Låt inte ditt mög hamna i en hög
Lund slänger varje person 422 kilo avfall. För att minska på sopberget måste vi hjälpas åt genom att slänga mindre. Svårt? Nej, faktiskt inte.
På de följande sidorna visar vi hur du kan leva mer avfallsfritt. Börja med tio lätta steg och fortsätt sedan i den takt som passar dig. Kanske har du redan kommit en bra bit på vägen?
Att minska avfallet ger många positiva effekter, både för dig, din plånbok, klimatet och miljön.
För att producera dem krävdes råvaror, energi och kemikalier. Den största miljöpåverkan under en produkts liv sker i de allra flesta fall vid tillverkningen. Ju mindre som slängs desto mindre behov av nya produkter och desto mindre påverkas klimat och miljö. Även om materialet i avfallet kan återvinnas är det mycket bättre för klimatet och miljön att undvika att avfallet överhuvudtaget uppstår.
Att återvinna avfall är bra, men det är ännu bättre för klimatet och miljön om vi kan jobba förebyggande. Att förebygga avfall är att minska mängden avfall och avfallets farlighet. Det är något du gör innan en produkt blir avfall. Det förebyggande arbetet handlar alltså inte om källsortering utan om saker vi gör vid till exempel inköp, lagring och användning för att förhindra att produkter blir avfall överhuvudtaget.
När avfallet minskar reduceras också dina kostnader för inköp och för att få soporna hämtade – oavsett om du bor i villa eller
i lägenhet.
Matrester, förpackningar, vanliga sopor ... allt ska transporteras, förvaras och hanteras. Så ju mindre avfall desto mer plats får du hemma och desto mer tid kan du ägna åt roligare saker.
Lunds kommuns mål är att avfallsmängderna ska minska med 35 procent mellan 2013 och 2030.
Genom att följa de 30 råd vi samlat här kan du minska ditt avfall med minst en tredjedel. Vid varje tips kan du se hur hur stora effekterna blir i form av minskat avfall, minskad klimatpåverkan och hur mycket pengar du kan spara. Det finns också en kort beskrivning av hur vi kommit fram till siffrorna
Det betyder att klimatpåverkan från växthusgaser med olika styrka räknats om till koldioxid. Det är ett sätt att visa den samlade klimatpåverkan.
10 enkla steg för nybörjaren.
10 steg för dig som vill göra lite mer.
10 steg för dig som vill maxa ditt förebyggandearbete.
Sätt upp en skylt med Reklam nej tack på ytterdörren eller brevlådan så kan du minska ditt pappersavfall med 40 kg per år.
Betala dina räkningar via e-faktura eller autogiro. Det kan minska ditt avfall med flera kilo per år. Samtidigt kan du spara upp till 3 500 kr på minskade fakturaavgifter.
För fem öre litern får du rent och friskt dricksvatten direkt ur kranen. Ett enkelt sätt att minska både transporter och avfall, samtidigt som du sparar pengar.
Att använda samma bärkasse många gånger istället för att köpa en ny varje gång du handlar är både ekonomiskt och miljömässigt klokt.
Brukar du ta en kaffe i farten på väg till jobbet? Använd en egen flergångsmugg och minska ditt avfall med flera kilo.
Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få mer pengar över.
Att köpa kläder på secondhand är oftast billigare och alltid bättre för miljön än att köpa nytillverkade plagg. Och har du kläder hängande som du inte längre använder kan någon annan få glädje av dem istället.
Bor du i flerbostadshus med tvättstuga? Då kan den gemensamma tvättmaskinen bli rena vinstmaskinen både för dig och för miljön.
Vill du göra dig av med gamla möbler? Lämna dem till återbruk. Behöver du skaffa nya möbler? Köp begagnade.
Minska ditt avfall med upp till 13 kg om året genom att ersätta hushållspapper och servetter med smartare alternativ.
Lyssna på en ljudbok, läs en e-bok, låna på biblioteket eller byt böcker med dina vänner och kolleger. Det kan minska ditt avfall med över 9 kilo om året.
Äter du lunch på restaurang? Ta lite mindre åt gången från buffén så minskar du ditt matsvinn.
Ta med en flergångslåda nästa gång du köper hämtmat. Då gör du en viktig insats för att minska nedskräpning och klimatpåverkan.
Även små plastpåsar kan göra stor skada, inte minst om de hamnar i havet. Men det finns bra och bekväma alternativ.
Har du många apparater som drivs av småbatterier? Då kan du minska din miljöpåverkan genom att välja batterier som går att ladda gång på gång.
Många köper en ny när den gamla börjar bli långsam. Men sköter du om din dator på rätt sätt kan den prestera på topp betydligt längre. Ekonomiskt för dig och en stor vinst för miljön.
Vissa byter mobiltelefon som andra byter tröja. Genom att behålla din mobil något extra år gör du miljön en stor tjänst och sparar pengar på köpet.
Byt, låna, skänk, hyr eller köp begagnat. För den som använder en leksak för första gången är den alltid ny, även om någon annan använt den förut.
Vad ger du till den som redan har allt? En upplevelse förstås. Det är inte bara uppskattat utan också miljösmart.
Kaffefilter, bakplåtspapper, värmeljus, pappersservetter … Många av de små engångsgrejer du använder till vardags kan ersättas av billigare alternativ som ger mindre avfall.
Smutsar du ner när du gör rent? Genom att dra ner på antalet produkter du använder för städning, tvätt, disk och hygien kan du minska både avfall och utsläpp av miljöskadliga ämnen.
Får du tidskrifter som du egentligen inte är intresserad av? Säg upp dem och minska ditt avfall.
Ett bra sätt att minska mängden förpackningar är att handla i lösvikt. I Lund finns än så länge ingen helt förpackningsfri butik, men vissa varor kan du förmodligen redan köpa i lösvikt där du brukar handla. Våga fråga!
Har du för mycket kläder i garderoben? Du är inte ensam. Hela 86 procent av de svenska konsumenterna anser sig ha mer kläder och skor än de behöver. Så varför inte välja att laga, byta eller sy om istället för att alltid köpa nytt?
Funderar du på att byta kök eller badrum? Fundera gärna lite till innan du gör slag i saken. Kanske kan du renovera vissa delar istället. Det ger mindre avfall och mindre hål i plånboken.
Håll dina grejer i gott skick, så slipper du köpa nytt och belasta miljön i onödan. Så enkelt är det.
Hur många elprylar behöver du egentligen? Kan du kanske klara dig med färre så gör du en viktig insats för miljön.
Har du spädbarn som använder engångsblöjor? Genom att gå över till tygblöjor kan du minska avfallet med 220 kilo per år och spara upp till 4 200 kronor.
Söker du ett miljövänligare alternativ till bindor och tamponger? En menskopp är ett smart val. Du får mindre avfall att ta hand om och mer pengar över.
Behöver du kvitto? I så fall, fråga om du kan få det digitalt istället för på papper. Allt fler butiker inför nu den här möjligheten för sina kunder. Bra för dig och bra för miljön.
Detta material kommer ursprungligen från Göteborg kretslopp och vatten. Beräkningarna bygger på statistik, livscykelanalyser av produkters miljöpåverkan och, i de fall statistik saknas, på antaganden om Lundabors förbrukning av olika produkter. Resultaten bygger på exempel och är grova, men ger ändå en uppfattning om storleksordningen på de effekter som de olika åtgärderna leder till.
Uppdaterad:
Vill du tackla utmaningar med miljö, klimat och social rättvisa tillsammans med oss? Här får du tips och stöd för din hållbarhetsresa så att du kan vara med och skapa hållbara Lund tillsammans med oss!
Att minska energianvändningen och öka andelen förnybar energi kan göra att du minskar både dina kostnader och din klimatpåverkan. Om du behöver tips så finns våra energi- och klimatrådgivare, som gärna hjälper dig!
Genom att minska utsläppen av växthusgaser ska Lund bli klimatneutralt till år 2030. Tillsammans kan vi lyckas med att nå målet och visa för andra i världen att det är möjligt.