Abir Al Kuraishi och Amanda Matias Corena arbetar båda som socialrådgivare på arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Som socialrådgivare ger de stöd till lundabor som bor på ett korttidsboende eller en stödlägenhet till följd av ett skadligt bruk, beroende eller motsvarande problematik.
Amanda är utbildad socialpedagog och började arbeta i Lunds kommun 2022. Tidigare arbetade hon i Malmö stad och på ett akutboende i Lund med liknande målgrupper.
– Charmen med jobbet är att ingen dag är den andra lik. Du kan ha planerat för vissa saker under en dag, men dagen kan sedan bli på ett helt annat sätt eftersom de personer vi ger stöd har behov som kan förändras snabbt, berättar Amanda Matias Corena, socialrådgivare.
Abir har en bakgrund som väktare, men utbildar sig nu till socialpedagog med KBT-inriktning, parallellt med sitt arbete. På enheten stöd i boende vuxen arbetar totalt 15 medarbetare som ger stöd till ett femtiotal lundabor som bor på ett av kommunens korttidsboenden för de som tidigare levt i hemlöshet och har ett skadligt bruk eller beroende, eller som har en stödlägenhet eller Bostad först.
– Vi försöker möta brukarna där de befinner sig för att på ett flexibelt sätt ge dem stöd för att bli mer självständiga i att hantera sitt eget boende. Det roligaste är att få vara med och följa deras drömmar och hjälpa dem att hitta ett liv som de är nöjda med. Jag lär mig mycket av dem – de är kreativa och delar med sig av sina erfarenheter från livet, säger Abir Al Kuraishi, socialrådgivare.
Som socialrådgivare gör Abir och Amanda en hel del stödjande och motiverande arbete tillsammans med personen de ger stöd till. Det kan handla om att hitta och skapa rutiner och strukturer i vardagen för att hålla kontakten med myndigheter men även praktiska saker som att handla och städa, för att individen ska kunna klara sig mer självständigt. Ofta får lundabon börja med att bo på ett korttidsboende innan de hittar en egen lägenhet, får en stödlägenhet eller Bostad först.
En viktig del i arbetet är att samarbeta med den socialsekreterare som också träffar lundabon för att bedöma vilket stöd som är aktuellt. Andra viktiga samarbetspartners är beroendemottagningen inom Region Skåne, Laro-mottagningen och frivården.
– Som ny på förvaltningen tar det lite tid att bygga broar med kollegorna, men när det väl är gjort så har vi ett enkelt och smidigt samarbete. Därav blir samarbetet med exempelvis socialsekreterarna en viktig kärna i det dagliga arbetet. Det underlättar att det ofta är samma personer vi har kontakt med och skulle inte de finnas på plats så finns det alltid någon annan, berättar Amanda.
Eftersom arbetet är så rörligt, så möter de ibland brukare även ute på stan.
– Det blir väldigt medmänskligt att kunna prata med dem på deras arenor. Vi kan stämma av läget och ibland träffar vi även på personer som inte längre får stöd av oss men som berättar om hur de har det nu. Vi träffar även på andra personer som önskar stöd men behöver vägledning, berättar Abir.
Amanda och Abir upplever båda att det finns goda möjligheter att utvecklas i arbetet. Just nu introduceras de båda två i förvaltningens uppsökande verksamhet.
– Om jag uttrycker för min chef att jag vill utbilda mig inom något område, eller testa på något nytt, så finns det en öppenhet för det. Du blir sedd och hörd och här ser man vikten av att utvecklas och känna till andra delar inom socialtjänsten, berättar Amanda.
De beskriver båda att de närmaste kollegorna är ett viktigt stöd i arbetet.
– Vi stöttar varandra, är öppna på det sätt som behövs på en arbetsplats. Emellanåt är vi med om väldigt tunga saker som händer i våra klienters liv. Då behövs det en sammansvetsad grupp av kollegor som du kan prata med. Det här är människor som har blivit dömda av samhället, eller som inte blir riktigt insläppta. Även om de kan bära på tunga historier så har vi mycket roligt tillsammans med dem, säger Abir.
– Vi har också stor möjlighet att vara kreativa inom de ramar som finns. Att hitta sätt att komma vidare i arbetet med varje individ. För att trivas med arbetet behöver du vara en person som gillar de snabba skiftningarna. Ibland behöver du göra fyrkanten till en boll, säger Amanda.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?