet för mig att leda och utveckla en hel regions arbete med kultur. Därför kände jag att jag inte kunde tacka nej till tjänsten när den erbjöds mig, trots att jag trivs i Lund, säger Annika Eklund, kulturchef i Lunds kommun.

Den 20 september lämnar Annika sin post och kommer då att ersättas av en tillförordnad kulturchef, som leder kommunens kulturverksamhet tills en ny kulturchef är rekryterad.

  – Jag hade givetvis hoppats att vi kunnat ha kvar Annika en liten tid till, men jag förstår också att hon tar denna chans. Hon har varit en mycket kompetent och kunnig kulturchef och kollega. Genom sitt arbete har hon bidragit mycket till Lunds kulturlivs utveckling. Jag önskar henne all lycka i framtiden, säger Urban Olson, kultur- och fritidsdirektör i Lunds kommun.

 Johan von Knorring, regiondirektör i Uppsala är övertygad om att Annika Eklunds profil passar väl in i den ledningsgrupp som nu tar form i Region Uppsala.

 – Annikas erfarenhet från den kommunala sektorn är värdefull i det viktiga samarbetet med länets kommuner. Att Annika dessutom kommer helt ny in i vårt län skapar en spännande möjlighet att ta sig an utvecklingsperspektivet med nya ögon, säger Johan von Knorring.