Eldriven sopbil - ett återbruksprojekt som sparat pengar

10 December, 2019

Lund har fått en ny sopbil- som drivs av el. Måndagen den nionde december presenterades Lunds kommuns första eldrivna sopbil som fått det passande namnet Elis. Ett återbruksprojekt som sparat pengar!

Elsopbil

Lunds Renhållningsverk har under lång tid satsat på fossilfria tömningsfordon. Dessa drivs av biogas och biodiesel. När tekniken utvecklats alltmer blev det naturligt att införskaffa ett eldrivet tömningsfordon. Sopbilen som nu presenterats drivs på el och är byggd av ett återanvänt lastbilschassi. Lösningen blev både ekonomisk och smart utifrån ett miljöperspektiv - men uppfyller också våra krav på en god arbetsmiljö för Lunds renhållningsverks personal. Att använda ett återanvänt chassi istället för ett nytt innebär en besparing på cirka två miljoner kronor.

- Det är positivt när vi kan bidra till en förbättrad miljö genom innovation i praktiken, säger Torsten Czernyson (KD), renhållningsstyrelsens ordförande.

Batteriet som driver sopbilden har dimensionerats för att passa en sopbil och eftersom det är ett eldrivet fordon låter den mindre där den kör fram vilket gör att den passar bra i en tätort och gör ljudmiljön bättre. Fordonet kommer att laddas nattetid med en laddningstid på ca 5 timmar. Den kommer att trafikera centrala Lund.

Lunds renhållningsverk har också blivit nominerade Årets återanvändare i Återvinningsgalan för fordonet- som fått det passande namnet Elis!

Fordonet

Var från början en gasdriven Mercedes Benz Econic från 2010
Motor 350 kW
Vridmoment 3500 Nm
Laddningstid 5 tim
Batteristorlek 200 kWh Lithium – Ion
Fordonet väger 26 ton fullastad varav 7,6 ton är lastvikt