Lunds kommun har minskat energianvändningen för stadens fastigheter och lokaler under flera år. Fokus har legat på att minska användningen i hela energisystemet, som till exempel ledningar och inte bara i byggnader. Detta mäts som primärenergi; ett mått på hur effektivt resurser används hela vägen från källan till slutanvändaren.
Primärenergianvändningen i kommunens fastigheter har halverats de senaste fem åren. I kommunens geografiska område har energianvändningen per invånare minskat med cirka 15 procent sedan 2015.
Energiplan
Kommunen har en energiplan för hur arbetet med energieffektivisering och förnybar elproduktion ska genomföras. Det handlar om att göra energianvändningen så effektiv och hållbar som möjligt för samhället. Arbetet följs upp årligen.
Energiplan för Lunds kommun Pdf, 2 MB.
Energi- och klimatrådgivning till invånare och företag
Genom kommunens energi- och klimatrådgivare får invånare och företag som vill minska sin energianvändning ett oberoende och kostnadsfritt stöd.
Energi- och klimatrådgivning
Åtgärder för att minska risken för elbrist och pristoppar
Under förra vinterns ansträngda energisituation genomförde kommunen flera åtgärder, för att minska risken för elbrist och pristoppar. Här är några av de åtgärder som kommunen genomfört under 2023.
- Värmesystemen har bytts ut från gas till fjärrvärme i flera av kommunens fastigheter.
- En särskild genomlysning har gjorts av lokaler med hög elförbrukning som Högevallsbadet, Polhemsskolan, Järnåkraskolan och Kristallen.
- Belysning och äldre armaturer har bytts ut till energieffektiv LED-teknik i gatu- och utemiljöer, idrottshallar och motionsanläggningar.
- All julbelysning är i LED-teknik.
- I kommunens lokaler görs energironder, för att identifiera brister och åtgärder som behövs för att komma åt energitjuvar.
- När en ny kommunal byggnad ska uppföras eller om en befintlig byggnad ska renoveras övervägs solceller. Nya installationer görs även på befintliga byggnader.