Vad kan du som privatperson göra?

Det du gör spelar roll. Det kan vara lätt att tro att det inte betyder något vad man själv gör. Men det du själv gör är en del av miljöpåverkan som sker. Och vad du gör påverkar andra.

Här finns lite tips på vad du kan göra: 

  • Handla endast det du behöver, så du slipper slänga
  • Återanvänd eller se till att andra kan använda saken
  • Köp begagnade saker
  • Återvinn
  • Hyr eller låna om du bara behöver något tillfälligt
  • Använd kassar som du kan ha flera gånger, exempelvis tygkassar
  • Välj alternativ som är bra för miljön, exempelvis miljömärkta eller ekologiska produkter
  • Undvik engångsprodukter 
  • Undvik flaskvatten och drick kranvatten
  • Välj uppladdningsbara batterier och påfyllnadsbara produkter
  • Välj produkter gjorda av returmaterial
  • Tacka nej till reklam
  • Undvik att printa ut på papper
  • Köp produkter med lång hållbarhet och som går att reparera.

> Läs gärna vår broschyr Förebygg, återanvänd, återvinn (pdf)

Tips för att minska matsvinnet

1. Gör en inköpslista

Planera maten en vecka i förväg. Titta efter vad som finns i kylskåp och skafferi och skriv bara upp det som du verkligen behöver. När du handlar håller du dig till listan. Låt dig inte frestas av extrapriser eller varor utsatta vid kassorna. Handla inte när du är hungrig. Risken blir stor att du köper mer än vad du behöver. Köp frukt och grönsaker i lösvikt i stället för färdigförpackat så att du får exakt den mängd du behöver.

2. Bäst före-dag

Välj varor med långt bäst före-datum om du inte tänker använda dem direkt. Köp varor med 
kort bäst före-datum bara när du verkligen behöver dem. Tänk på att olika datummärkningar betyder 
olika saker: ”Sista förbruknings dag” anger hur länge ett livsmedel är säkert för konsumtion (används 
exempelvis för kött och fisk). ”Bäst före” talar om hur länge produkten har kvar de särskilda egenskaper som den normalt förknippas med. Livsmedel håller ofta längre än bäst före-dagen.

3.  Tänk på din plånbok

Den dyraste maten är den man slänger.

4. Se till att kylskåpet fungerar som det ska

Kontrollera tätningslisterna och temperaturen. Livsmedel ska förvaras mellan 1 och 5 grader för att hålla sig fräscha så länge som möjligt.

5. Förvara livsmedlen enligt instruktionerna på förpackningen

6. Äldst längst fram

Flytta fram det som redan finns i skafferiet och kylskåpet när du kommer hem från affären och ställ de nya inköpen längst bak. Då minskar risken att saker börjar mögla längst in.

7.  Lägg inte upp för stora portioner utan ta hellre om när tallriken är tom

8.  Använd resterna

Släng inte resterna utan använd dem till lunch eller middag nästa dag, eller frys in dem. Frukt som bara har blivit lite mjuk kan du göra fruktdrinkar eller pajer av. Grönsaker som inte längre ser fräscha ut gör sig utmärkt i soppor. Torrt bröd blir gott om du rostar det eller bara värmer upp det något.

9. Frys in

Om du inte äter så mycket bröd kan du frysa det i skivor och tina efter behov. Portionsförpacka maten och ta fram när du är för trött för att ställa dig i köket.

10. Sortera det som måste kastas

Det går inte att undvika matavfall helt, så sortera ut matavfallet och låt det gå till biogas och biogödsel.

Faktaansvarig: Lunds renhållningsverk

Kontakt

Lunds Renhållningsverk

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Traktorvägen 16, Lund
Telefon (växel): 046 - 359 50 00

Kundtjänst

Lunds Renhållningsverk

Telefon: 046-35 53 90
Telefontid: vardagar klockan 09-12, 13-15

Telefon Container, brunnar: 046 -359 53 92
Telefontid: vardagar kl. 08 - 12, 13 - 16

Telefon B
etalningsfrågor
:  046 - 35 53 40

E-post: renhallningsverket@lund.se