Vad kan du som privatperson göra?

Det du gör spelar roll. Det kan vara lätt att tro att det inte betyder något vad man själv gör. Men det du själv gör, är en del av miljöpåverkan som sker. Och vad du gör, påverkar andra.

Här finns lite tips på vad du kan göra:

  • Handla endast det du behöver, så du slipper slänga
  • Återanvänd, laga, gör om eller se till att andra kan använda saken
  • Köp produkter med lång hållbarhet och som går att reparera.
  • Köp begagnade saker
  • Återvinn
  • Hyr eller låna om du bara behöver något tillfälligt
  • Använd kassar som du kan ha flera gånger, exempelvis tygkassar
  • Välj alternativ som är bra för miljön, exempelvis miljömärkta eller ekologiska produkter
  • Undvik engångsprodukter
  • Undvik flaskvatten och drick kranvatten
  • Välj uppladdningsbara batterier och påfyllnadsbara produkter
  • Välj produkter gjorda av returmaterial
  • Tacka nej till reklam
  • Undvik att printa ut på papper


Tips för att minska matsvinnet

Om du minskar mängden mat som du kastar, så tjänar både miljön och du på det. Genomsnittligt beräknas ett hushåll kunna spara 3 000 - 6 000 kronor per år genom att minska mängden mat som kastas.

1. Gör en inköpslista
Planera maten en vecka i förväg. Titta efter vad som finns i kylskåp och skafferi och skriv bara upp det som du verkligen behöver. Håll dig till listan när du handlar. Låt dig inte frestas av extrapriser eller varor utsatta vid kassorna. Köp frukt och grönsaker i lösvikt i stället för färdigförpackat så att du får exakt den mängd du behöver.

2. Bäst före-dag
Välj varor med långt bäst före-datum om du inte tänker använda dem direkt. Köp varor med kort bäst före-datum bara när du verkligen behöver dem. Tänk på att olika datummärkningar betyder olika saker: ”Sista förbrukningsdag” anger hur länge ett livsmedel är säkert för konsumtion (användsexempelvis för kött och fisk). ”Bäst före” talar om hur länge produkten har kvar de särskilda egenskaper som den normalt förknippas med. Livsmedel håller ofta längre än bäst före-dagen.

3. Tänk på din plånbok
Den dyraste maten är den man slänger.

4. Se till att kylskåpet fungerar som det ska
Kontrollera tätningslisterna och temperaturen. Livsmedel ska förvaras mellan 1 och 5 grader för att hålla sig fräscha så länge som möjligt.

5. Förvara livsmedlen enligt instruktionerna på förpackningen

6. Äldst längst fram
Flytta fram det som redan finns i skafferiet och kylskåpet när du kommer hem från affären och ställ de nya inköpen längst bak. Då minskar risken att du glömmer bort eller inte ser produkter som kan bli för gamla.  

7. Lägg inte upp för stora portioner utan ta hellre om när tallriken är tom

8. Använd resterna
Släng inte rester utan använd dem till lunch eller middag nästa dag, eller frys in dem. Frukt som bara har blivit lite mjuk kan du göra fruktdrinkar eller pajer av. Grönsaker som inte längre ser fräscha ut gör sig utmärkt i soppor. Torrt bröd blir gott om du rostar det eller bara värmer upp det något.

9. Frys in
Om du inte äter så mycket bröd kan du frysa det i skivor och tina efter behov. Portionsförpacka maten och ta fram när du är för trött för att ställa dig i köket.

10. Sortera det som måste kastas
Det går inte att undvika matavfall helt, så sortera ut matavfallet och låt det gå till biogas och biogödsel.