Länk till startsidan

”Vi utgår från varje familjs behov och försöker hitta en insats som matchar”

Sofia Browne arbetar sedan ett år tillbaka som socialsekreterare med fokus på barn och unga. Sofia har arbetat som socialsekreterare i flera år i andra kommuner, men gjorde ett aktivt val för att få arbeta i Lunds socialtjänst.

Sofia Browne, socialsekreterare, arbetar inom Lunds kommun
Sofia Browne gjorde ett aktivt val för att få arbeta som socialsekreterare i Lunds kommun.

– Jag har fått en bra bild av Lund via personer jag känner, som arbetar här, förklarar Sofia Browne, socialsekreterare. I rekryteringsprocessen bekräftades den bilden snabbt i hur cheferna beskrev förvaltningen och arbetet här.

På Sofias enhet arbetar cirka 40 socialsekreterare. Arbetet handlar om att utreda ansökningar om stödinsatser och anmälningar om barn och unga som riskerar att fara illa samt att följa upp de insatser som beviljats genom att träffa de berörda barnen och deras föräldrar.

Kan och vill bidra till förändring

– Socialtjänsten i Lund har bra värderingar och en syn på socialt arbete som jag känner att jag kan stå för, berättar Sofia Browne. Vi har ett stort fokus på klienterna här. Alla utgår ifrån den enskilda människans eller familjens behov och försöker hitta en insats som matchar det. Det är tydligt att man verkligen vill och har möjligheter att hjälpa människor till förändring här i Lund – vilket precis matchar det jag vill som socialsekreterare.

Arbetet som socialsekreterare är väldigt omväxlande men det kan också vara utmanande.

– Jag som person trivs med att det är intensivt och ibland utmanande, det blir väldigt sällan tråkigt då, berättar Sofia. Man får hitta sätt att hantera toppar och dalar. Sedan får jag mycket hjälp av kollegorna och vi får handledning regelbundet i arbetet.

Stöd i de administrativa delarna

En vanlig dag börjar ofta tidigt för Sofia, då hon sitter och skriver på olika ärenden. Sedan äter hon frukost med kollegorna – på fredagarna bjuder arbetsgivaren på frukosten i restaurangen på kommunhuset Kristallen. Därefter börjar dagens möten med barn och föräldrar, uppföljningar med kollegor och liknande. Ibland gör de hembesök eller träffar ungdomarna över en fika på deras boende eller på stan.

– Det är en bra mix mellan det administrativa och det sociala i arbetet, menar Sofia Browne. På min enhet är vi ganska många kollegor, så jag känner mig väldigt sällan ensam. Det finns alltid någon att prata med. Vi är en blandad grupp med olika erfarenheter som stöttar och uppmuntrar varandra mycket.

På enheten finns två enhetschefer och tre förste socialsekreterare som socialsekreterarna kan bolla ärenden med. Det ges även administrativt stöd till socialsekreterarna. Sofia beskriver att de är väldigt tillgängliga för arbetsgruppen och hjälper till när det behövs.

– När jag började här och var helt ny så fick jag direkt komma in i arbetet med ärenden, det var learning-by-doing, vilket passar mig rätt bra, förklarar Sofia Browne. Som ny har jag, tillsammans med andra nya, regelbundet haft frågestunder med mer erfarna kollegor och även tagit del av ett övergripande introduktionsprogram, där man lär sig både om sitt eget jobb och om andra delar av förvaltningen.

Sofia Browne och Johan Assarsson, socialsekreterare barn och unga
Sofia Browne och Johan Assarsson är båda socialsekreterare med fokus på barn och unga.

Väldigt meningsfullt arbete

Enheten som Sofia arbetar på är indelad i flera mindre team och hittar på en hel del kul tillsammans, även utanför arbetstid. De har bland annat åkt Öresund runt tillsammans och haft grillfest hemma hos en kollega. När Sofia ska beskriva det som är bäst med jobbet så är svaret ganska självklart.

– Det är både omväxlande och utmanande, jag upplever att jag har stor frihet att bestämma över min arbetsdag. Det är även socialt, jag träffar klienter och samverkar mycket med kollegorna. Det är givande att få träffa barn och unga och se om vi kan hjälpa till med något i deras uppväxt. För mig är detta ett arbete som känns väldigt meningsfullt.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?