Brunnshög – året som gått

28 oktober, 2019

I november 2018 var fyra byggprojekt igång och spårvägen var fortfarande under konstruktion. Ett år senare står tre hus klara och folk har flyttat in i dem. Ytterligare åtta projekt har byggstartat.

Allra först att flytta in var studenterna i Sveriges första Svanenmärkta studentboende. Lagom till terminsstart i januari i år gick flyttlasset. Efter det var det Peabs bostadsrätter Solvändan 1 som blev inflyttningsklara. Här finns en mix av mindre och större bostadsrätter, totalt 33 stycken, alla med Gryningsparken som närmaste granne.

Näst på tur står LKF:s Hammocken, med planerad inflyttning i början av 2020. LKF bygger också Xplorion, en ny typ av hyresrätter med fokus på hållbarhet och miljö. Motel L, som kommer att bli 14 våningar högt, har vuxit högt upp mot himlen under det år som bygget har pågått. I maj i år startade byggena av Slättös Futura och Ikanos Brf Maxa, och under sensommaren började Resona arbetena på fastigheterna Hängmattan 1 och 3. Derome bebygger nu kvarteret Solgläntan. Det består av fyra radhus i samma stil som de fem husen i kvarteret Soltäppan, som stod färdiga i våras. Solbjer Bostad och Bonava har precis i dagarna börjat bygga på sina fastigheter i södra Brunnshög.

I dagsläget är det i etappen som kallas södra Brunnshög som större delen av byggarbetet pågår. Så småningom kommer det att börja byggas i det område som kallas centrala Brunnshög, men innan bebyggelse kan komma på plats måste en byggentreprenad förbereda så kallade byggator och lägga ledningar i marken. Entreprenaden omfattar dessutom anläggandet av två stora parker i Brunnshög: Nobelparken och Kunskapsparken. Den senare är den största parksatsningen i Lund sedan anläggandet av Stadsparken. Kunskapsparken kommer att sträcka sig från centrala Brunnshög ut mot naturreservatet Kungsmarken och dess öppna åkrar och betesmarker.

Spårvägens gröna stråk med utmärkta cykelbanor bredvid.


Har du inte varit i Brunnshög på ett tag? Ta cykeln och följ spårvägens gröna stråk för att med egna ögon se hur det sjuder av byggverksamhet i den nya stadsdelen!

Läs mer om byggskedet här 
Läs mer om byggprojekten i Brunnshög