Rätt sorterat ger god kvalité
Matavfall är, efter behandling, ett perfekt gödsel till vår åkermark. Vi sluter ett kretslopp och låter åkermarken få tillbaka näring. När matavfall behandlas genom så kallad rötning kan vi utvinna både biogödsel och biogas. Och biogas är ett alternativt drivmedel som är högaktuellt i miljödebatten.
Det är viktigt att det bara sorteras rester av mat och matavfall i pappåsen. Då har vi tillsammans lagt en bra grund för att kvalitén på biogödseln och biogasen ska bli bra.
Vad är biogas?
Biogas bildas när organiskt material (matrester, växter, gödsel, avloppsvatten mm) bryts ned av mikroorganismer i syrefria miljöer. Biogastekniken innebär att man utnyttjar mikroorganismernas naturliga förmåga att omvandla organiskt avfall till förnybar energi. Samtidigt bildas en näringsrik slutprodukt som kan användas som gödningsmedel.
Det insamlade matavfallet förbehandlas till något som kallas slurry som är flytande. Därefter förs materialet vidare till en rötningskammare där det rötas. Matavfallet behandlas i en biogasreaktor som ger den syrefria miljön. Vid nedbrytningen bildas biogas i vilken den energirika gasen metan finns som en viktig del. Det som blir kvar kommer sedan att kunna användas som biogödsel.
Att samla in matavfallet separat ger en långsiktig och hållbar avfallshantering som sluter kretsloppen. Biogasen är en förnyelsebar energi och kan användas till värme, el eller fordonsdrift utan att bidra till växthuseffekten. Intresset är stort för att använda biogas som fordonsbränsle efter att det renats från koldioxid.
Vad är biogödsel?
När biogasprocessen är klar blir en näringsrik produkt kvar - biogödsel. Den innehåller all den näring som fanns med från börjar och dessutom har en stor del av det bundna kvävet omvandlats till en form som är lättillgänglig för nya grödor på våra åkrar. Detta är en fördel då ett av miljöproblemen i det moderna lantbruket är utlakningen av kväve från marken.
Den här energirika restprodukten benämns olika men mest förekommande är biogödsel, biomull eller rötrest.
Insamling
Lunds Renhållningsverk samlar in matavfall både från villahushåll, flerbostadshus och företag/institutioner.