Länk till startsidan

Plank, mur, staket

Det är främst höjd, längd och genomsiktlighet som avgör om din inhägnad är ett staket, plank eller spaljé. Mur och plank kräver i de flesta fall bygglov.

Staket

Är ditt tänkta staket högre än 1,2 meter behöver du söka bygglov eftersom det då räknas som plank.

Ett vitt staket vid en hustomt.

Plank och mur

  • Du behöver alltid söka bygglov om du vill placera ditt plank/mur närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot gator och annan mark tillgänglig för allmänheten.
  • Du behöver alltid söka bygglov om du planerar bygga en mur och stödmur över 0,5 meter alternativt ett plank över 1,2 meter. Höjden räknas alltid från där marken är som lägst.

Inget bygglov krävs

Det finns några få undantag för bygglovsplikt. Undantagen skiljer sig åt om din tomt är inom detaljplan eller inte.

Ta reda på om fastighet har en detaljplan eller områdesbestämmelser.

Utanför detaljplan eller områdesbestämmelser

Du behöver inget bygglov om du placerar planket/muren i omedelbar anslutning till ditt hus och minst 4,5 meter från tomtgräns eller att grannen skriftligen har godkänt en närmare placering.

Inom detaljplanerat område

Du behöver inget bygglov om placerar planket/muren vid en uteplats och det är högst 1,8 meter, sträcker sig som längst 3,6 meter ut från ditt hus och är längre bort än 4,5 meter från tomtgräns eller att grannen skriftligen har godkänt en närmare placering.

Illustration av: planket/muren vid en uteplats som är 1,8 meter hög, sträcker sig 3,6 meter ut från ett hus och är längre bort än 4,5 meter från tomtgräns.

Att tänka på

  • Bygglov krävs även om du till exempel byter ut stora delar av ett äldre plank ett nytt utseende.
  • I Lund anser vi att plank och murar ut mot gator och annan mark tillgänglig för allmänheten bör vara högst 1,5 meter höga. Dina plank eller murar får vara 1,8 meter höga vid tomtgräns mot grannar. I bygglovsbedömningen tar vi hänsyn till exempelvis buller eller andra störningar och i enskilda fall kan högre höjder tillåtas. Men en bullerutredning är inte någon garanti att få ditt lov beviljat.
  • Det är speciella höjdregler om det du vill bygga ska placeras vid en korsning. Läs om det under rubriken: Placering nära gata eller gång- och cykelväg.
  • Ingår din fastighet i kommunens bevaringsprogram och/eller är kulturhistoriskt värdefull kan din konstruktion omfattas av särskilda utformningskrav, till exempel när det gäller höjd.
    Mer om kulturmiljö och kommunens bevaringsprogram.

Spaljé och stängsel

Illustration av en spaljé

En spaljé är ett stöd av till exempel trä eller metall som används för klätterväxter eller fruktträd. Spaljéer där konstruktionen har stor genomsiktlighet, cirka 70 % kräver inte bygglov. Växter på spaljén kan dölja insyn utan att bygglov krävs.

Ett genomsiktligt stängsel är också bygglovsbefriat.

Placering nära gata eller gång- och cykelväg

Trafiksäkerheten är viktig. Vid korsningar och tomtutfarter kan mur och plank försämra sikten. Inom sikttrianglar för respektive korsning får ingen konstruktion eller häck vara högre än 0,8 meter.

Sikttriangel med maxhöjd på 0,8 meter

  • Gatukorsning: Från hörnan och 10 meter i båda riktningarna är maxhöjden 0,8 meter.
  • Korsning gata och gång- och cykelväg: Från hörnan och 5 meter längs cykelvägen samt 10 meter längs gatan är maxhöjden 0,8 meter.
  • Tomtutfart: Från hörnan och 2,5 meter i båda riktningarna är maxhöjden 0,8 meter.
Illustration av sikttriangeln.

Ansök om bygglov

Handlingar till din ansökan

Till din bygglovsansökan för plank och mur behöver du skicka in följande handlingar:

  • Situationsplan i skala 1:400 eller 1:500.
    En karta över fastigheten där du visar var planket/muren ska stå, . Redovisa längd och höjd samt några referensmått på marknivån intill.
    Ladda ner kartunderlag via vår e-tjänst
  • Fasadritning i skala 1:20.
    En ritning som visar din konstruktion rakt framifrån. Redovisa längd, höjd, material, utformning och färg.
  • Sektionsritning i skala 1:20.
    En ritning som visar genomskärning av din konstruktion. Redovisa höjd, anslutning till mark och grundläggningssätt.
  • Eventuellt skriftligt godkännande från grannen. Det är bra att ha om du bygger närmare är 4,5 meter från gränsande tomtgräns.

Inför beslut om startbesked behöver du även lämna in:

Lämnar du in alla handlingar tillsammans med din ansökan kan vi oftast fatta ett kombinerat beslut om lov och startbesked.

Exempelritningar för mur och stödmur. Pdf, 25 kB.

Exempelritningar för plank. Pdf, 23 kB.

Beskrivningar och ritningsexempel av fler vanliga bygglovshandlingar

Om det krävs fler handlingar för ditt ärende hör vi av oss.

Skicka in din ansökan

När du har förberett dina handlingar som ska bifogas kan du göra din ansökan.

Du kan också ansöka via blankett. Kontakta medborgarcenter så skickar de en blankett till dig. Skicka in blanketten tillsammans med bilagorna till samhallsbyggnad@lund.se
eller Samhällsbyggnadsförvaltningen, Box 41, 221 00 Lund.

Processpil med stegen Lovansökan, beslut om lov, startbesked och slutbesked.

Handläggning

Tänk på att du behöver startbesked innan du påbörjar ditt projekt.

När din ansökan kommer in registreras den och får ett diarienummer. Vi går igenom din ansökan för att se om den är komplett. Om din ansökan behöver kompletteras med uppgifter eller ritningar hör vi av oss. När vi anser att din ansökan är komplett börjar vi handlägga ärendet. Vi brukar kunna fatta beslut inom 10 veckor.

Mer om vår handläggning

Avgift

När du ansöker om lov eller gör en anmälan får du betala en avgift. Bygga mur eller plank, som följer detaljplan och inte kräver tekniskt samråd kostar cirka 4 500 kr.

Mer information om våra avgifter

Olovligt byggande

Om du påbörjar byggnationen utan startbesked bryter du mot plan- och bygglagen. Det kan bland annat innebära att du måste betala en byggsanktionsavgift.

Läs mer om olovligt byggande och sanktionsavgifter

Kontakta bygglovsavdelningen

Har du allmänna frågor om bygglov tar du kontakt med medborgarcenter. Kan de inte lösa din fråga eller ditt ärende direkt hjälper de dig att komma i kontakt med rätt person på bygglovsavdelningen.

  • Bygglovshandläggare hanterar frågor om bygglov och fastighetsfrågor. De har telefontid måndagar och torsdagar klockan 9–11.30 och klockan 13–16.
  • Byggnadsinspektörer har hand om anmälningsärende och byggtekniska frågor. De har telefontid måndagar och torsdagar klockan 13–16.

Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon till medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: samhallsbyggnad@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?