Gymnasieskolor i Lund och Helsingborg tävlar om att minska matsvinnet

28 January, 2020

Matsvinn har en betydande miljö- och klimatpåverkan. Några elever på gymnasieskolan Spyken har tröttnat på detta onödiga svinn och bestämde sig därför att göra något åt saken – vilket nu resulterar i en tävling där Sveriges två bästa miljökommuner gör upp om vilken gymnasieskola som kan minska sitt matsvinn mest.

Matsvinnstävling gymnasieskolorTilda Larsson, Saga Rosén, Julia Andersson och Tilda Moberg är initiativtagare till matsvinnstävlingen.

Under vecka 6, den 3 – 7 februari, tävlar några av Lunds och Helsingborgs kommunala gymnasieskolor om vem som kan minska sitt matsvinn mest. Bakom initiativet står fyra elever på gymnasieskolan Spyken som för andra året i rad vill uppmärksamma hur mycket mat som slängs i onödan på våra skolor.

- Vi ser det som ett roligt sätt att inspirera och väcka tankar om sina egna vanor, säger Saga Rosén, en av initiativtagarna till tävlingen.

Förra året antog alla de kommunala gymnasieskolorna i Lund utmaningen. Då vann Katedralskolan som lyckades minska sitt tallrikssvinn med hälften under tävlingsveckan. I år ville man höja pulsen i tävlingen och även utmana Sveriges miljöbästa kommun 2019, nämligen Helsingborg:

- Förutom att själva bidra till minskat matsvinn så vill vi uppmana fler elever att arrangera liknande evenemang på sina skolor. Eftersom att Lund ligger tvåa efter Helsingborg som Sveriges miljöbästa kommun så tyckte vi det var en rolig utmaning att fråga dem. Hittills är det två skolor som tackat jag till utmaningen, berättar Saga.

Utöver att skolorna tävlar sinsemellan så är målet med tävlingen att inspirera och väcka tankar kring sina egna vanor. Dels kring hur mycket man slänger i själva skolans restauranger, men också kring att planera sina inköp av mat och ta vara på rester och råvaror även hemma.

Fakta matsvinn

Vår livsmedelsproduktion har en stor påverkan på miljön. Den svenska livsmedelshanteringen står till exempel för cirka 50 procent av vår totala övergödning och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan. 

Genom att minska matsvinn så minskar vi också inverkan på miljö och klimat. Det uppkommer cirka 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Det motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid eller cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket

Related information