Nyheter och nyhetsarkiv

Juni

2021-06-23

Lunds nya miljöprogram tar sikte på globala utmaningar till 2030

Kommunfullmäktige i Lunds kommun har beslutat om ett nytt miljöprogram, LundaEko 2021–2030. Kanske det viktigaste miljöprogrammet hittills då Lund till 2030 bland annat ska vara en klimatneutral stad, hantera utmaningar med den minskade biologiska mångfalden samtidigt som befolkningen växer. För att ta oss an detta har sex prioriterade målområden arbetats fram med ett stort engagemang från olika delar av samhället.

2021-06-14

Kandiderande biosfärområde söker nytt namn

Höga naturvärden och ett spännande kulturarv. Tillsammans med Eslöv och Sjöbo är Lunds kommun på väg att förverkliga drömmen om ett gemensamt biosfärområde. Men att komma på ett passande namn är en delikat sak. Nu bjuds allmänheten in att hjälpa till.

2021-06-08

Laurent, Fanny och Naturskolan får miljöbragden – Lunds kommuns interna miljöutmärkelse

En miljöombud som integrerar hållbarhet i praktiken för både elever och lärare, en ungdomsombud som brinner för att engagera unga i kommunens miljö- och klimatarbete och personal som under lång tid drivit ett engagerat arbete med miljöpedagogik. Årets mottagare av miljöbragden, Lunds interna miljöutmärkelse, har utsetts!

2021-06-04

De vann Klimatmatchen i Lund!

Klimatmatchen var en tävling där föreningar tävlade om vem som kunde resa mest hållbart till sin fritidsaktivitet fyra veckor i april. Vinnarna blev Lund Futsal Klubb!

2021-06-04

Då kan du prata bygglov i sommar

Från den 14 juni når du bygglovsavdelningen måndagar och torsdagar.

2021-06-03

Lund som geografisk plats har högst andel miljöbilar i Sverige

Miljöfordonsdiagnos är ett webbverktyg och en tävling som hjälper till att granska kommuners och landstings fordonsflottor. Årets resultat visar att Lund är den kommun med högst andel miljöbilar, vilket innefattar privatägda och företagsägda fordon.

Maj

2021-05-19

Så gick det för LundaEko II – Lunds program för ekologisk hållbarhet

Miljöredovisningen är en uppföljning av LundaEko II, Lunds kommuns program för ekologisk hållbarhet, som har 39 delmål inom åtta större målområden. Årets miljöredovisning blir den sista för denna programperiod som pågått sedan 2014. Den visar att mycket har gått rätt väg, men långt ifrån alla målsättningar är uppnådda.

April

2021-04-23

Välkommen till Hållbarhetsveckan 3 – 8 maj!

Hållbar konsumtion, klimatförändringar, folkhälsa, stadsutveckling, naturupplevelser och mycket mer! I ett samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun bjuds du in till en vecka fylld av digitala events, guidade turer, tävlingar och mer därtill på tema hållbar utveckling.

2021-04-07

Nya mål i fokus när Lunds klimatpolitiska råd släppte sin tredje rapport

Den 7 april lämnade Lunds kommuns klimatpolitiska råd över sin tredje rapport till kommunstyrelsen. I år har rådets granskning fokuserat på nya mål för klimatarbetet. Rapporten visar att utsläppen i Lund halverats genom åtgärder som kommunen själv råder över, men att arbetet nu måste bli kraftfullare, ha en betydligt högre takt och ske i samverkan med andra aktörer.

Mars

2021-03-30

Casetävling för universitetsstudenter – hoppfull klimatkommunikation

Välkommen att delta i en casetävling den 14 – 18 maj, med prisutdelning 19 maj, om att kommunicera klimatfrågan med unga i Lund! Du får möjlighet att slipa dina färdigheter på ett fall från verkligheten, ditt bidrag får spridning till unga i Lunds kommun och du får möjlighet att göra skillnad på riktigt! Dessutom vinner du och ditt lag en provning med hållbart producerad choklad för upp till 15 deltagare.

2021-03-18

Ny bygglovstaxa från den 1 april

Nu ska det bli enklare att i förväg veta vad bygglovet kommer att kosta, den 1 april börjar en ny bygglovstaxa gälla. Förutom att taxan blir tydligare blir den också mer rättvis på så sätt att avgiften bättre speglar vad det kostar att handlägga en viss typ av bygglovsärende.

2021-03-10

Klimatmatchen Lund

Klimatmatchen är en tävling där du och ditt lag kan vinna ett badkalas på Högevall för hela laget genom att resa hållbart till er fritidsaktivitet under fyra veckor i april.

Februari

2021-02-02

Känner du en miljöhjälte?

Nu har du chansen att uppmärksamma personer, organisationer eller företag genom att nominera till Lunds kommuns miljöpris. Senast den 31 mars vill vi ha din nominering.

Januari

2021-01-27

Prata bygglov även på eftermiddagar

Det är många som vill bygga nytt eller ändra i sitt hem på olika sätt. Fler som vill bygga innebär också fler frågor.