Även små plastpåsar kan göra stor skada, inte minst om de hamnar i havet. Men det finns bra och bekväma alternativ.
Genom att använda flergångspåsar när du handlar frukt och grönt kan du minska ditt avfall med ett halvt kilo om året. Men det är inte alltid vikten väger tyngst. Här är det din insats för att minska spridningen av plast i naturen som har störst betydelse.
Många livsmedelsbutiker säljer små påsar i flergångsmaterial, som är praktiska att ta med när du handlar. Ha alltid några i väskan, så glömmer du dem inte. Hittar du inga i din butik, så kolla på nätet. Eller varför inte sy en själv?
Frukt och grönsaker med tjockare skal klarar sig ofta bra utan påse.
Om du som många andra använder cirka fem små plastpåsar i veckan för att köpa frukt och grönt, blir det 260 om året.
Även så kallad bioplast och komposterbar plast har nackdelar. ”Komposterbara” plastpåsar bryts inte ner i våra avfallssystem och får inte läggas i matavfallet. De kan heller inte användas till ny plast. Bioplast kan återvinnas till ny plast men inte komposteras. Bioplasten tillverkas ofta av livsmedelsgrödor, vilket är kontroversiellt i en värld där många inte har mat för dagen. Därför är det bäst att inte använda engångsplastpåsar alls.
Plastpåsar i naturen är ett stort problem, inte minst för livet i havet. Djur trasslar in sig i plastpåsarna eller äter dem, blir sjuka och dör. Plasten bryts inte ner utan blir till mikroplast som både djur och människor får i sig. Hur mikroplaster påverkar människors hälsa på lång sikt är än så länge okänt. Men man vet att de fungerar som en magnet för kemikalier som koncentreras i kroppen.
Beräkningen baseras på att man väljer att köpa frukt och grönt i flergångspåsar istället för engångspåsar.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?