CoAction Lund

Det gör vi inom mobilitet

För att få ner utsläppen i Lund behöver vi arbeta med hållbara transporter. Störst effekt på utsläppen har aktiviteterna inom mobilitet. Alla medlemmar i CoAction Lund ska ta fram en grön resplan och tillsammans kommer vi arbeta med delad mobilitet, cykling, parkering och godstransporter.

Grön resplan

Alla medlemmar i CoAction Lund har under hösten 2024 genomfört en resvaneundersökning, den skickades ut till över 25 000 anställda. Med resvaneundersökningen som underlag kommer alla medlemmar nu jobba med en grön resplan för att främja hållbart resande till, från och under arbetet. En grön resplan är en handlingsplan för ett mer hållbart pendlingsresande och tjänsteresande. Målet är att implementera minst fem åtgärder som underlättar eller uppmuntrar till mer hållbart resande. Medlemmarna erbjudas stöd och coachning i framtagandet av grön resplan och implementering av åtgärder från Trivector Traffic. Slutmålet är att högst en tredjedel av alla resor till och från arbetet sker med bil.

Hållbara cykellösningar för framtiden

Cykelgruppen arbetar för att främja hållbara transportalternativ och göra det enklare att välja cykeln i Lund. Alla lösningar som utvecklas har skalbarhet i fokus för att kunna anpassas och implementeras brett. Här är några av de initiativ som är på gång.

Gemensam lösning för utlån av elcyklar

Partnerföretagen utvecklar en skalbar och lättimplementerad modell för utlån av elcyklar. Målet är att ge fler möjlighet att prova elcykelpendling och göra det till ett smidigt och attraktivt alternativ för resor.

Modell för företagscykelpooler

Vi skapar en modell för cykelpooler som kan placeras direkt på partnerföretagens mark. Detta gör det enkelt att välja cykeln både för resor inom staden och framför allt för smidiga transporter till och från tågstationer. Lösningen synkroniseras med kommunens planer och är skalbar för nya intressenter.

Laddningslösningar för elcyklar och elsparkcyklar

Ett arbete pågår för att kartlägga den befintliga laddningsinfrastrukturen hos partnerföretagen. Målet är att utveckla skalbara, säkra och regelrätta laddningslösningar för cyklar och elsparkcyklar, anpassade för både dagens krav och framtida behov.

Förberedelser inför E22/väg 108-avstängningen

Med avstängningen av E22/väg 108 i maj 2025 i åtanke, utformas en kampanj som syftar till att uppmuntra och underlätta övergången till hållbara pendlingslösningar.

Både lösningen för utlåning av elcyklar och modellen för cykelpooler planeras att implementeras under första kvartalet 2025.

Delad mobilitet

Snart byggs en mobilitetshubb på Scheeletorget för boende och verksamma i området. Mobilitets hub är en lösning för delad mobilitet som sätter kunden och hållbarhet i centrum genom delade elfordon – elbilar, elcyklar och kollektivtrafik – tillgängliga via en gemensam app.

Vi vill optimera användning av befintliga resurser för att minska klimatavtrycket genom elektrifiering och minskat behov av privatägda fordon. Kundens upplevelse förbättras genom bekvämlighet, flexibilitet och tillgång till en hållbar transportlösning som samtidigt minskar trafikträngsel och bidrar till en grönare stadsmiljö, Kunderna får enkel tillgång till fordon när och där de behöver dem, med möjlighet att planera resor, göra bokningar i realtid.

Parkeringslösningar för ett hållbart resande

Parkeringsgruppen arbetar med flera fokusområden för att skapa parkeringslösningar som främjar hållbara transportval och minskar klimatpåverkan.

Kartläggning av parkeringssituationen

För att förstå nuläget skickades enkäter till partnerföretag och organisationer under hösten 2024 för att samla in information om parkeringsplatser, administrationssystem och andra viktiga faktorer kopplade till parkering.
Analysen av enkätsvaren kommer att ligga till grund för att identifiera förbättringsområden och skapa hållbara parkeringsstrategier.

Hållbara parkeringsmodeller

Parkeringsgruppen undersöker möjligheter att införa modeller som premierar hållbara alternativ, exempelvis genom flexibla betalsystem och klimatväxling samt påverkar resvanor och uppmuntrar till mer miljövänliga transportmedel.

Smart laddning av elfordon

I samarbete med Arena Energi testas innovativa lösningar för smart laddning av elfordon. Målet är att skapa ett skalbart system som möjliggör elektrifierade transporter och gör laddning tillgänglig och effektiv.

Dessa insatser är en del av CoActions arbete för att stötta partner-företag och organisationer i övergången till mer hållbara resvanor och transportlösningar.

Minska utsläppen från godstransporter

Varje dag fraktas en stor mängd varor till och från verksamheter i Lund. För att minska utsläppen behöver vi planera våra transporter och inköp bättre. Inom CoAction ska vi testa att centralisera vissa inköp, optimera rutter och undersöka gemensam laddning och lastning genom lokala samarbeten. Gastransporter är en sak vi börjar med att samordna. En viktig del är att öka medvetenheten kring transporternas koldioxidutsläpp och vad verksamheter kan göra för att minska dem. Vi arbetar med att ta fram en miljöpolicy där varje verksamhet ska ha ett tydligt fokus på hållbara inköp och logistik, och som mål att ta fram tio konkreta arbetsmoment som varje verksamhet kan arbeta med i egen takt.

Kontaktperson: Cassandra Waad, ESS
E-post: cassandra.waad@ess.eu

Systempåverkan

Inom CoAction Lund så försöker vi även skapa en samsyn på hur transportsystemet ska förändras. På så vis så kan vi tillsammans påverka och utmana regelverk och normer. Vill även genomföra gemensamma beteendepåverkande insatser.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?