Be here then – kärlek och framtid

15 December, 2020

Be Here Then är en digital stadsvandring genom Lund, som visar hur platsen där du står just nu såg ut förr i tiden. Appen lanserades 2019 och är skapad av Charlotte Rodenstedt.

Telefon framför Stortorget i Lund

På appens karta finns kartnålar som, när du promenerat tillräckligt nära, kan klickas upp och visar dig en historisk bild från samma vinkel som där du befinner dig.

Lagom till jul har appen utökats med ett spår i kärlekens tecken, ett tema som kanske värmer lite extra i dessa tider. Tidigare i år genomfördes en kampanj för att samla in kärlekshistorier från Lund att koppla till olika platser i staden. Sammantaget blev det cirka 20 olika kärlekshistorier att upptäcka, såväl historiska som nutida. Man får bland annat ta del av kärlekshistorien mellan Vera och Sture. De möttes i Lund på 1920-talet, då Sture gjorde sin militärtjänstgöring i Lund.

”Då min morfar Sture låg inkallad för militärtjänstgöring i slutet av 1920 talet i Lund skötte han bland annat om hästarna. Och där fick min mormor Vera fick syn på snygge Sture, i sin uniform med höga skinande ridstövlar. Både Vera och Sture var förlovade på var sitt håll under denna tid, och mormor Vera försökte in i det längsta att ignorera morfar. Men det gick inget vidare, för då Sture kom gående – snygg och reslig i sin uniform och blankpolerade stövlar – så hade min kära mormor bara ögon för en: Sture. Och så blev det som det blev, gifta med tre döttrar, nio barnbarn och en himla massa barnbarnsbarn.”

Utöver kärlekshistorierna kommer det i samband med spårvagnsinvigningen även att lanseras en framtidsdel i appen. Då kommer det istället för historiska bilder att visas planer på hur området längs det så kallade Kunskapsstråket kommer att se ut i framtiden, inledningsvis med fokus på torget i centrala Brunnshög, som nu växer fram kring dess hållplats.

– Det är ett roligt och annorlunda sätt att upptäcka Lund, och samtidigt en väldigt bra aktivitet i coronatider, då många söker efter saker att göra utomhus fritt från trängsel, säger Sofie Svensson på Visit Lund AB.

Läs mer om Be Here Then