I fint sällskap! Kreativa Lund i topp i EU-rapport

5 February, 2020

Vad har Paris, Köpenhamn, Florens och Lund gemensamt? Jo, alla placerar sig på förstaplats i sina respektive storleksklasser i EU-kommissionens rapport ”The Cultural and Creative Cities Monitor”. Alla är städer med störst kreativ och kulturell potential i Europa.

Den 8 oktober släppte EU-kommissionen 2019 års översikt över städers kultur och kreativitet: ”The Cultural and Creative Cities Monitor”. Rapporten är ett verktyg för att jämföra och stärka den kreativa potentialen i europeiska städer, vilket är något som behövs för både ekonomisk och social sammanhållning. Städerna är uppdelade i storleksgrupper och i gruppen 100 000 – 250 000 invånare hamnar Lund som etta!

”The Cultural and Creative Cities Monitor” har tagits fram av EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum och innehåller en uppdaterad beskrivning av Europas kulturella och kreativa rikedom och omfattar 190 städer i 30 länder. Den första översikten släpptes 2017 och använder kvantitativa och kvalitativa uppgifter för att mäta städers kulturella och kreativa potential. De kvantitativa uppgifterna mäts med 29 indikatorer på nio områden som speglar de tre viktigaste aspekterna av städernas kulturella, sociala och ekonomiska livskraft:

  • Kulturell dynamik, mäter stadens kulturella puls i form av kulturinfrastruktur och kulturdeltagande.
  • Kreativ ekonomi, fångar hur de kulturella och kreativa näringarna bidrar till jobb och innovation i staden.
  • En gynnsam miljö, speglar de materiella och immateriella tillgångar som hjälper staden att till sig kreativa talanger och få fler att delta i kulturlivet.

En tradition av innovationer och kreativa människor. Det är i Lund det händer.

Leve Lund!

Läs hela undersökningen på EU-kommisionens hemsida.

Läs pressmeddelande här.