Vad byggs i Brunnshög?

Att skapa en attraktiv livsmiljö handlar om att balansera kontraster. I Brunnshög möter stad land, radhuskvarter möter studentlägenheter och permanent boende möter internationella gäster.

Pågående

Brf MaxaBrf Maxa

Cirka 50 meter från spårvägshållplatsen i södra Brunnshög bygger Ikano Bostad Brf Maxa. Huset kommer att utrustas med 100 kvadratsmarta och yteffektiva lägenheter, mellan 34 och 85 kvadratmeter stora.

Illustration: Panorama Arkitekter.

Anmäl intresse till Brf Maxa

Futura Futura

I södra Brunnshög uppför Slättö Projektutveckling byggnaden Futura. Huset kommer att rymma 52 bostadsrättslägenheter med takterrasser, balkonger och uteplatser. Fasaderna ska smyckas i sobert kontrasterande ljusa och mörka nyanser, och uttrycka variation genom ett smakfullt utnyttjande av gedigna fasadmaterial som slaget tegel, trä och stora glaspartier.

Illustration: C.F. Møller.

Anmäl intresse till Futura här

 

Hängmattan Hängmattan 1

Längst söderut i Brunnshög bygger Resona Hängmattan 1 – en välkomnande entré till stadsdelen. Inom kvarteret ryms bostäder med stor variation – ettor till fyror, några i etage, och där lägenheterna i bottenplan får egna entréer. Inuti kvarteret skapas en gård med en blomstrande äng, gemensamt växthus och uteplats för de boende.

Illustration: Krook & Tjäder.

Mer om Hängmattan 1

 

Hängmattan 3

Resonas byggnad på Hängmattan 3 är ett terrasshus, vilket innebär att de olika planen får varierande djup. Lägenheterna har mellan 2 och 5 rum. Den minsta lägenheten är 57 kvm och den största 128 kvm. I söderläge finns en gemensam gård med uteplatser under tak eller pergola. Arkitekt är Rolf Bergsten.

Illustration: Resona.

Solbjer BostadKv. Solbjer

I södra Brunnshög uppför Solbjer Bostads AB åtta energismarta radhus med varierande putsfasader. Med bland annat solceller och ultralåg fjärrvärme får varje plusenergihus låga driftskostnader. Precis utanför ytterdörren är varje hus försett med en egen laddstolpe – för att ladda upp elbilen, elmopeden eller elcykeln.

Illustration: Jakobsson Pusterla.

Framsidan av Deromes klimatsmarta radhus i kvarteret Solgläntan i Brunnshög.Kv. Solgläntan

I slutet av sommaren 2019 inleddes Deromes andra etapp i Brunnshög. De klimatsmarta radhusen, alla med egen trädgård, är byggda i trä och har både tegelfasad och putsad fasad. Husen är utrustade med solpaneler och är så kallade plusenergihus, vilket betyder att de skapar mer energi än de gör av med.

Illustration: Pontus Möller arkitektkontor.

Visionsbild av fastigheten Solkatten i Brunnshög.Kv. Solkatten

I kvarteret Solkatten i södra Brunnshög uppför Bonava ett hus med 169 hyresrätter. Fastigheten ligger på Brunnshögsgatan söder om Gryningsparken. Planerad inflyttning är under tredje kvartalet 2021.

Illustration: Liljewall arkitekter.

Illustration av Motel LMotel L

Det 14 våningar höga hotellet Motel L ska – förutom 251 hotellrum – ha kafé och restaurang samt en för allmänheten öppen lobby i bottenplanet. Högst upp i huset, ungefär 127 meter över havet, kommer en skybar att finnas med milsvid utsikt över Lund och den skånska slätten.

Illustration: Panorama Arkitekter.

XplorionXplorion

Längs spårvägsgatan i södra Brunnshög uppför LKF byggnaden Xplorion. Huset, som kommer att ha 54 hyreslägenheter, har inriktning på hållbarhet och miljö. El produceras exempelvis lokalt genom solceller och sparas i ett batteri i källaren.

Illustration: LINK Arkitektur.

Mer om Xplorion


Planerade

Arkitektradhusen Visionbild_ArkitektradhusBrunnshög.jpg

För att utveckla Brunnshög till en intressant blandstad letar Lunds kommun nya grepp i arbetet med markanvisningar. Ett sätt har varit att låta arkitekter, inte traditionella byggaktörer, tävla om byggrätter. Fyra radhuslängor, sammanlagt 28 radhus, alla med ett unikt utseende och uttryck blev resultatet, som nu planeras att uppföras i södra Brunnshög.

Bild: Gestaltningsskiss individuella arkitektradhus.

Brunnshögstorget Visionsbild Sernekes kvarter Brunnshög

Invid Brunnshögstorget planerar Serneke att bygga Lunds högsta hus, som blir 35 våningar och över 100 meter högt. Det kommer i huvudsak att inrymma bostäder, men även service och handel.

Illustration: Semrén & Månsson.

Mer om Brunnshögstorget

flygbild Forskningsanläggningarna

I konkurrens med flera platser i Europa valdes Lund att stå värd för världens mest kraftfulla neutronkanon – ESS. Strax intill har Sverige valt att placera världens starkaste elektronmikroskop, MAX IV. Den sammanlagda investeringen i forskningsinfrastruktur motsvarar summan för en Öresundsbro, och det är i anslutning till dessa anläggningar som Brunnshög planeras.

Illustration: Henning Larsen Architects.

Visionsbild för torget, Brunnshög Handelskvarteret

I anslutning till Brunnshögstorget planerar ICA Fastigheter att uppföra ett multifunktionellt handelskvarter. Utöver en dagligvarubutik med saluhallskänsla kommer det även att finnas bostäder samt utrymme för restauranger och andra servicefunktioner.

Illustration: FOJAB Arkitekter.

Mer information om Handelskvarteret

20140605_Bild_Slutlig_MW_mindre.jpg Kunskapsparken

I övergången mellan Brunnshög och Kungsmarkens naturreservat planeras en helt ny park – Kunskapsparken. Parken, som är en del av kommunens största parksatsning någonsin, kommer att vara en grön oas med gott om utrymme för naturliv, rekreation och motion.

Illustration: Mandaworks.

Visionsbild över NavetNavet

I anslutning till Nobelparken, mitt emellan övergången mellan stad och park, planerar Kärnhem att bygga Navet. Huset rymmer flera olika typer av lägenheter tillsammans med verksamheter, co-living och co-workingmiljö, vilket skapar annorlunda möten i kvarteret.

Illustration: Architema Architects.

Översiktsbild över NobelparkenNobelparken

En slingrande promenadloop som leder löpare, hundägare och flanörer mellan gröna öar och öppna fält. Nobelparken blir en del av naturens skafferi tillsammans med utrymmen för lek och träning. Stadsdelsparken kommer också att fylla en viktig funktion som uppsamlingsplats för dagvatten vid regn.

Illustration: Benjamin Walfridzon Eriksson.

Visionsbild, Science VillageScience Village

På området mellan forskningsanläggningarna planeras Science Village. Området blir en mötesplats med ett besökscenter, korttidsbostäder för forskare, filialer för olika universitet och högskolor samt kontor för forskningsanläggningarna och deras samarbetspartner – en brygga mellan allmänhet och forskning, helt enkelt.

Illustration: FOJAB Arkitekter.

Avslutade

Hammocken

Utmed Brunnshögsgatan och längs med spårvägen ligger LKF:s bostadshus Hammocken. Huset är uppdelat i fyra trapphus och innehåller 105 hyresrätter på 1–4 rum och kök. I huset finns också en förskola med innergård, som även kan användas av hyresgästerna.

Illustration: Plan- och Byggnadskonst i Lund.

Derome RadhusKv. Soltäppan

I anslutning till Brunnshögsgatan har Derome Mark & Bostad uppfört fem radhus i plusenergiteknik. De klimatsmarta radhusen är 143 kvm stora vardera, har solceller installerade på taken, egen trädgård och är genomgående byggda i gedigna och miljöriktiga material – trä med tegel- och putsfasad.

 

ParasolletParasollet

I januari 2019 stod södra Brunnshögs första hus, Parasollet, klart. Huset, som är byggt av Svenska Studenthus, är Sveriges första Svanenmärkta studentboende och rymmer 120 lägenheter. Parasollet är byggt i trä och taket har klätts in i solceller. Dessa kopplas till ett avancerat batteri, där energiöverskottet lagras för att kunna användas senare. I huset finns också – i direkt anslutning till den egna bostaden – e-handelsboxar installerade för boende att hämta och lämna tillbaka sina beställda varor.

SolvändanSolvändan 1

I södra Brunnshög står Solvändan 1. Huset, som är byggt av PEAB, har 33 bostadsrättslägenheter i olika storlekar och utformning. På husets lummiga och grönskande gård odlas ätbara och njutbara växter som varieras efter årstid. Under årets regniga dagar leds dagvattnet fram genom de snirkliga och synliga lederna, och samlas delvis upp i stora behållare för att användas senare.

 

Faktaansvarig: Brunnshögsprojektet