I den västra delen av Stångby, längs Beryllstigen, i direkt anslutning till den nya stadsdelsparken, erbjuder vi nu sex fastigheter till försäljning som fribyggartomter för friliggande hus i två våningar.
Du som står in vår tomtkö har nu möjlighet att anmäla intresse till en av fribyggartomterna i Stångby.
Alla tomter har grovterrasserats, vilket innebär att matjorden har tagits bort och tomterna har fyllts upp med lerjord.
Observera att gatorna är byggator och kommer bli ca 4 cm högre än vad de är nu. Detta påverkar hur du som köpare höjdsätter tomt och infart.
Anslutning sker till kommunalt VA- och spillvatten.
Du som står i Lunds kommuns tomtkö kan nu anmäla ditt intresse för att köpa en tomt, med hjälp av e-tjänsten här nedan. Tomterna erbjuds till de sökande som stått längst i tomtkön.
Om du inte är intresserad behöver du inte göra något. Du blir inte tilldelad en tomt och behåller din plats i tomtkön.
Detaljplanen för tomterna – sök via karta på detaljplan 1281K-P149.
Fastigheterna får bebyggas med ett friliggande hus i två våningsplan. Entrén ska orienteras synligt mot lokalgatan. Huvudbyggnader ska utformas med sadeltak och med en minsta lutning på 30 grader. Mindre lokal för kontor, hantverk eller liknande i anslutning till bostadshus får även medges.
Uthus, gårdshus eller garage får uppföras med maximalt tre meter i byggnadshöjd.
Längs med gatan finns prickad mark på planen, så kallad förgårdsmark, som inte får bebyggas. Huvudbyggnadens fasad ska placeras så den följer förgårdslinjen. Huvudbyggnader inom Beryllen 1 och 6 ska även placeras i hörn. Mark som vetter mot befintlig bebyggelse i öster är även den prickad mark.
Det finns utrymme att ge sitt hus egen prägel och karaktär. Rådgör gärna med en bygglovshandläggare tidigt i planeringen.
Bostadshus ska i huvudsak uppföras med stenmaterial i enlighet med gällande färgprogram för detaljplanen och taken ska beläggas med tegelröda eller gråsvarta pannor, alternativt falsad plåt, dock får tekniska anläggningar såsom solfångare eller solceller uppföras utan att påverka bestämmelse om materialval. Högst 50 procent av takets längd får utgöras av takkupor, frontespiser eller torn, utan att byggnadshöjden eller våningsantalet påverkas.
Balkonger ska ha genomsiktliga räcken och utanpåliggande balkonger får ej glasas in.
Eventuell komplementbyggnad kan utformas i valfritt material och valfri kulör, men resultatet ska ge en god helhetsverkan. Formen bestäms utifrån din vision men tänk på att planbestämmelserna måste respekteras.
Arkeologisk undersökning har gjorts under detaljplanens framtagande varvid Länsstyrelsen har beslutat att inga ytterligare arkeologiska undersökningar är nödvändiga i ärendet. Fastigheterna Beryllen 1-6 berör inga kända fornlämningar.
Om fornlämningar påträffas i samband med markarbetena ska, i enlighet med 2 kap. 10 § Kulturminneslagen, markarbetena omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas. Länsstyrelsen gör i ett sådant fall en vidare utredning. Vilka konsekvenserna blir avgörs i det specifika fallet.
Geotekniska undersökningar visar att marken generellt består av lermorän med sandskikt som vilar på morän. Det föreligger inga stabilitetsproblem inom eller i anslutning till området.
Inom detaljplanen utgörs stora delar av lågradonmark, men delar av området utgörs av normal- och högradonmark. Vid normalradonmark ska byggnader utföras radonskyddade. Vid högradonmark ska byggnader utföras radonsäkrade.
Bullerförhållandena har beräknats utifrån prognosticerad tågtrafikutveckling och kan inte antas medföra några hälso- och säkerhetsrisker. För tomter som trots det kommer ha en ekvivalent ljudnivå som är över 55 dBA kommer en tyst sida kunna lösas.
Varje tomt ska, i enlighet med Lunds kommuns parkeringsnorm, ha 2 parkeringsplatser varav en ska kunna nyttjas av besökare. Alternativt en parkeringsplats på tomten samt 0,6 parkeringar per bostad på gemensam parkeringsplats (eller 1,6 platser per bostad på gemensam parkeringsplats). Bilplatserna ska nås från gatan.
Lunds kommuns renhållningsverk erbjuder abonnemang av två fyrfackskärl och ett extra kärl för trädgårdsavfall. Kärlen ska placeras så att de inte skymmer sikten vid in- och utfart till parkeringsplats.
För att få uppföra murar och plank krävs bygglov. Vid in- och utfart från parkeringsplats får varken växlighet, murar eller plank vara högre än 70 cm inom en sikttriangel med 2,5 meter långa sidor. När kommunen hanterar bygglovsansökan beaktas områdets öppna karaktär där endast häckar används som avskärmning av trädgårdar.
I Stångby är Skånska Energi Nät AB elnätägare. Det är upp till varje tomtköpare att teckna el-abonnemang.
VA-försörjningen sker genom anslutning till det kommunala vatten-, dagvatten- och spillvattenledningsnätet. Tomtköparen ansvarar för att teckna anslutning hos VA SYD.
Vid nybyggnation är VA Syds rekommendation att marken bör ha en lutning på 1:20 upp till tre meter från huset. Detta för att undvika problem vid kraftigt regn.
Det är tomtköparens ansvar att beställa anslutning för tele, TV och bredband.
I Stångby finns inte något system för fjärrvärme eller naturgas. Uppvärmning av huvudbyggnaden kan endast ske genom egen anläggning.
Stångby är en av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest. Stångby är beläget strax norr om Lunds stadskärna, med natursköna omgivningar med jordbrukslandskap. Trots dess närhet till naturen är stadskärnan enbart ett par minuter i väg med tåg. Tågstationen ger goda möjligheter för pendling till Lund och Malmö, men även vidare till Köpenhamn och Helsingborg.
I Stångby finns två förskolor och två grundskolor alldeles i närheten, F-3 respektive 4-6. I takt med att Stångby växer uppkommer behov av ytterligare förskolor och skolor och Drabantvägens förskola förväntas vara redo för inflyttning våren 2026.
Närservice finns inom planområdet och närmaste service, som till exempel livsmedelsbutik och vårdcentral återfinns i Nöbbelöv, strax 3 kilometer sydväst om de aktuella tomterna. Direkt intill tomterna återfinns också den nya stadsdelsparken som kommer vara färdiganlagd när det är dags för inflyttning.
Observera att Stångby Väster II, som är aktuellt namn för detaljplanen, är ett stort utbyggnadsområde och kommer att försörja orten med bostäder under en lång tid framöver. Detta innebär att det kommer ske byggnation med exempelvis buller och byggtrafik som följd under en tid, vilket man bör vara medveten om när man väljer att bosätta sig här.
Hasiba Borovac, allmän information om försäljning, tomtkö och fördelning
Telefon: 046-359 50 85
E-post: hasiba.borovac@lund.se
Fredrik Pettersson, projektledare
Telefon: 046-359 57 47
E-post: fredrik.pettersson@lund.se
Telefon till medborgarcenter: 046-359 50 00
Kan inte medborgarcenter lösa din fråga eller ditt ärende hjälper de dig att komma i kontakt med rätt person.
E-post: stadsbyggnadskontoret@lund.se
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?